Σφυροκόπημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον διεθνή Τύπο – Σε θέση άμυνας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Η δημοσιογραφική έρευνα προκαλεί σημάδια πανικού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν έχει να δώσει πειστικές απαντήσεις επαναλαμβάνοντας τα ίδια αφηγήματα.
Ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο από το μπαράζ δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο για το κράτος δικαίου και απαντήσεις που προδίδουν πανικό. Η νέα «σφαλιάρα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται από το δημοσίευμα – κόλαφο που φιλοξενεί το Politico. Ο έγκριτος ενημερωτικός ιστότοπος επανέρχεται «σε μια σειρά από σκάνδαλα», τα οποία είναι πολύ διαφορετικά, αλλά συμβάλλουν στην αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη καταρρέει στη χώρα.
Το γνωστό μέσο αναφέρεται στα Τέμπη, στις υποκλοπές και στο ναυάγιο στην Πύλο, υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει τη χώρα.
Άλλο ένα διεθνές ΜΜΕ αναφέρεται στα σκάνδαλα που έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα και, μάλιστα, με σκληρή γλώσσα
Το Politico χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αφού σημειώνει ότι παρόλο που η κατάσταση είναι όπως είναι, οι κυβερνώντες δεν θέλουν να τη διορθώσουν «ή ακόμη χειρότερα είναι ένοχοι».
Οι τρεις υποθέσεις που «καίνε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη
«Τρεις τεράστιες υποθέσεις έχουν δοκιμάσει την εμπιστοσύνη της χώρας στο δικαστικό σύστημα τα τελευταία δύο χρόνια. Δύο από αυτές σχετίζονται με καταστροφές: Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2023 στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι και ένα ναυάγιο ανοιχτά των ακτών της Πελοποννήσου το περασμένο καλοκαίρι στο οποίο πνίγηκαν εκατοντάδες μετανάστες από την Ασία και την Αφρική», γράφει η ενημερωτική ιστοσελίδα.
Στη συνέχεια το Politico αναφέρεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Μάλιστα, σημειώνει ότι σε αυτό σε αυτό είχε εμπλοκή η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου απάλλαξε τους πολιτικούς, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας από αδικήματα».
Στο κείμενο τονίζεται ο χειρισμός των παραπάνω υποθέσεων εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα. Το Politico επισημαίνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και ανεξάρτητοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι υπήρξε μπλόκο σε καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων, αγνοήθηκαν νομικά έγγραφα, ενώ τα θύματα μπήκαν στο περιθώριο.
Οι ανοιχτές πληγές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε την κριτική και ανέπτυξε το γνωστό αφήγημα περί δυσφήμησης της χώρας. Στην καθιερωμένη πολιτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης βρέθηκε εκ νέου στην άβολη θέση να απολογείται για τις υποθέσεις που παραμένουν ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση μιλώντας για «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» και επικαλούμενος την «στρογγυλεμένη» έκθεση της Κομισιόν για το κράτος Δικαίου.
Αρχικά, ο κυβερνητικός αξιωματούχος δεν θέλησε να οξύνει τα πνεύματα διατηρώντας χαμηλούς τόνους.
«Δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου να κάνει τη δική του έρευνα, είτε είναι Έλληνας σε ελληνικό Μέσο είτε είναι Έλληνας σε ξένο Μέσο και να παρουσιάζει τη χώρα του όπως πιστεύει. Δεν πρόκειται ποτέ να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κάποιον δημοσιογράφο», ανέφερε.
Η αρχική του δήλωση συνεχίστηκε με ένα «αλλά»: «Όταν αυτά που γράφονται είναι 180 μοίρες αντίθετα με την πραγματικότητα, πρέπει να το λέμε αυτό. Αυτός ο τίτλος, αυτό το ρεπορτάζ έχει ως σκοπό να δυσφημήσει τη χώρα στο εξωτερικό και αυτό προκύπτει από την επίσημη έκθεση για το κράτος δικαίου, αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Και, βέβαια, πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι σε αυτή τη χώρα, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε – νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι θέλουμε να υπερασπιζόμαστε – τη μακροβιότερη Δημοκρατία που έχουμε, που γιορτάζει φέτος και 50 χρόνια ζωής».
Οι «κρίσιμες έρευνες» και τα ανοιχτά μέτωπα
Με την πίεση να κορυφώνεται και την κυβέρνηση επί μήνες να μη μπορεί να βρει πειστικές απαντήσεις το κυβερνητικό αφήγημα παραμένει μονότονα ίδιο. «Η διάκριση των εξουσιών είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να έχουμε μία στέρεη Δημοκρατία. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό έχουμε μία ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί, λοιπόν, να λέμε ότι υπηρετούμε τη Δημοκρατία μας, ότι πιστεύουμε στους θεσμούς, ότι θέλουμε να θωρακίσουμε τους θεσμούς, αλλά όταν δεν μας αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης a la carte να επιτιθέμεθα στη Δικαιοσύνη, τότε να βγαίνουμε λίγο από τον ρόλο του προστάτη των θεσμών, να ζητάμε τα »ρέστα» από τη Δικαιοσύνη, να θέλουμε να της »τραβήξουμε το αυτί» της Δικαιοσύνης και όταν τελειώνει αυτή η συζήτηση να ξαναείμαστε δήθεν θεσμικοί», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
«Aς περιμένουμε…»
Η Ελλάδα, λοιπόν, συνέχισε «έχει μία ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που λειτουργεί, παίρνει τις αποφάσεις της σε όλες τις υποθέσεις. Είχαμε μία απόφαση για μία από τις υποθέσεις που με ρωτήσατε, η οποία, όμως, έχει και μέλλον, προχωράει στη Δικαιοσύνη ως προς ένα άλλο σημαντικό σκέλος. Άρα, είναι εν εξελίξει. Στο δυστύχημα των Τεμπών η Δικαιοσύνη διεξάγει μία από τις πιο κρίσιμες έρευνες, με πολύ μεγάλες ταχύτητες, με πολλές πραγματογνωμοσύνες, με δεύτερη πραγματογνωμοσύνη η οποία διατάχθηκε, με πάρα πολλές μαρτυρικές καταθέσεις. Είναι μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις της χώρας, όταν χάθηκαν τόσο άδικα σε ένα τραγικό δυστύχημα τόσοι συμπολίτες μας. Ερευνώνται τα πάντα από τη Δικαιοσύνη, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Ας περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να δούμε τι θα αποφανθεί και σε προδικαστικό επίπεδο και στη συνέχεια σε επίπεδο κύριας διαδικασίας».
Υπερασπίστηκε το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος λέγοντας πως «το να στοχοποιούμε τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού, μόνο και μόνο για να δυσφημίσουμε τη χώρα μας στο εξωτερικό, είναι ευθέως προσβλητικό για τη δουλειά που κάνουν (..).» και έφτασε και πάλι στο ίδιο συμπέρασμα: «Το τι συμβαίνει σε κάθε επιμέρους υπόθεση κι αν υπάρχει κάτι που πρέπει να ερευνηθεί, είναι δεδομένο ότι ερευνάται από τη Δικαιοσύνη (…)».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις