Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φωτιές στην Αττική: Αποζημίωση των ζημιών στο 100% ζητά το ΚΚΕ

Φωτιές στην Αττική: Αποζημίωση των ζημιών στο 100% ζητά το ΚΚΕ

Με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για εγκληματική πολιτική και απαιτεί προστασία του περιβάλλοντος και αποζημίωσεις των πληγέντων

Το φλέγον θέμα της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική, φέρνει με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ στην ερώτηση του ζητά μέτρα ώστε να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές σε περιουσίες και αγροτικές καλλιέργειες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καλεί ακόμα την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές. Να υπάρξει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των υποδομών, και προστασίας της υγείας του πληθυσμού.

Αποκατάσταση φυσικού πλούτου

Αλλά και να υπάρξει αποκατάσταση του φυσικού πλούτου.

Στην επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας αναφέρεται στις επιπτώσεις της «εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ» που ζουν ξανά οι πολίτες, με την πυρκαγιά Βαρνάβα – Πεντέλης – Χαλανδρίου.

Μια πυρκαγιά που, που όπως επισημαίνεται «έφτασε να καίει μέσα στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας και κατέκαψε συνολικά πάνω από 103.000 στρέμματα».

Τραγικά αποτελέσματα

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «τα αποτελέσματα αυτής της πυρκαγιάς είναι τραγικά. Θρηνούμε δύο απώλειες ανθρώπινης ζωής. Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες, πάνω από 100 κατοικίες κάηκαν, επιχειρήσεις, γεωργικές εκτάσεις, θερμοκήπια, αποθήκες και αυτοκίνητα είτε έγιναν στάχτη, είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Πολύ σοβαρές είναι επίσης οι επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων, άμεσα και μακροπρόθεσμα, ενώ  παράλληλα αυξάνεται και ο κίνδυνος πλημμυρών».

Υπενθυμίζεται η κοινοβουλευτική ερώτηση του κόμματος, με την οποία το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης καταστροφικών πυρκαγιών, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ζητώντας να παρθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί πιθανή καταστροφή δασικού φυσικού πλούτου, περιουσιών και να προστατευτεί η ζωή του λαού.

Σύμφωνα με τον Περισσό η « κυβέρνηση έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες γιατί δεν πήρε όλα αυτά τα αναγκαία μέτρα που απαιτούσε το ΚΚΕ αλλά και πολλοί μαζικοί φορείς της Αττικής».

Η «μαύρη» «πράσινη μετάβαση»

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί «αντί να ενισχύει τα μέτρα πρόληψης έφερνε απαράδεκτες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), που επιδίωκαν να μεταθέσουν στην ατομική ευθύνη την προστασία της λαϊκής περιουσίας και συνάντησε δικαιολογημένα γενική κατακραυγή. Κυρίως όμως άνοιξε το δρόμο της εκχώρησης της διαχείρισης των δασών σε ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους, με το νόμο 5106/01-05-2024, στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης», που έχει γίνει ήδη «μαύρη» για τον ελληνικό λαό».

Τονίζεται ότι «η κυβέρνηση συνεχίζοντας πιστή στην πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού αλλά και του περιβάλλοντος, που θεωρεί κόστος την πρόληψη από φυσικές καταστροφές, δεν προχώρησε σε γενναία χρηματοδότηση και στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως της πυροσβεστικής, των δασικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να γινόμαστε μάρτυρες άλλης μίας μεγάλης καταστροφής».

Σύμφωνα με τον Περισσό η κυβέρνηση με την πολιτική της «είναι αντίθετη και υπονομεύει την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών και συνεχίζει την αντιεπιστημονική διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών και την πολιτική χρήσεων γης που έχει οδηγήσει σε μετατροπή των δασών σε κερδοφόρα διέξοδο για τους κατασκευαστικούς επιχειρηματικούς ομίλους».

Εγκληματική πολιτική

«Τα περί «ισχυρών ανέμων», τα περί «μεγάλης ξηρασίας», τα περί «δύσβατου εδάφους», δικαιολογημένα προκαλούν οργή και αγανάκτηση στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, αφού πρόκειται για τις γνωστές «δικαιολογίες» όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων για να συγκαλύπτουν την εγκληματική πολιτική» σημειώνει η ερώτηση.

Χαρακτηρίζει δε ψίχουλα τα 10 νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν μπροστά στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Και καλεί τον υπουργό να απαντήσει ποια μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την ικανοποίηση των  αιτημάτων των κατοίκων για:

«Αποζημίωση στο 100% των ζημιών όσων υπέστησαν καταστροφές στις περιουσίες τους, σε αγροτικές καλλιέργειες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές. Άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των υποδομών, και προστασίας της υγείας του πληθυσμού. Αποκατάσταση του φυσικού πλούτου. Κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων δασικού χαρακτήρα εκτάσεων. Καμία σκέψη για νέες επενδύσεις από τα επιχειρηματικά «κοράκια». Και καμία αλλαγή στην ιδιοκτησιακή κατάσταση των καμένων».

Only in

Σιμόν Σινιορέ - Υβ Μοντάν: Ο έρωτας που εξελίχθηκε σε 34 χρόνια αγάπης και πολιτικών αγώνων

Η Σινιορέ αντέδρασε γενναία δημόσια στη διαβόητη σχέση του συζύγου της με τη Μέριλιν Μονρό, τη συμπρωταγωνίστριά του στην ταινία του Χόλιγουντ του 1960 με τον εύστοχο τίτλο «Let's Make Love».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024