Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ελέγχει 100 οικισμούς στο Κουρσκ και ότι έχει συλλάβει 594 Ρώσους στρατιώτες

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επιτυχημένη δοκιμή ουκρανικού βαλλιστικού πυραύλου και νέα προέλαση στο Κουρσκ - Τα F-16 έδειξαν πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η Ουκρανία ελέγχει 100 οικισμούς και έκταση 1.294 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, όπου από την αρχή της επίθεσής της, πριν από τρεις εβδομάδες, έχει συλλάβει 594 στρατιώτες του εχθρού, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε πάρει τον έλεγχο 1.294 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους και 100 οικισμών», δήλωσε ο Ολεσκάντρ Σίρσκιι στη διάρκεια ενός φόρουμ στο Κίεβο. «Πεντακόσια ενενήντα τέσσερα μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αιχμαλωτισθεί στη ζώνη αυτή», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέψευσε πληροφορία των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία η επιδρομή της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ εκτροχίασε συνομιλίες στο Κατάρ που είχαν στόχο να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.

Η Washington Post είχε αναφέρει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν έτοιμες να στείλουν αυτό το μήνα αντιπροσωπείες στο Κατάρ για να διαπραγματευθούν μια συμφωνία ορόσημο με στόχο να σταματήσουν τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές και στις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Επιτυχής η δοκιμή του πρώτου ουκρανικού βαλλιστικού πυραύλου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, ότι τα αεροσκάφη F-16 χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρούσουν την τελευταία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Τα F-16 έδειξαν πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, χρησιμοποιήθηκαν για να αποκρούσουν την τελευταία ρωσική επίθεση, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία δοκιμή του πρώτου ουκρανικού βαλλιστικού πυραύλου.

«Ο πρώτος ουκρανικός βαλλιστικός πύραυλος δοκιμάστηκε με επιτυχία. Συγχαίρω την αμυντική μας βιομηχανία γι’ αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, ενώ αρνήθηκε να «δώσει περισσότερες λεπτομέρειες» για το νέο αυτό όπλο.

Ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει σχέδιο ειρήνης στους Μπάιντεν, Χάρις, Τραμπ

Παράλληλα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα τερματισθεί ο πόλεμος με την Ρωσία , στους υποψήφιους για την αμερικανική προεδρία του Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτός από την εισβολή στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, το σχέδιο, όπως είπε ο Ουκρανός ηγέτης σε συνέντευξη τύπου στο Κίεβο, περιλαμβάνει περισσότερα βήματα στο διπλωματικό και οικονομικό μέτωπο. Είπε επίσης ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι ο πόλεμος με την Ρωσία θα τελειώσει τελικά μέσω διαλόγου, αλλά το Κίεβο πρέπει να είναι σε ισχυρή θέση, σε μια σύνοδο κορυφής που ελπίζει να πραγματοποιηθεί αυτό το έτος, για να προωθήσει το δικό του όραμα για την ειρήνη.

Έκκληση Μόντι σε Πούτιν για επίλυση της σύγκρουσης στο εγγύς μέλλον

Την ίδια στιγμή, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι υποστηρίζει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία σύντομα, δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από μια επίσκεψη στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη του Μόντι στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε σε ένα κρίσιμο σημείο του πολέμου που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 η Μόσχα, σημαντικός προμηθευτής όπλων στη Ινδία από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους, είπε ο Μόντι, αν και το Κρεμλίνο δεν έδωσε λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο ότι είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη.

«Επανέλαβα τη σταθερή δέσμευση της Ινδίας στην υποστήριξη μιας μόνιμης και ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης σύντομα», έγραψε ο Μόντι σε ανάρτηση στο X, αναφερόμενος στη συνομιλία τους.

Η επίσκεψη του Μόντι στην Ουκρανία ακολούθησε εκείνην τον Ιούλιο στη Ρωσία, κατά την οποία αγκάλιασε τον Πούτιν την ίδια ημέρα ενός φονικού ρωσικού πυραυλικού πλήγματος σε παιδιατρικό νοσοκομείο.

Η επίσκεψη εκείνη είχε εξοργίσει την Ουκρανία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε πει πως ήγειρε ανησυχίες με την Ινδία σχετικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Τα τελευταία χρόνια, η Ουάσινγκτον έχει προσπαθήσει να προσεγγίσει το Νέο Δελχί ως έναν τρόπο να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη περιφερειακή επιρροή της Κίνας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως είπε στον Μόντι ότι θα υποστηρίξει τη φιλοξενία από την Ινδία μιας δεύτερης συνόδου κορυφής καθώς το Κίεβο ελπίζει να βρει οικοδεσπότη μεταξύ χωρών στον «παγκόσμιο νότο».

Όμως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέκλεισε τη διεξαγωγή συνομιλιών μετά την έναρξη της ουκρανικής επίθεσης στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ στις 6 Αυγούστου.

Η Ινδία, που έχει παραδοσιακά στενές οικονομικές και αμυντικές σχέσεις με τη Μόσχα, έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ αυξάνει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδα-ρεκόρ, δικαιολογώντας την κίνηση αυτή στη βάση του εθνικού συμφέροντος.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από το Νέο Δελχί να τη βοηθήσει να ανοικοδομήσει την οικονομία της, προσκαλώντας επενδύσεις από ινδικές επιχειρήσεις σε μια σύνοδο επιχειρήσεων στην Ινδία.

Χθες, Δευτέρα, ο Μόντι μίλησε επίσης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με την επίσκεψή του στην Ουκρανία.

Only in

Μετά τη φωτιά και την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Πεντέλη: Όταν σβήνουν τα φώτα

15 μέρες μετά τη φωτιά στην Πεντέλη και μία βδομάδα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού ο χρόνος κυλάει αργά όσον αφορά τις εργασίες καθαρισμού

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024