Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Οι ειδικοί προειδοποιούν: Η γονεϊκότητα κάνει κακό στην υγεία

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Η γονεϊκότητα κάνει κακό στην υγεία

Δεν προτείνει στους ανθρώπους να σταματήσουν να κάνουν παιδιά. Αντίθετα, απευθύνει έκκληση για δράση για οποιονδήποτε ώστε να μειώσει το φορτίο στους γονείς.

Σε μια δήλωση η οποία θα συζητηθεί έντονα προχώρησε χειρούργος από τις ΗΠΑ, λέγοντας πως η ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι επιβλαβής για την ψυχική σας υγεία.

Ο Δρ Vivek Murthy ανέφερε ότι οι γονείς ειδικότερα βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα στρες.

Η έκθεση επικαλείται την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, λέγοντας ότι σχεδόν οι μισοί γονείς αναφέρουν υπερβολικό άγχος τις περισσότερες μέρες, σε σύγκριση με το 26% των υπόλοιπων ενηλίκων.

Είναι επίσης πιο μοναχικοί , σύμφωνα με στοιχεία από την ασφαλιστική εταιρεία Cigna. Σε μια έρευνα του 2021, το 65% των γονέων δήλωσαν ότι ήταν μόνοι, σε σύγκριση με το 55% των γονέων χωρίς παιδιά, σύμφωνα με την WallStreet Journal.

Ποιος όμως δεν νιώθει έτσι;

Οι ηλικιωμένοι είναι μοναχικοί και αγχωμένοι. Οι ελεύθεροι άνδρες είναι μόνοι και αγχωμένοι. Οι φοιτητές είναι μόνοι και αγχωμένοι. Οι μητέρες Gen X είναι μοναχικές και αγχωμένες. Υπάρχει μια επιδημία μοναξιάς και στρες σε αυτή τη χώρα και είναι κακό για την ψυχική και σωματική μας υγεία, κάτι που επεσήμανε ο Murthy.

Η αυστηρή προειδοποίησή του δεν βοηθά απαραίτητα στο πραγματικό πρόβλημα. Λιγότεροι άνθρωποι κάνουν παιδιά , κάποιοι επειδή δεν μπορούν—ή δεν βλέπουν τρόπο να επιτύχουν επαγγελματικές φιλοδοξίες μαζί με τις οικογενειακές. Πολιτικοί όπως ο JD Vance μιλούν ειλικρινά για την υπεροχή της γονεϊκότητας και πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι η δουλειά είναι τόσο ιερή που είναι λάθος να μιλάμε καν για αυτό.

Ο Murthy, που πρόσφατα ονομάστηκε «πρώτος επικεφαλής ευεξίας» της Αμερικής , έχει θέσει την ψυχική υγεία προτεραιότητα του γραφείου του. Αλλά οι θεραπείες είναι συχνά λιγότερο συγκεκριμένες από ό,τι, για παράδειγμα, η διακοπή του καπνίσματος ή η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση. Και η λίστα με τις προτεινόμενες λύσεις του μπορεί απλώς να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους γονείς και τους μελλοντικούς γονείς.

Αβοήθητοι και μόνοι

Ο Murthy περιγράφει τη μοναξιά των γονιών ως ένα μοναδικό είδος που προέρχεται από το να είναι πλήρως και αποκλειστικά υπεύθυνοι για έναν άλλο άνθρωπο. Ίσως το ότι νιώθουν ανίσχυροι είναι ένας καλύτερος τρόπος να το περιγράψεις.

Ο Μέρθι, 47 ετών, μου περιέγραψε πώς ο ίδιος και η σύζυγός του ένιωσαν αυτή την αδυναμία από πρώτο χέρι.

Πριν από χρόνια, όταν μετακόμισαν για πρώτη φορά από τη Βοστώνη στην Ουάσιγκτον, ο γιος τους είχε έντονο κρυολόγημα και δυσκολία στην αναπνοή. Ήξερε τι να κάνει, αλλά ενώ στεκόταν εκεί με τη γυναίκα του, κρατώντας ένα άρρωστο μωρό σε μια νέα πόλη χωρίς φίλους ή οικογένεια τριγύρω, ένιωθε αβοήθητος. Και μόνος.

«Το να είμαι γονιός άνοιξε πραγματικά τα μάτια μου όχι μόνο για το πόσο δύσκολο είναι, αλλά και για το πόσο αβέβαιο είναι», λέει ο Murthy.

Δηλαδή εδώ είμαστε; Η ίδια η πράξη της διάδοσης της ανθρώπινης φυλής είναι κακή για… την ανθρώπινη φυλή;

Ο Murthy δεν προτείνει στους ανθρώπους να σταματήσουν να κάνουν παιδιά. «Υπάρχουν τόσες πολλές χαρές και οφέλη που μπορεί να φέρει η ανατροφή των παιδιών», λέει. «Μπορούν να συνυπάρχουν με το άγχος που νιώθουν οι γονείς».

Αντίθετα, απευθύνει έκκληση για δράση για οποιονδήποτε—ειδικά νομοθέτες και αφεντικά—ώστε να μειώσει το φορτίο στους γονείς. Αυτό το φορτίο έχει γίνει βαρύτερο με το αυξανόμενο κόστος της παιδικής φροντίδας, τις περισσότερες ώρες εργασίας και τις νέες απειλές, από πυροβολισμούς στα σχολεία μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Only in

Επίσημο: Τέλος από τον Παναθηναϊκό ο Αϊτόρ

Ο Ισπανός ανακοινώθηκε για έναν χρόνο από την ΑΕΚ Λάρνακας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024