Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν: Έκκληση από τον ΟΗΕ στους Ταλιμπάν – «Να μην μετατραπούν οι γυναίκες σε απρόσωπες, άφωνες σκιές»

Αφγανιστάν: Έκκληση από τον ΟΗΕ στους Ταλιμπάν – «Να μην μετατραπούν οι γυναίκες σε απρόσωπες, άφωνες σκιές»

Η φωνή μιας γυναίκας στο Αφγανιστάν θεωρείται προσωπική και δεν πρέπει να ακούγεται σε δημόσιους χώρους τραγουδώντας, απαγγέλλοντας ή διαβάζοντας δυνατά.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα από τους Ταλιμπάν, που βρίσκονται στην εξουσία στο Αφγανιστάν, να αποσύρουν αμέσως σειρά «εξωφρενικών» νόμων που προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να μετατρέψουν τις γυναίκες σε «άφωνες σκιές».

Ο Φόλκερ Τουρκ σημείωσε ότι η υιοθέτηση νέων νόμων την περασμένη εβδομάδα στο Αφγανιστάν «εδραιώνει πολιτικές που εξαφανίζουν τελείως την γυναικεία παρουσία δημοσίως, σιωπώντας τις φωνές τους και στερώντας τους την ατομική τους αυτονομία, προσπαθώντας ουσιαστικά να τις μετατρέψουν σε απρόσωπες, άφωνες σκιές».

«Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», σημείωσε, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μέσω εκπροσώπου του σε ενημέρωση Τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τη γυναικεία φωνή σε δημόσιους χώρους

Υπενθυμίζεται ότι νέοι νόμοι εγκρίθηκαν από τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν, Χιμπατουλάχ Αχούντζαντα, και ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 21 Αυγούστου, οι οποίοι καλύπτουν διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως η δημόσια μετακίνηση, η μουσική, το ξύρισμα και οι γιορτές.

Οι γυναίκες πρέπει σύμφωνα με τους νέους νόμους των Ταλιμπάν να καλύπτονται μπροστά σε μη μουσουλμάνους άνδρες και γυναίκες, για να «αποφύγουν τη διαφθορά»

Ένας από τους νέους κανόνες, το Άρθρο 13, αφορά τις γυναίκες και ορίζει ότι είναι υποχρεωτικό για μια γυναίκα να καλύπτει το σώμα της πλήρως σε δημόσιους χώρους και ότι η κάλυψη του προσώπου είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί ο πειρασμός. Τα ρούχα δεν πρέπει να είναι λεπτά, στενά ή κοντά.

Οι γυναίκες πρέπει επίσης σύμφωνα με τους νέους νόμους των Ταλιμπάν να καλύπτονται μπροστά σε μη μουσουλμάνους άνδρες και γυναίκες, για να «αποφύγουν τη διαφθορά». Η φωνή μιας γυναίκας θεωρείται προσωπική και δεν πρέπει να ακούγεται σε δημόσιους χώρους τραγουδώντας, απαγγέλλοντας ή διαβάζοντας δυνατά. Απαγορεύεται στις γυναίκες να κοιτούν άνδρες με τους οποίους δεν έχουν συγγένεια, και το αντίστροφο, σύμφωνα με το CNN.

Οι νόμοι των Ταλιμπάν για προαγωγή της… αρετής

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαουλβί Αμπντούλ Γκαφάρ Φαρούκ, δήλωσε ότι οι νέοι νόμοι θα συμβάλουν στην προαγωγή της αρετής και στην εξάλειψη της κακίας.

Το έγγραφο των 114 σελίδων, που είδε το Associated Press, αποτελεί την πρώτη επίσημη δήλωση νόμων για «την αρετή και την κακία» στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021.

Οι νόμοι απαγορεύουν τη δημοσίευση εικόνων ζωντανών όντων, την αναπαραγωγή μουσικής, τη μετακίνηση γυναικών χωρίς συνοδεία και τη συνύπαρξη ανδρών και γυναικών που δεν έχουν συγγένεια. Επιβάλλεται επίσης η τέλεση προσευχών σε καθορισμένες ώρες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου, η προαγωγή της αρετής περιλαμβάνει την προσευχή, την ευθυγράμμιση της συμπεριφοράς με τον ισλαμικό νόμο και την ενθάρρυνση των γυναικών να φορούν χιτζάμπ, όπως επιβάλουν οι Ταλιμπάν.

Only in

Μετά τη φωτιά και την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Πεντέλη: Όταν σβήνουν τα φώτα

15 μέρες μετά τη φωτιά στην Πεντέλη και μία βδομάδα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού ο χρόνος κυλάει αργά όσον αφορά τις εργασίες καθαρισμού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024