Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στον ρωσικό πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ πως υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος και πως η κατάσταση είναι σοβαρή.

«Ο κίνδυνος ή η πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος έχει εμφανιστεί εδώ κοντά», δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο γεγονός ότι μάχες διεξάγονται στη γύρω περιοχή του Κουρσκ.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ελέγχει 100 οικισμούς στο Κουρσκ και ότι έχει συλλάβει 594 Ρώσους στρατιώτες

Η Ρωσία λέει πως ο σταθμός έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται μόλις 40 χλμ. μακριά αφού κατέλαβαν ένα τμήμα ρωσικού εδάφους αυτόν τον μήνα. Η Ουκρανία δεν έχει απαντήσει ακόμη στις κατηγορίες.

Ο Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ – IAEA), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο σταθμός είναι εξαιρετικά ευάλωτος επειδή δεν έχει προστατευτικό θόλο.

«Ακόμη πιο σοβαρή» η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ

Είπε πως ο σταθμός αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να λειτουργεί πολύ κοντά στις φυσιολογικές συνθήκες, όμως αυτό σημαίνει πως η κατάσταση σχετικά με την ασφάλειά του είναι ακόμη πιο σοβαρή.

Η ρωσική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom δήλωσε πως ο Γκρόσι μπόρεσε να δει ο ίδιος πως ο αντιδραστήρας υπ΄ αριθμόν τρία του σταθμού εργάζεται με την προβλεπόμενη ικανότητα, ενώ ο τέταρτος αντιδραστήρας του υποβάλλεται σε προγραμματισμένη συντήρηση από προχθές, Κυριακή.

Αξιωματούχοι του σταθμού του έδειξαν επίσης το νέο κτήριο αντιδραστήρα που είναι υπό κατασκευή, όπως ανέφερε. Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ελέγχει 100 οικισμούς στο Κουρσκ και ότι έχει συλλάβει 594 Ρώσους στρατιώτες.