Η ΚΝΕ διοργανώνει το 50ο της φεστιβάλ – Το «λαϊκό πανηγύρι» που έγινε θεσμός
Το σύνθημα του 50ού φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή είναι «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»
Έχουν περάσει σίγουρα πολλά χρόνια από το πρώτο φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή της ζωής μου. Οι πρώτες μου μνήμες είναι να κάνω βόλτα στην κόκκινη πολιτεία στο καρότσι μου, αφού ακόμα ακόμα καλά καλά δεν περπατούσα. Την πρώτη ομιλία του Χαρίλαου Φλωράκη σε φεστιβάλ θυμάμαι ότι την είδα στους ώμους του πατέρα μου, ανάμεσα σε χιλιάδες κόκκινες σημαίες που κυμάτιζαν και δημιουργούσαν ένα σκηνικό μαγικό στα μάτια ενός παιδιού. Αρχές του ’80.
Σε μία άλλη ατμόσφαιρα. Εκεί που όλοι ήταν πολιτικοποιημένοι και όλα είχαν πολιτική χροιά.
Ένα φεστιβάλ που μπορούσες να σφίξεις το χέρι του Ρίτσου, να δεις μπροστά σου το Μίκη Θεοδωράκη, να συναντηθείς με το Μάνο Λοΐζο, τον Νίκο Ξυλούρη…
Από τότε και μετά δεν νομίζω να έχασα κανένα φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή. Σε διαφορετικούς ρόλους κάθε φορά, αλλά πάντα με την ίδια συγκίνηση.
Φέτος το φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή γίνεται 50 ετών. Και εξακολουθεί να παραμένει νέο. Να παραμένει μαχητικό. Να παραμένει απόλυτα πολιτικό. Να αποτελεί πολιτιστικό γεγονός. Και να είναι μία παρέμβαση στη νεολαία.
Το σύνθημα του 50ού φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή είναι «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»
Ένα σύνθημα που ήδη ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα.
Η αρχή
Το πρώτο φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή έγινε στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη του 1975 στο γήπεδο του Ζωγράφου. Γραμματέας της ΚΝΕ, τότε ο Δημήτρης Γόντικας.
Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στα επτά χρόνια δράσης της ΚΝΕ και στα επτά χρόνια από την έκδοση του παράνομου πρώτου φύλλου του «Οδηγητή».
Οδηγός για το στήσιμο του φεστιβάλ ήταν το Φεστιβάλ της «Ουμανιτέ», της εφημερίδας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στο οποίο είχε πάει αντιπροσωπεία της ΚΝΕ.
Όπως ανέφερε στην εναρκτήρια εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τότε Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ η νεολαία του ΚΚΕ «είχε αποκτήσει μεγάλο κύρος στη νεολαία. Στα πανεπιστήμια ήταν πρώτη δύναμη, αναπτυσσόταν ραγδαία στους μαθητές και στις Τεχνικές Σχολές και απλωνόταν σε πολλά εργοστάσια και κλάδους. Στις γραμμές της νεολαίας ήταν ισχυρή η τάση για οργάνωση και αγώνα, καθώς η πολιτική κατάσταση διέψευδε καθημερινά τις ελπίδες της νεολαίας ότι η κατάρρευση της χούντας θα έφερνε κάτι καλύτερο».
Ένα λαϊκό πανηγύρι
Από τότε και κάθε χρόνο μέχρι σήμερα στήνεται ένα «λαϊκό πανηγύρι» που έγινε θεσμός.
Ο Ηλίας Ανδριόπουλος, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, η Μαρίζα Κωχ, ο Χρήστος Λεοντής, η Σωτηρία Μπέλλου με τον Μαρίνο Γαβριήλ (Μαρινάκη), ο Νίκος Ξυλούρης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Δόμνα Σαμίου, το συγκρότημα από την μπουάτ «Ταμπούρι» (η οποία έκλεισε για τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ), η Τάνια Τσανακλίδου, ήταν μερικοί από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και συνέβαλαν στο πρώτο φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή το 1975.
Το φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή θα γίνει 50 ετών με τις κεντρικές εκδηλώσεις του στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, όπου πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια.
Ένα τετραήμερο πολιτισμού και πολιτικής
Σε ένα τετραήμερο εκδηλώσεις με δεκάδες καλλιτέχνες.
Φωτεινή Βελεσιώτου, Βιολέτα Ικαρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Τσακνής, «Κοινοί Θνητοί», Θοδωρής Βλαχάκης & Μιχάλης Σκαράκης (Magic de Spell), Γρηγόρης Κλιούμης («Υπόγεια Ρεύματα»), Δημήτρης Μητσοτάκης («Ενδελέχεια»), Τάσος Κουφοδήμος & Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου, Φώτης Σιώτας, Μάρθα Φριντζήλα, Αλκυόνη, Anser, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Νίκος & Γιώργος Στρατάκης, Αγγελική Τουμπανάκη, Πέγκυ Ζήνα, Δημήτρης Μπάσης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Κότσιρας, Γιώτα Νέγκα, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Απόστολος Ρίζος, Τάνια Τσανακλίδου, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που θα δώσουν το παρών…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις