Δήμοι της Ελλάδας αντιμετωπίζουν, όπως αποκαλύπτει το in, σημαντικά εμπόδια στην υποβολή δηλώσεων της ακίνητης περιουσίας τους λόγω, μεταξύ άλλων, της δυσκολίας ανευρέσεως των απαιτούμενων νομιμοποιητικών εγγράφων και συμβολαίων, μετά την κατάργηση των έμμισθων ή άμισθων Υποθηκοφυλακείων για παράδειγμα.

Μάλιστα με επιστολή τους ζητούν από την διοίκηση της ΚΕΔΕ να συνδράμει, εισάγοντας στο ερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της για τη λήψη απόφασης, το θέμα αναφορικά με την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας, ήτοι 13-9-2024, και των στενών προθεσμιών για την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Τι αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Δήμοι

Δήμος της Περιφέρειας μεταξύ άλλων αναφέρει: Ο Δήμος μας αδυνατεί να ανταποκριθεί στην υποβολή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, όπως προβλέπεται στα άρθρα 2 παράγραφος 8 και 6α παράγραφος 5 του Ν. 2308/1995, που σχετίζονται με την κτηματογράφηση περιοχών. Η αδυναμία αυτή οφείλεται αφενός στη σοβαρή υποστελέχωση του Δήμου και αφετέρου στις δυσκολίες ανεύρεσης των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων και συμβολαίων, μετά την κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων.

Άλλος περιφερειακός Δήμος αιτιολογεί την ανάγκη παράτασης αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Επειδή, αφενός, οι Υπηρεσίες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και, αφετέρου, υπάρχει σημαντική δυσκολία στην ανεύρεση των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων και συμβολαίων, μετά την κατάργηση των έμμισθων ή άμισθων Υποθηκοφυλακείων».

Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται η άμεση ανάγκη στελέχωσης των Δήμων της χώρας και η συνολικότερη ενίσχυση τους προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο πλήθος αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων που έχουν. Μην λησμονούμε ότι κάθε χρόνο στους δήμους μειώνεται το μόνιμο προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων και της κινητικότητας. Και κάθε χρόνο όλο και περισσότερες είναι οι απαιτήσεις που οι δήμοι καλούνται να φέρουν σε πέρας.