Μαραζώνουν τα χωριά μας-Τι είπαν στο in οι Δήμαρχοι Πέλλας και Κιλκίς
Το ζωφερό μέλλον των χωριών μας λόγω μείωσης των μόνιμων κατοίκων περιέγραψαν στο in οι Δήμαρχοι Πέλλας και Κιλκίς.
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Αυτός ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης: Ένα γράμμα του 1889, που βρέθηκε σε ένα παλιό βιβλίο, ρίχνει φως στην ταυτότητά του
- Αντετοκούνμπο: «Δεν λαμβάνω την αναγνώριση που θα έπρεπε – Πραγματικά πιστεύω στον εαυτό μου»
Η ερημοποίηση των χωριών λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης των κατοίκων προς αστικά κέντρα αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο με σοβαρές συνέπειες. Η μείωση του πληθυσμού στην Ελληνική Περιφέρεια οδηγεί σε εγκατάλειψη των παραδοσιακών οικισμών, ελλιπή και «απώλεια» πολιτισμικής κληρονομιάς. Το φαινόμενο έχει και ως συνέπεια πολλά σχολεία να μην λειτουργούν λόγω έλλειψης μαθητών.
Επιπλέον, η οικονομική δραστηριότητα των περιοχών αυτών μειώνεται δραστικά, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της γεωργίας της κτηνοτροφίας και άλλων δραστηριοτήτων, που είναι πηγή δημιουργίας.
Η «αποψίλωση» των χωριών δεν έχει μόνο κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, αλλά επηρεάζει και το περιβάλλον, καθιστώντας τη γη ευάλωτη σε φαινόμενα υποβάθμισης και ερημοποίηση.
Το in επικοινώνησε με τους Δημάρχους Πέλλας και Κιλκίς και οι απόψεις τους απηχούν ίσως τις αγωνίες πολλών Δημάρχων σε περιφερειακούς Δήμους της χώρας.
«Μαραζώνουν τα χωριά μας»
Στάθης Φουντουκίδης, Δήμαρχος Πέλλας:
«Πέρα από τα σχολεία που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης μαθητών -ο ίδιος αριθμός με την περσινή χρονιά-αν δούμε το θέμα συνολικά, θα σας πως ότι γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, υπάρχουν χωριά που πριν δέκα χρόνια λειτουργούσαν περισσότερα από 5 καφενεία και σήμερα ζήτημα αν υπάρχει ένα ανοικτό και ζήτημα αν μέσα δει κανείς 5 ηλικιωμένους να βρίσκονται εκεί.
Νέα παιδιά δεν υπάρχουν. Να σκεφτείτε ότι στις παιδικές χαρές που φτιάχνουμε, τα παιδιά που κυρίως παίζουν εκεί είναι παιδιά εργατών γης κυρίως που προέρχονται από άλλες χώρες.
Μια βόλτα να κάνει κανείς καταλαβαίνει ότι τα χωριά μας μαραζώνουν. Αποτυπώνεται και στα νούμερα της απογραφής αυτό. Το θέμα είναι το οικονομικό πιστεύω. Ένα νέο παιδί που θα παντρευτεί και θα έχει ένα βασικό μισθό περίπου 800 ευρώ, αν δεν δουλεύει η σύζηγος, με το ενοίκιο να υποθέσουμε γύρω στα 400 ευρώ διότι και στην επαρχία τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί, έχει να πληρώσει ρεύμα, σούπερ μάρκετ και φόρους. Πως θα κάνει οικογένεια;»
Δημήτρης Κυριακίδης, Δήμαρχος Κιλκίς
Τα σχολεία που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, είναι στην περιφέρεια του Δήμου. Αυτά τα παιδιά δεν έφυγαν από την χώρα ή κάτι τέτοιο. Απλά έρχονται οι οικογένειες στην πόλη. Στην πόλη οι γονείς βρίσκουν εργασία, ενώ υπάρχουν φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες για παιδιά.
Να προσθέσεω και κάτι ακόμη για τα παιδιά. Την σχολική χρονιά 2024-25 θα δούμε και τις επιπτώσεις του κορονοϊού στο δημογραφικό και στα σχολεία. Τότε που οι άνθρωποι φοβόντουσαν και ήταν πολύ προσεκτικοί και σκεπτικοί να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια με παιδιά. Αν δεν υπήρχε αυτή η παράμετρος, σήμερα κάποια παιδιά θα ξεκινούσαν την προσχολική τους περίοδο.
Είναι γεγονός ότι τα σχολεία της περιφέρειας του δήμου μας αδυνατίζουν σε αντίθεση με τα σχολεία του αστικού μας κέντρου. Είχαμε δέκα νηπιαγωγεία και τώρα έχουμε 14. Χρειάζονται κίνητρα από την κεντρική εξουσία για να ενδυναμωθούν τα χωριά μας. Για παράδειγμα σε μια κοινότητα πριν λίγα χρόνια είχαμε 700 κατοίκους και τώρα δεν ξεπερνούν τα 250-270 άτομα. Εκεί υπήρχαν νηπιαγωγεία και σχολεία. Εκεί πλέον προβήκαμε στην αναστολή λειτουργίας του νηπιαγωγείου διότι δεν υπήρχαν μαθητές. Δημοτικό υπάρχει και λειτουργεί αλλά ποια θα είναι η συνέχεια; Το θέμα είναι πανελλαδικό θεωρώ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις