Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Σκάφος του λιμενικού περνά πάνω από φουσκωτό με μετανάστες

Ισπανία: Σκάφος του λιμενικού περνά πάνω από φουσκωτό με μετανάστες

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ισπανία και το Μαρόκο το βίντεο που δείχνει σκάφος του Λιμενικού να κυνηγά και να περνά πάνω από φουσκωτό με μετανάστες

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μαρόκο και την Ισπανία κάλεσαν τις ισπανικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα μετά από ένα βίντεο που φαίνεται να δείχνει ένα σκάφος του ισπανικού λιμενικού να καταδιώκει και τελικά να περνά πάνω από μία μικρή φουσκωτή λέμβο που μετέφερε μετανάστες.

Το περιστατικό έλαβε χώρα την Κυριακή, καθώς ένα σκάφος που μετέφερε τέσσερα άτομα πλησίαζε τη Μελίγια. Το βίντεο  δείχνει το μεγαλύτερο περιπολικό σκάφος της ακτοφυλακής να στρέφεται προς το φουσκωτό και να κάνει αρκετούς ελιγμούς πριν περάσει από πάνω του, με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα άτομο να πέσει έξω από το μικρό σκάφος.

Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει κάποιου είδους εσωτερική έρευνα για το περιστατικό

Μιλώντας στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης,  οι αρχές της χώρας δήλωσαν ότι κανείς δεν είχε τραυματιστεί και πρόσθεσαν ότι όσοι επέβαιναν στο μικρότερο σκάφος προσπαθούσαν να εισέλθουν παράτυπα στην Ισπανία.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Η Μαροκινή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι η αστυνομία του Μαρόκου επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπήρξαν θάνατοι από το περιστατικό. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χαρακτήρισε την ισπανική επέμβαση ως «βίαιη και επικίνδυνη», ανέφερε ότι μια πηγή τους είπε ότι οι τέσσερις επιβαίνοντες ήταν ασφαλείς και είχαν συλληφθεί.

Πρόσθεσε σε μεταγενέστερη ενημέρωση ότι οι τέσσερις είχαν παραδοθεί σε Μαροκινούς αξιωματούχους. «Ωστόσο, καμία έρευνα δεν έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα από την ισπανική πλευρά», σημειώνει η οργάνωση. «Οι Ισπανοί είναι απολύτως υπεύθυνοι και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την έναρξη έρευνας».

Αιτήματα για να διεξαχθεί έρευνα

Την Τρίτη η ΜΚΟ Solidary Wheels με έδρα τη Μελίγια επανέλαβε την έκκληση προς την Ισπανία να ανοίξει έρευνα, σε μια ανακοίνωση που ζητούσε «λεπτομερείς εξηγήσεις» για τις ενέργειες της Ακτοφυλακής, η οποία περιπολεί στα λιμάνια, τους δρόμους και τα σύνορα της Ισπανίας.

Αριστεροί πολιτικοί στην Ισπανία πήραν επίσης θέση, καλώντας τον υπουργό Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, να ασχοληθεί με το περιστατικό. «Αυτό που είδαμε στη Μελίγια είναι ντροπή και εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους η Αϊνα Βιδάλ, εκπρόσωπος της αριστερής συμμαχίας Sumar.

Ο Jon Iñarritu, της αριστερής βασκικής συμμαχίας EH Bildu, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «άγρια πράξη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει επειγόντως από τον υπουργό Εσωτερικών να εμφανιστεί ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής προκειμένου να εξηγήσει την αντίδραση της Ισπανίας στο περιστατικό.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Europa Press, πηγή του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει κάποιου είδους εσωτερική έρευνα για το περιστατικό.

Πηγή: Guardian

Only in

Κοίτα ποιος μιλάει. Ο Άδωνις

Με μία μελέτη για τις αναμονές στα... βρετανικά νοσοκομεία απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης στην κριτική που δέχεται για την κατάρρευση του ΕΣΥ και τις τραγικές ελλείψεις στα ελληνικά νοσοκομεία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024