Ο Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ είναι μία ξεχωριστή περίπτωση αθλητή αλλά και ανθρώπου. Έχοντας φτάσει στα 96 χρόνια ζωής, αποδεικνύει συνεχώς ότι εάν θέλει κάτι η ψυχή του ανθρώπου, δεν υπάρχουν εμπόδια για να το πραγματοποιήσει.

Ο κύριος Κώστας από την Κω, που γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1929 στο νησί της Δωδεκανήσου, ήταν το κεντρικό πρόσωπο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου masters που έγινε στο Γκέτενμποργκ της Σουηδίας από τις 14 έως τις 24 Αυγούστου! Όχι μόνο ταξίδεψε ως εκεί και συμμετείχε ως ο γηραιότερος αθλητής, αλλά ολοκλήρωσε τους αγώνες με πέντε χρυσά μετάλλια, όλα στις κατηγορία των αθλητών πάνω από 95 χρόνων.

Το γεγονός ότι στα περισσότερα αγωνίσματα δεν είχε αντίπαλο σε αυτή την ηλικία, δεν μειώνει την αξία της προσπάθειας του, αντίθετα την αναδεικνύει, ενώ ανταγωνίστηκε επάξια αθλητές αρκετά μικρότερους σε ηλικία.

Η απονομή του μεταλλίου στον Κωνσταντίνο Χατζηεμμανουήλ

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ πήρε το πρώτο χρυσό, στις 13 Αυγούστου, στα 100 μέτρα συμμετέχοντας στον τελικό με αθλητές της ηλικιακής κατηγορίας των 90 ετών και τερματίζοντας στην πέμπτη θέση με 24.73.

Το επόμενο χρυσό ήρθε δύο ημέρες αργότερα, αυτή τη φορά στα 800 μέτρα, πάλι σε τελικό με αθλητές στην κατηγορία των 90 ετών. Τερμάτισε τρίτος με 5:46.82 που είναι ρεκόρ αγώνων για την ηλικιακή του κατηγορία!

Ακολούθησαν τα 200 μέτρα, με τον Χατζηεμμανουήλ να τερματίζει τέταρτος ανάμεσα στους 90άρηδες αλλά πρώτος στη δική του κατηγορία με χρόνο 57.12.

Η θριαμβευτική του παρουσία ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου με δύο χρυσά μετάλλια! Πρώτα στο μήκος όπου τα… έβαλε με αθλητές ηλικίας 85 ετών και πήρε την 9η θέση στο σύνολο αλλά πρώτη στην κατηγορία του με άλμα 1.45μ. Και μία ώρα αργότερα, σε άλλο μάλιστα στάδιο, στα 400μ. με χρόνο 2:32.33 που είναι ρεκόρ αγώνων.

Μετά την απονομή των μεταλλίων στα δύο τελευταία αγωνίσματα οι διοργανωτές του έδωσαν το μικρόφωνο για να ψάλει τον εθνικό μας ύμνο, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους θεατές, για το αστείρευτο πάθος και το μεγαλείο της ψυχής του.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ κατά την εκκίνηση

Ο Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ που είχε συνοδό στο Γκέτενμποργκ τον Μάριο Παπαδημητρίου για να τον βοηθά σε κάθε θέμα, τιμήθηκε και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου με τρία αναμνηστικά διπλώματα για τα ισάριθμα παγκόσμια ρεκόρ που πέτυχε τον περασμένο Μάρτιο στο Τορούν της Πολωνίας, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου masters.

Για τον ίδιο, αυτά τα διπλώματα και τα μετάλλια αποτελούν επιβράβευση και της απόφασης που πήρε στα …80 του να ξεκινήσει τις προπονήσεις στο στίβο. Μέχρι τότε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του, απασχολούσε η οινοποιία, συνεχίζοντας από το 1958 και μετά την παράδοση του πατέρα του Βασίλη, του πρώτου ανθρώπου που παρήγαγε κρασί στην Κω και πλέον συνεχίζεται από τις νέες γενιές της οικογένειας.

Ο Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ, είτε ως οινοποιός, είτε ως δρομέας, με όσα πετυχαίνει στους στίβους, αλλά και έξω από αυτούς, παραδίδει μαθήματα ζωής στους νεότερους!