Σημαντικά ερωτήματα ακόμα και για πολλές από τις «επίσημες» πιστοποιήσεις 300 επικίνδυνων μηχανημάτων-παιχνιδιών σε 80 περίπου λούνα παρκ της χώρας (κυρίως από εγκεκριμένο από το υπουργείο Ανάπτυξης ιδιωτικό φορέα με έδρα στη Θεσσαλονίκη που ανήκει σε ιδιωτική μονοπρόσωπη ΙΚΕ) ανακύπτουν μετά τον θάνατο του 19χρονου στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Και αυτό γιατί οι πλημμελείς ενέργειες που οδήγησαν στο δραματικό συμβάν δεν φαίνεται να περιορίζονται μόνο στις ελλείψεις αδειών από τις δημοτικές αρχές, στις μη έγκαιρες πιστοποιήσεις κ.λπ., καθώς όπως προκύπτει προβλήματα φαίνεται να παρουσιάζονται και από ορισμένους επίσημους ελέγχους που οδηγούν σε αυτές τις πιστοποιήσεις.

Ο ειδικός πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, ο οποίος έχει ασχοληθεί με ατυχήματα σε λούνα παρκ, μιλώντας στα «ΝΕΑ» επισημαίνει ότι «ίσως ήλθε η ώρα, μετά και από το τελευταίο δραματικό συμβάν, να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος στους φακέλους επίσημης πιστοποίησης λούνα παρκ όπου εισέρχονται και φωτογραφίες από τις σχετικές επιθεωρήσεις και άλλο υλικό, έτσι ώστε να κρίνεται η ορθότητα και η επάρκειά τους. Κάτι τέτοιο πρέπει να συμβεί και για την πιστοποίηση στο Πευκοχώρι».

Πλημμελής συντήρηση

Οπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο στο περιστρεφόμενο μηχάνημα Crazy Dance όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος, βρέθηκαν εκτεταμένες φθορές που αποδίδονται από πραγματογνώμονες σε πλημμελή συντήρησή του για πολλά χρόνια. Και το ερώτημα είναι πώς το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε λάβει πιστοποίηση στις αρχές Αυγούστου του 2023 – με χρονική διάρκεια οκτώ μηνών, που βεβαίως είχε λήξει – αφού σύμφωνα με πραγματογνώμονες και τότε φαίνεται να είχε λειτουργικά προβλήματα και επιδεινούμενες φθορές στα συστήματα συγκράτησης από την εκτεταμένη σκουριά, κάτι το οποίο οδήγησε σταδιακά στη μοιραία θραύση, με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί με μεγάλη ταχύτητα ο άτυχος 19χρονος.

Κύριο ζητούμενο λοιπόν είναι εάν οι έλεγχοι – εν ονόματι του ελληνικού Δημοσίου – του φορέα της Θεσσαλονίκης ήταν επαρκείς ή όχι, και αν υπήρξαν «χαριστικές» πιστοποιήσεις. Δεύτερο σημείο προβληματισμού είναι ότι το λούνα παρκ του Πευκοχωρίου είχε προσκομίσει στις 3 Μαΐου 2024 στον Δήμο Κασσάνδρας απλό πιστοποιητικό μηχανικού ότι «έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του συγκροτήματος και την ασφάλεια θεατών και εργαζομένων». Ωστόσο διαπιστώνεται ότι αυτός ο ανεξάρτητος ιδιώτης μηχανικός που έδωσε τη συγκεκριμένη διαβεβαίωση – που διαψεύστηκε με τον πιο δραματικό τρόπο – φέρεται άτομο του προσωπικού περιβάλλοντος του ιδιοκτήτη του επίσημου φορέα πιστοποίησης της Θεσσαλονίκης!

Έρευνα

Σημειώνεται ότι όπως προέκυψε από περαιτέρω έρευνα, ο συγκεκριμένος φορέας αναλαμβάνει τα περισσότερα από τα περιφερόμενα λούνα παρκ της χώρας, όπου παρουσιάζονται και τα περισσότερα προβλήματα σε σχέση με την αγορά μεταχειρισμένων παιχνιδιών, την προβληματική συντήρησή τους, τις εκδόσεις αδειών και την προσπάθεια συρρίκνωσης του κόστους λειτουργίας τους. Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις έχει πληρωθεί με ποσά της τάξης των 1.500-2.000 ευρώ από δήμους (όπως αυτός των Φαρσάλων) για να πιστοποιήσει εκ μέρους τους την ασφαλή λειτουργία των μηχανημάτων των λούνα παρκ που θα εγκαθίστανται σε χώρους εμποροπανηγύρεων.

Ερωτήματα

Η ΙΚΕ (δημιουργού του ελεγκτικού φορέα) με ημερομηνία σύστασης τον Νοέμβριο του 2017 και με κεφάλαιο 500 ευρώ έχει μοναδικό μέλος έναν μηχανικό που έχει σπουδάσει στο ΑΠΘ. Στα γραφεία της εταιρείας πιστοποίησης, σε εμπορικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει απόκριση στο τηλεφωνικό κέντρο και συνδέεται με ένα κινητό τηλέφωνο που επίσης είναι εκτός λειτουργίας. «ΤΑ ΝΕΑ» έστειλαν ερωτήματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον εν λόγω φορέα για τον αριθμό των επιθεωρητών που χρησιμοποιεί, των λούνα παρκ-πελατών της, για τα προβληματικά σημεία που έχει εντοπίσει στους ελέγχους κ.λπ., χωρίς οποιαδήποτε απάντηση. Καμιά απόκριση δεν υπήρξε και σε ερωτήματα για τον έλεγχο του 2023 στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας λειτουργεί και άλλος φορέας πιστοποίησης μηχανημάτων λούνα παρκ και όχι μόνο με ανάθεση από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο φορέας προχώρησε χθες σε ανακοίνωση στην οποία καταγράφει τις διαδικασίες ελέγχων (αρχικούς, ενδιάμεσους, εκτάκτους), συμπληρώνοντας ότι «ο Φορέας μας δραστηριοποιείται πραγματοποιώντας αρχικούς και περιοδικούς ελέγχους ψυχαγωγικών διατάξεων κυρίως σε σταθερά πάρκα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία). Πραγματοποιεί δε ελάχιστους ελέγχους σε περιοδεύουσες εγκαταστάσεις έχοντας εκδώσει αντιστοίχως ελάχιστες εκθέσεις επιθεώρησης».

«ΤΑ ΝΕΑ» έθεσαν ερωτήσεις και στον δεύτερο φορέα για τους αριθμούς επιθεωρήσεων, τα ευρήματα κ.λπ., χωρίς απάντηση. Επίσης ουδεμία απόκριση υπήρξε στο ερώτημα πώς υπήρξε πιστοποίηση μηχανήματος (ύστερα ωστόσο από ενδελεχή έλεγχο και πόρισμα 16 σελίδων) σε παιχνίδι λούνα παρκ στα δυτικά προάστια της Αττικής το 2022, όπου λίγες εβδομάδες αργότερα σημειώθηκε βλάβη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ