Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Χαλκιδική: «Είχε γίνει συντήρηση στο μηχάνημα πριν 3-4 μήνες», κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ στις Αρχές

Χαλκιδική: «Είχε γίνει συντήρηση στο μηχάνημα πριν 3-4 μήνες», κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ στις Αρχές

Ο 48χρονος προσκόμισε πέντε υπεύθυνες δηλώσεις, με την υπογραφή ενός μηχανικού, καθώς και έγγραφο ενός μηχανικού ελέγχου, το οποίο είχε λήξει.

Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για τη «δράση» του 58χρονου ιδιοκτήτη του λούνα παρκ, όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Ο νεαρός μπήκε στο μοιραίο παιχνίδι «crazy dance» μαζί με τον 16χρονο αδερφό του, ενώ η μητέρα τους μαζί με τον άλλο του αδερφό ήταν μπροστά την στιγμή του δυστυχήματος, κατά το οποίο η θέση που καθόταν ξεκόλλησε, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί και να χάσει τη ζωή του.

Με αφορμή τον τραγικό χαμό του 19χρονου, πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων προκύπτουν, μεταξύ άλλων, για την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, τη συντήρηση των μηχανημάτων αλλά και την ηλεκτροδότηση του λούνα παρκ.

Η κατάθεση του ιδιοκτήτη στις Αρχές

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, στην κατάθεσή του στις Αρχές λίγο μετά το τραγικό συμβάν, υποστήριξε ότι το λούνα παρκ διαθέτει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη λειτουργία, ενώ και κάθε παιχνίδι ξεχωριστά ήταν πιστοποιημένο.

«Για τη λειτουργία του λούνα παρκ έχω υποβάλλει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης, για κάθε ένα από τα ψυχαγωγικά παιχνίδια του λούνα παρκ υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστοποιήσεις από την αρμόδια υπηρεσία για τη λειτουργία αυτών, όμως δεν τις έχω ακόμα παραλάβει και επιφυλάσσομαι να τις προσκομίσω», φέρεται να είπε ο 58χρονος.

Όταν ρωτήθηκε για τον χρόνο που έγινε η τελευταία συντήρηση στο μηχάνημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο, αποκρίθηκε πως «πριν από τρεις ή τέσσερις μήνες έγινε η προβλεπόμενη συντήρηση, θα προσκομίσω τα σχετικά έγγραφα».

Σημειώνεται ότι τα έγγραφα που προσκόμισε είναι πέντε υπεύθυνες δηλώσεις, με την υπογραφή ενός μηχανικού, καθώς και έγγραφο ενός μηχανικού ελέγχου, το οποίο είχε λήξει.

Επιπλέον, στην κατάθεσή του είπε ότι δεν είχε ποινικό μητρώο και δεν είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές. Ωστόσο, ο 58χρονος φέρεται να είχε συλληφθεί ξανά το 1999 στα Γρεβενά γιατί δεν είχε άδεια.

«Σας αναφέρουμε ότι ο αναφερόμενος στο θέμα, ο οποίος προσήχθη σήμερα από το Α.Τ. Κασσάνδρας για παράβαση άρθρου 302 ΠΚ διαπιστώθηκε δακτυλοσκοπικά ότι είναι προσεσημασμένος με αριθμό…», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο ντοκουμέντο, που δημοσιεύει το Live News.

To έγγραφο ντοκουμέντο

Ήταν εκπαιδευμένος ο χειριστής;

Ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ ήταν υποχρεωμένος να απασχολεί εκπαιδευμένο χειριστή, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Tο μηχάνημα, που ανέβηκε ο 19χρονος, δεν χρειαζόταν ειδική εκπαίδευση για να το χειριστεί κάποιος, καθώς απλά «πατάει ένα κουμπί», κατέθεσε ο 48χρονος στις Αρχές.

Η Ανθούλα Ανάσογλου, δικηγόρος του 21χρονου χειριστή του λούνα παρκ, μιλώντας στο Live News ανέφερε ότι πράγματι ο εντολέας της δεν είχε εκπαιδευτεί για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Ο πατέρας του 19χρονου τόνισε πως η ταχύτητα ήταν εκείνη που έπαιξε μοιραίο ρόλο στην τραγωδία στη Χαλκιδική

«Για να γίνει κάποιος χειριστής έπρεπε να έχει εκπαιδευτεί από φορέα που θα του δώσει και την πιστοποίηση. Αν δεν έχει την πιστοποίηση πρέπει να υπάρχει κάποιος δίπλα του που να επιτηρεί τον χειρισμό και να έχει εργασία επί του χώρου πενταετίας», εξήγησε.

«Ο εντολέας μου δεν είχε καμία εκπαίδευση. Για 1,5 μήνα είχε διάφορους συνεργάτες που του έδειχναν αλλά τον άφηναν μόνο του. Ο Γιάννης λειτουργούσε τη βάρκα, ένα διπλανό παιχνίδι. Στο crazy dance πήγε τις τελευταίες ημέρες και του έδειξαν περίπου πώς να το λειτουργεί. Έπρεπε να έχει και έναν επόπτη ασφαλείας. Εκτελούσε οδηγίες και έλεγχε πάντα τις ζώνες. Ό,τι έπρεπε να κάνει, το εκτελούσε εις πλήρως. Δεν έδειξε καμία αμέλεια, αλλά δεν είχε την ικανότητα να προβλέψει τίποτα παραπάνω», πρόσθεσε.

«Η μεγάλη ταχύτητα διέλυσε το σάπιο παιχνίδι»

Ο πατέρας του 19χρονου τόνισε πως η ταχύτητα ήταν εκείνη που έπαιξε μοιραίο ρόλο στην τραγωδία στη Χαλκιδική, επιρρίπτοντας ευθύνες στον χειριστή του μηχανήματος.

«Την ώρα που επιβιβάστηκαν τα παιδιά και κάθισαν, ο χειριστής τους άλλαξε θέση, χωρίς να πει κάποια δικαιολογία. Όντως έλεγξε ζώνες και όταν ξεκίνησε, την ώρα που πήγε να κινηθεί προς το σημείο που γίνεται ο χειρισμός, γύρισε και είπε σε φίλο του ‘θα τους κάνω να μην σηκώσουν κεφάλι’».

«Την ώρα που ξεκίνησε το μηχάνημα ξεκίνησε με αργό ρυθμό. Στην πορεία έδωσε μεγάλη ταχύτητα. Η μητέρα φώναζε ‘χαμήλωσέ το, χαμήλωσε το’ κι αυτός της έκανε με το χέρι του ‘ησύχασε’. Η ταχύτητα αυτή διέλυσε το μηχάνημα, που ήταν εντελώς σάπιο. Το διέλυσε, με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί το παιδί», συμπλήρωσε ο πατέρας του 19χρονου.

Όπως είπε ο ίδιος, «εάν το μηχάνημα κινούταν σε κανονικές στροφές, ίσως όλα να ήταν διαφορετικά».

Πειθαρχική δίωξη στη δήμαρχο Κασσάνδρας

Διευκρινίζεται ότι μετά τις αποκαλύψεις για πλήθος παραβάσεων από το μοιραίο λούνα παρκ και την τριπλή εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπήρξε αντίδραση και από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης κίνησε πειθαρχικές διώξεις σε βάρος της δημάρχου Κασσάνδρας, η οποία έχει 15 ημέρες να υποβάλλει τις εξηγήσεις της, οι οποίες αν δεν κριθούν πειστικές, θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο αιρετών.

Only in

Έμεινε παράλυτη κάνοντας acro yoga - Πάνω από 160.000 δολάρια δωρεές για να την βοηθήσουν

Η Άμπι έπεσε και τραυμάτισε τη σπονδυλική της στήλη ενώ έκανε acro yoga, ένα άθλημα που συνδυάζει τη γιόγκα και τα ακροβατικά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024