Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ρόδος: Δάσκαλος κοιμάται στο αυτοκίνητο επειδή δεν βρίσκει σπίτι σε λογική τιμή – Εκπαιδευτικοί σε απόγνωση

Ρόδος: Δάσκαλος κοιμάται στο αυτοκίνητο επειδή δεν βρίσκει σπίτι σε λογική τιμή – Εκπαιδευτικοί σε απόγνωση

Δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο στη Ρόδο ζητάει να τον βοηθήσουν να βρει γκαρσονιέρα με 300 ευρώ και να μην κοιμάται στο αυτοκίνητο. Οξυμμένο και φέτος το πρόβλημα εύρεσης στέγης στα νησιά.

«Είμαι δάσκαλος του Δημοτικού Γενναδίου από πέρυσι αλλά και φέτος, αναζητώ γκαρσονιέρα για ενοικίαση στο Γεννάδι μέχρι 300 ευρώ τον μήνα. Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο διότι μου ζητάνε 400 ευρώ για ένα στούντιο και αδυνατώ να δίνω τόσα λεφτά για ένα σπίτι.»

Το σχόλιο που ανάρτησε ο δάσκαλος από το σχολείο της Νότιας Ρόδου, έχει γίνει viral, αναδεικνύοντας τις τρομαχτικές διαστάσεις που έχει λάβει η στεγαστική κρίση. Ειδικά για τους χαμηλόμισθους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους, σε τουριστικές περιοχές, τίθεται κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης.

Η έλλειψη διαθέσιμων καταλυμάτων, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, με αποτέλεσμα ο διορισμός σε νησί να ισοδυναμεί με γολγοθά. Η δυσκολία εύρεσης στέγης δεν αφορά μόνο τους δασκάλους, αλλά και για άλλους εργαζόμενους, ειδικά του δημόσιου τομέα, που καλούνται να υπηρετήσουν εκτός έδρας, όπως αγροτικούς γιατρούς και  ειδικευόμενους, όπως φυσικά και για τους φοιτητές.

Μισθός 800 ευρώ, νοίκι 600 ευρώ

Την καταγγελία που έκανε ο δάσκαλος από τη Ρόδο ανέδειξε η εφημερίδα Ροδιακή, φιλοξενώντας δηλώσεις του αιρετού μέλους του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ) Δωδεκανήσου Γιώργου Γκουτζιαμάνη.

«Δεν μπορεί ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός να παίρνει μισθό της τάξης των 750 – 800 ευρώ και να καλείται να πληρώσει ενοίκιο σε ένα αξιοπρεπές κατάλυμα, της τάξης των 500 και 600 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών.  «Δεν μπορεί να αντέξει κανένας άνθρωπος τέτοια δυσβάσταχτα έξοδα. Έχουμε καλέσει την πολιτεία πάρα πολλές φορές τα τελευταία 15 – 20 χρόνια για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μπορέσει να στηρίξει, με έργα και όχι με λόγια και υποσχέσεις, τους συναδέλφους μας αυτούς. Μέχρι σήμερα δεν είδαμε δυστυχώς κάτι τέτοιο».

Εκπαιδευτικοί δίχως στέγη, σχολεία δίχως εκπαιδευτικούς

Όπως σημειώνεται, η κατάσταση στο νησί της Κω είναι ακόμα χειρότερη. Η εύρεση καταλυμάτων σε τιμές που μπορεί να αντέξει η τσέπη των εκπαιδευτικων είναι εξαιρετικά δύσκολη

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για το θέμα, με αφορμή την ανακοίνωση κάποιων διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται διορισμοί στη γενική εκπαίδευση, και σε μεταγενέστερο χρόνο θα κληθούν οι αναπληρωτές – που είναι και στη χειρότερη  μοίρα από όλους.

«Ήδη, διαφαίνεται, ότι και φέτος θα υπάρχει με ιδιαίτερη όξυνση το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης, ιδιαίτερα στα νησιά με υψηλή τουριστική ανάπτυξη», υπογραμμίζει η συνδικαλιστική ένωση.

Σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών, η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς των εκπαιδευτικών, επιδεινώνουν το πρόβλημα,  έλλειψη διαμερισμάτων προς ενοικίαση, πανάκριβα ενοίκια, μισθώσεις που ξεκινούν μετά τον Σεπτέμβρη και λήγουν τέλος Ιουνίου, αναγκαστική διαμονή των εκπαιδευτικών στα ξενοδοχεία για αρκετό διάστημα με το ανάλογο δυσβάσταχτο κόστος.

Όπως τονίζουν, το πρόβλημα έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς αλλά και στη λειτουργία των σχολείων. «Είναι υποχρέωση του κράτους, των δήμων και της περιφέρειας να δώσουν τώρα λύση. Δεν μπορεί να λειτουργήσουν τα σχολεία με άστεγους εκπαιδευτικούς», καταλήγουν.

Επίδομα στέγασης

Μεταξύ άλλων ζητάνε να ενταχθούν οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε προγράμματα που  εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια, το πρώτο διάστημα της προσέλευσής τους, μέχρι να τακτοποιηθεί οριστικά η στέγασή τους. Προτείνουν να  μισθωθούν ξενοδοχεία τα οποία είναι κλειστά, για τη στέγαση των εκπαιδευτικών. Το ίδιο μπορεί να γίνει με δωμάτια ή πτέρυγες ξενοδοχείων που λειτουργούν.

Επίσης ζητάνε να δοθεί επίδομα στέγασης, σε αναπληρωτές και νεοδιόριστους που υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους. Καλούν τις δημοτικές αρχές να απαιτήσουν από την πολιτεία τα χρήματα που είναι αναγκαία, για την ενοικίαση κτηρίων, με σκοπό τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή για το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη

«Ντροπή για το «επιτελικό κράτος» του Κυρ. Μητσοτάκη, που επιμένει να μην αντιμετωπίζει ένα γνωστό πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται κάθε χρόνο, ιδιαίτερα στα νησιά», αναφέρει, μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τον δάσκαλο που αναγκάζεται να κοιμάται στο αυτοκίνητό του επειδή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο που του ζητούν με τον μισθό που παίρνει.

«Δεν μπορεί ή δεν θέλει, τελικά; Σε αυτό το ερώτημα απαντά καθημερινά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με την αντικοινωνική πολιτική που υλοποιεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει «ακόμη κι όταν μπορεί, δεν θέλει»

Only in

Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μαγνησία - Περιβαλλοντική και οικονομική «βόμβα»

Η Μαγνησία εκπέμπει SOS. Τόνοι νεκρών ψαριών έφτασαν να επιπλέουν σε όλο τον Παγασητικό με το αποκρουστικό θέαμα να κάνει το γύρο του κόσμου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024