Μία αναπάντεχη έκπληξη περίμενε την ακτιβίστρια κατά της μαφίας Τιζιάνα Ρόντζιο έξω από το σπίτι της στη Ρώμη. Άγνωστοι της είχαν αφήσει «δώρο» ένα μαύρο φέρετρο.

Οι αρχές πιστεύουν ότι πίσω από την κίνηση εκφοβισμού βρίσκεται η ομάδα οργανωμένου εγκλήματος  Casamonica, μία οργάνωση τύπου μαφίας, που δραστηριοποιείται στη Ρώμη και στις γύρω περιοχές.

Η Τιζιάνα Ρόντζιο είναι πρόεδρος της αντιμαφιόζικης ομάδας Toripiubella. Η ομάδα αυτή πήρε το όνομά της από τη συνοικία Tor Bella Monaca της Ρώμης η οποία θεωρούνταν, μέχρι πριν μερικά χρόνια, ως έδρα της Casamonica καθώς στην περιοχή υπήρχαν πολυτελείς βίλες που ανήκαν σε μέλη της.

«Πρόκειται για ανόητες πράξεις που μας κάνουν να θυμώνουμε ακόμη περισσότερο και να θέλουμε να πολεμήσουμε»

Σε επιχείρηση της αστυνομίας στις βίλες της οργάνωσης το 2018 και 2019 είχαν βρεθεί πορσελάνινες τίγρεις σε φυσικό μέγεθος που χρησιμοποιούνταν για την απόκρυψη μετρητών, πισίνες με διαμάντια, χρυσά άλογα και επιχρυσωμένα ταβάνια. Οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν τότε αρκετούς τόνους ναρκωτικών, μεταξύ των οποίων ήταν ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης.

Το 2022, δύο μέλη της οικογένειας καταδικάστηκαν για απόπειρα διακίνησης επτά τόνων κοκαΐνης από την Κολομβία.

Η Ρόντζιο, που είναι κάτοικος της συνοικίας Tor Bella Monaca, δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι είδε ένα φέρετρο έξω από το σπίτι της αλλά δεν συνειδητοποίησε αμέσως ότι επρόκειτο για απειλή εναντίον της, μέχρι που την ενημέρωσε η ασφάλειά της.

«Δεν φοβάμαι, προχωρώ μπροστά»

«Δεν φοβάμαι, προχωρώ μπροστά. Πρόκειται για ανόητες πράξεις που μας κάνουν να θυμώνουμε ακόμη περισσότερο και να θέλουμε να πολεμήσουμε», είπε η Ρόντζιο, η ομάδα της οποίας καταγγέλλει τακτικά μέλη της Casamonica για εγκλήματα εναντίον κατοίκων της περιοχής και συχνά καταθέτει στα δικαστήρια για λογαριασμό τους.

Η Τιζιάνα Ρόντζιο, Πηγή: AFP

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία της Ρώμης δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ότι το φέρετρο εξετάζεται για δακτυλικά αποτυπώματα. Η Toripiubella, η ομάδα της Ρόντζιο, δήλωσε στο CNN ότι δεν θα προβεί σε κάποια δημόσια δήλωση, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με πληροφορίες από το CNN