Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η ΚΝΕ διοργανώνει το 50ο της φεστιβάλ – Το «λαϊκό πανηγύρι» που έγινε θεσμός

Η ΚΝΕ διοργανώνει το 50ο της φεστιβάλ – Το «λαϊκό πανηγύρι» που έγινε θεσμός

Το σύνθημα του 50ού φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή είναι «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»

Έχουν περάσει σίγουρα πολλά χρόνια από το πρώτο φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή της ζωής μου. Οι πρώτες μου μνήμες είναι να κάνω βόλτα στην κόκκινη πολιτεία στο καρότσι μου, αφού ακόμα ακόμα καλά καλά δεν περπατούσα. Την πρώτη ομιλία του Χαρίλαου Φλωράκη σε φεστιβάλ θυμάμαι ότι την είδα στους ώμους του πατέρα μου, ανάμεσα σε χιλιάδες κόκκινες σημαίες που κυμάτιζαν και δημιουργούσαν ένα σκηνικό μαγικό στα μάτια ενός παιδιού. Αρχές του ’80.

Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή 1980

Σε μία άλλη ατμόσφαιρα. Εκεί που όλοι ήταν πολιτικοποιημένοι και όλα είχαν πολιτική χροιά.

Ένα φεστιβάλ που μπορούσες να σφίξεις το χέρι του Ρίτσου, να δεις μπροστά σου το Μίκη Θεοδωράκη, να συναντηθείς με το Μάνο Λοΐζο, τον Νίκο Ξυλούρη…

Από τότε και μετά δεν νομίζω να έχασα κανένα φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή. Σε διαφορετικούς ρόλους κάθε φορά, αλλά πάντα με την ίδια συγκίνηση.

Φέτος το φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή γίνεται 50 ετών. Και εξακολουθεί να παραμένει νέο. Να παραμένει μαχητικό. Να παραμένει απόλυτα πολιτικό. Να αποτελεί πολιτιστικό γεγονός. Και να είναι μία παρέμβαση στη νεολαία.

Το σύνθημα του 50ού φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή είναι «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»

Ένα σύνθημα που ήδη ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα.

Η αρχή

Το πρώτο φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή έγινε στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη του 1975 στο γήπεδο του Ζωγράφου. Γραμματέας της ΚΝΕ, τότε ο Δημήτρης Γόντικας.

Πρώτο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή 1975

Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή 1976

Οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στα επτά χρόνια δράσης της ΚΝΕ και στα επτά χρόνια από την έκδοση του παράνομου πρώτου φύλλου του «Οδηγητή».

Οδηγός για το στήσιμο του φεστιβάλ ήταν το Φεστιβάλ της «Ουμανιτέ», της εφημερίδας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στο οποίο είχε πάει αντιπροσωπεία της ΚΝΕ.

Φεστιβάλ 1981

Όπως ανέφερε στην εναρκτήρια εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τότε  Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ η νεολαία του ΚΚΕ «είχε αποκτήσει μεγάλο κύρος στη νεολαία. Στα πανεπιστήμια ήταν πρώτη δύναμη, αναπτυσσόταν ραγδαία στους μαθητές και στις Τεχνικές Σχολές και απλωνόταν σε πολλά εργοστάσια και κλάδους. Στις γραμμές της νεολαίας ήταν ισχυρή η τάση για οργάνωση και αγώνα, καθώς η πολιτική κατάσταση διέψευδε καθημερινά τις ελπίδες της νεολαίας ότι η κατάρρευση της χούντας θα έφερνε κάτι καλύτερο».

Ένα λαϊκό πανηγύρι

Από τότε και κάθε χρόνο μέχρι σήμερα στήνεται ένα «λαϊκό πανηγύρι» που έγινε θεσμός.

Φεστιβάλ 1988

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, η Μαρίζα Κωχ, ο Χρήστος Λεοντής, η Σωτηρία Μπέλλου με τον Μαρίνο Γαβριήλ (Μαρινάκη), ο Νίκος Ξυλούρης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Δόμνα Σαμίου, το συγκρότημα από την μπουάτ «Ταμπούρι» (η οποία έκλεισε για τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ), η Τάνια Τσανακλίδου, ήταν μερικοί από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και συνέβαλαν στο πρώτο φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή το 1975.

Φεστιβάλ 1991

Το φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή θα γίνει 50 ετών με τις κεντρικές εκδηλώσεις του στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, όπου πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια.

Φεστιβάλ 1992

Φεστιβάλ 1995

Ένα τετραήμερο πολιτισμού και πολιτικής

Σε ένα τετραήμερο εκδηλώσεις με δεκάδες καλλιτέχνες.

Φωτεινή Βελεσιώτου, Βιολέτα Ικαρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Τσακνής, «Κοινοί Θνητοί», Θοδωρής Βλαχάκης & Μιχάλης Σκαράκης (Magic de Spell), Γρηγόρης Κλιούμης («Υπόγεια Ρεύματα»), Δημήτρης Μητσοτάκης («Ενδελέχεια»), Τάσος Κουφοδήμος & Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου, Φώτης Σιώτας, Μάρθα Φριντζήλα, Αλκυόνη, Anser, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Νίκος & Γιώργος Στρατάκης, Αγγελική Τουμπανάκη, Πέγκυ Ζήνα, Δημήτρης Μπάσης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Κότσιρας, Γιώτα Νέγκα, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Απόστολος Ρίζος, Τάνια Τσανακλίδου, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που θα δώσουν το παρών…

Only in

Οι σταγόνες βροχής έγιναν καταιγίδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιράζει… ευχολόγια

Η δημοσιογραφική έρευνα προκαλεί σημάδια πανικού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν έχει να δώσει πειστικές απαντήσεις επαναλαμβάνοντας τα ίδια αφηγήματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024