Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας και ακρίβεια ψαλίδισαν τις πωλήσεις

Καύσωνας και ακρίβεια ψαλίδισαν τις πωλήσεις

Οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές στα βασικά αγαθά - Κατώτερη των προσδοκιών η ζήτηση, ειδικά στις μη τουριστικές περιοχές

«Ταμείο» αναμένεται να κάνουν οι έμποροι για το αποτέλεσμα των φετινών θερινών εκπτώσεων, που τυπικά ολοκληρώνονται το προσεχές Σάββατο. Ο καύσωνας κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο και η ακρίβεια επηρέασαν σημαντικά την κίνηση, και η πρώτη αποτίμηση των εμπόρων έδειξε ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν κατώτερο των προσδοκιών. Ακόμα και οι επισκέπτες στη χώρα μας από άλλες χώρες για τουρισμό ήταν συγκρατημένοι στις αγορές τους σε σχέση με άλλα χρόνια.

Με χαμηλούς ρυθμούς κινήθηκαν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τα καταστήματα που δεν βρίσκονται στα εμπορικά κέντρα των πόλεων. Καλύτερη ήταν η εικόνα για τα καταστήματα σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, καθώς και για τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα. Ενδεικτικά της κατάστασης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι τα στοιχεία της έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά (ΕΣΠ), που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής εκπτωτικής περιόδου. Σύμφωνα με αυτά, σχεδόν εννέα στις δέκα επιχειρήσεις του Πειραιά (87,5%) κατέγραψαν μείωση στις πωλήσεις τους τις πρώτες εβδομάδες των θερινών εκπτώσεων. Η έρευνα του ΕΣΠ αποκαλύπτει επίσης ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγοραστικές τους συνήθειες. Οι καταναλωτές είναι πιο επιφυλακτικοί σε σύγκριση με πέρυσι και έδωσαν προτεραιότητα στις βασικές ανάγκες, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, περιορίζοντας τις αγορές σε αγαθά και υπηρεσίες που θεωρούνται πλέον πολυτέλεια.

«Έξυπνες» αγορές

«Οι θερινές εκπτώσεις είναι για λίγο ακόμα εδώ και η αγορά περιμένει τις τελευταίες ημέρες, μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου, να κινηθεί. Με δεδομένες τις αυξημένες φθινοπωρινές υποχρεώσεις των νοικοκυριών, μαθητών και νέων φοιτητών που φοιτούν μακριά από το σπίτι τους, οι υπόλοιπες ημέρες των εκπτώσεων ενδείκνυνται για «έξυπνες» αγορές, που μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό» αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και πρόεδρος του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.

Τις επόμενες ημέρες στο επίκεντρο θα βρεθούν είδη βιβλιοπωλείων – χαρτοπωλείων, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ιδιαίτερα αθλητικών ειδών, αλλά και ειδών για το σπίτι, καθώς οι νεοεισαχθέντες φοιτητές θα εξοπλίσουν τα σπίτια τους εν όψει της έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις των σχολικών ειδών και των ειδών σπιτιού έχουν δημιουργήσει ολοκληρωμένα πακέτα προσφορών για μαθητές και φοιτητές και έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαφημιστικές τους καμπάνιες.

Αύριο, Τετάρτη 28 Αυγούστου, ξεκινά και το «καλάθι του μαθητή» που θα έχει ισχύ έως και τις 15 Οκτωβρίου 2024. Πέρυσι οι τιμές στα σχολικά αναλώσιμα είδη εμφάνισαν αύξηση άνω του 10%, ενώ, σύμφωνα με την ετήσια μείωση 6% των τιμών στα χαρτικά τον Ιούλιο, εκτιμάται πως φέτος δεν αναμένονται αυξήσεις. Ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάλεσε εισαγωγείς και ελληνικές επιχειρήσεις να συμβάλουν και να κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Το φετινό καλάθι θα περιλαμβάνει τσάντες, κασετίνες, τετράδια, μπλοκ, ετικέτες, καλύμματα, μολύβια, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, γόμες, ξύστρες, διαβήτες, χάρακες και φωτοτυπικό χαρτί.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Only in

Αποκάλυψη in: Προσκλήσεις για… περατωμένα έργα υποδομής ύψους 570 χιλ. ευρώ για το Ράλι Ακρόπολις (video)

Το in αποκαλύπτει τρεις προσκλήσεις ενδιαφέροντος αξίας 570.200 ευρώ για να γίνουν έργα υποδομής του Ράλι Ακρόπολις στη Λαμία, που όμως, όπως δείχνουν τα ντοκουμέντα, έχουν ήδη... περατωθεί.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024