Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Καφές: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να τον απολαύσετε;

Καφές: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να τον απολαύσετε;

Ο καφές αποτελεί βασικό κομμάτι της πρωινής ρουτίνας των περισσότερων ανθρώπων. Είναι, όμως, το πρωί η καλύτερη ώρα για να τον πιείτε;

Πολλοί μπορεί να περιμένετε πως και πως το πρωινό ξύπνημα για να απολαύσετε μια γουλιά από τον αγαπημένο σας καφέ. Ανυπομονείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα μπουστάρισμα ενέργειας και ευχαρίστησης. Πράγματι, ο καφές είναι η μια προσιτή καθημερινή απόλαυση, συστατικό για μοναχικές στιγμές αλλά και συνδετικό στοιχείο της παρέας.

Η κατανάλωση καφέ έχει αυξηθεί ραγδαία. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Ένωσης Καφέ τα δύο τρίτα των Αμερικανών πίνουν καφέ καθημερινά, ενώ οι οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πολύ παραπάνω για να απολαύσουν έναν ιδιαίτερο latte με γάλα ξηρών καρπών ή βρώμης.

Κι ενώ κάποιοι τρώνε πρώτα το πρωινό τους και έπειτα καταφεύγουν σε ένα φλιτζάνι καφέ, άλλοι θεωρούν τον καφέ πρωινό ή τον επιλέγουν τις απογευματινές ώρες. Τελικά, υπάρχει καλύτερη και χειρότερη ώρα για να εντάξετε ένα φλιτζάνι καφέ στην καθημερινή σας ρουτίνα;

Καφές νωρίς το πρωί; Οι απόψεις διίστανται

Ο Andrew Huberman, νευροεπιστήμονας και παρουσιαστής του ομώνυμου podcast θεωρεί καλύτερο να πίνετε τον καφέ σας 90 λεπτά έως δύο ώρες μετά το το πρωινό ξύπνημα. Ειδικότερα, ισχυρίζεται ότι η αδενοσίνη, η χημική ένωση που δημιουργεί το αίσθημα της κόπωσης και της νωθρότητας στους ανθρώπους, αρχίζει να αυξάνεται μετά το πρωινό ξύπνημα. Η καφεΐνη, από την άλλη, έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει την αδενοσίνη. Άρα, η κατανάλωση του καφέ λίγο πιο αργά το πρωί μπορεί να σας ωφελήσει περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση, εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό και τις δραστηριότητές του. Για παράδειγμα, μια μικρή ποσότητα καφεΐνης πριν την άσκηση βοηθάει τον οργανισμό. Επιπλέον, άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το στομάχι τους δεν πρέπει να καταναλώνουν καφέ χωρίς να έχουν φάει. Σε γενικές γραμμές, η καφεΐνη λειτουργεί σε 30 λεπτά έως μία ώρα μετά από την κατανάλωση, ανάλογα πάντα από τον οργανισμό. Με βάση στοιχεία της Cleveland Clinic, ίσως, η καλύτερη ώρα για να απολαύσετε τον καφέ σας τοποθετείται μεταξύ 9:30 π.μ. και 11 π.μ. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα ήταν καλό να αναλογιστείτε.

Συντονιστείτε με το ρολόι του σώματός σας

Ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματό σας, το ρολόι του, ρυθμίζει την ώρα που θα ξυπνήσετε και την ώρα που θα σηκωθείτε. Η κορτιζόλη που σας θέτει σε εγρήγορση, επίσης, αυξάνεται 30 – 45 λεπτά μετά το πρωινό ξύπνημα. Άλλοι, λοιπόν, μπορεί να αισθάνονται πολύ έντονα την επίδραση της καφεΐνης το πρωί, που συντονίζεται με τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Αποτέλεσμα μπορεί να είναι οι ταχυκαρδίες, το τρέμουλο και η ζάλη. Κάποιοι άλλοι, πάλι, μπορεί να την χρειάζονται. Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε το σώμα σας και στις δύο περιπτώσεις και αναλόγως πράξτε. Μπορείτε, για παράδειγμα, να συνδυάσετε την καφεΐνη με ένα γεύμα, ώστε η απορρόφησή της να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς.

Ο καφές ευνοεί την γυμναστική;

Με βάση μελέτες ο καφές μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στην άσκηση. Έπειτα από την ανάλυση 46 ερευνών βρέθηκε ότι μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης βελτιώνει την αντοχή. Αν, βέβαια, θα κάνετε τη γυμναστική σας μετά το απόγευμα, καλό θα είναι να επιλέξετε ροφήματα με μικρότερα ποσοστά καφεΐνης, ώστε να μην επηρεαστεί ο ύπνος σας.

Ποιες ώρες τον αποφεύγουμε;

Επειδή ο οργανισμός μας χρειάζεται κάποιες ώρες να ξεκουραστεί και να ανακάμψει, καλό είναι να μην τον βομβαρδίζετε συνεχώς με καφεΐνη. Ιδιαίτερα πριν τον ύπνο, τουλάχιστον 6 με 8 ώρες, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να απέχετε από την κατανάλωση καφέ, ώστε να μην διαταραχθεί η ξεκούραση του εγκεφάλου και του σώματός σας.

Συμπερασματικά, υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες για την καλύτερη ώρα κατανάλωσης του καφέ, αλλά και σε αυτή την περίπτωση όχημα και οδηγός πρέπει να είναι το σώμα σας. Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές ανάγκες και ξεχωριστό πρόγραμμα καθημερινά. Παρατηρήστε τι είναι ιδανικό για εσάς και προσαρμόστε ανάλογα την κατανάλωση της καφεΐνης μέσα στη μέρα σας.

* Πηγή: Vita

Only in

Κάτι δεν πάει καλά με το Ταμείο Ανάκαμψης – Αποκαλυπτικά στοιχεία

Μεγάλο είναι το πρόβλημα με τους πόρους που δεν απορροφώνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που προκαλεί ανησυχία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024