Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Μασκ: Η startup τεχνητής νοημοσύνης ύπανε την ατμόσφαιρα σε πόλη 600.000 κατοίκων

Μασκ: Η startup τεχνητής νοημοσύνης ύπανε την ατμόσφαιρα σε πόλη 600.000 κατοίκων

Η xAI του Μασκ κατηγορείται από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς υγείας, για πρόκληση αιθαλομίχλης στο Μέμφις

Η startup τεχνητής νοημοσύνης του Ελον Μασκ, xAI, κατηγορείται από περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς υγείας ότι ενίσχυσε το πρόβλημα της ρύπανσης στο Μέμφις του Τενεσί, χρησιμοποιώντας χωρίς καν να έχει άδεια, τουρμπίνες καύσης φυσικού αερίου στο νέο της κέντρο δεδομένων.

Η εταιρεία σημείωσε πως λειτούργησε το κέντρο δεδομένων τον Ιούνιο σε ένα πρώην εργοστάσιο της Electrolux, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι είχε συγκεντρώσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια με την αποτίμηση της να ανέρχεται στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε μια ανάρτηση στο X τον περασμένο μήνα, ο Mασκ είχε καυχηθεί ότι η xAI είχε αρχίσει να εκπαιδεύει τα μοντέλα AI της στις εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας 100.000 επεξεργαστές H100 της Nvidia.

Το εργοστάσιο της xAI στο Μέμφις απαιτεί τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, καταγγέλλουν οικολογικές οργανώσεις

Το Southern Environmental Law Center έστειλε μια επιστολή αυτή την εβδομάδα στο Υπουργείο Υγείας στην κομητεία Shelby, όπου βρίσκεται το Μέμφις, μια πόλη 600.000 κατοίκων, και σε ένα περιφερειακό γραφείο της Environmental Protection Agency εκ μέρους πολλών τοπικών ομάδων, ζητώντας από τις ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν την xAI για την μη επιτρεπόμενη χρήση των τουρμπινών φυσικού αερίου και τη ρύπανση που δημιουργούν στην ατμόσφαιρα.

Η επιστολή σημειώνει ότι η xAI «έχει εγκαταστήσει τουλάχιστον 18 στρόβιλους καύσης αερίου τους τελευταίους αρκετούς μήνες».

Η εταιρεία χρησιμοποιεί τους στρόβιλους για την τροφοδοσία της εγκατάστασης, αλλά το μακροπρόθεσμο σχέδιό της είναι να χρησιμοποιήσει ενέργεια από την τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας, την Memphis Light, Gas and Water και την αρχή της Tennessee Valley Authority.

Η MLGW σημείωσε στο CNBC ότι άρχισε να παρέχει ισχύ 50 μεγαβάτ στην xAI στις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, η εγκατάσταση της xAI απαιτεί επιπλέον 100 μεγαβάτ. Το βοηθητικό πρόγραμμα έχει εγκαταστήσει περισσότερους διακόπτες κυκλώματος και άρχισε να κάνει βελτιώσεις στις γραμμές μεταφοράς στην περιοχή για να προετοιμαστεί για την πρόσθετη κατανάλωση ενέργειας από την xAI.

Τεράστιες ποσότητες ενέργειας

Ο Μασκ ίδρυσε την xAI το 2023 για την ανάπτυξη μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύουν να ανταγωνιστούν αυτά της Google, της Microsoft και της OpenAI. Το αρχικό προϊόν της εταιρείας είναι ένα chatbot που ονομάζεται Grok, το οποίο χρεώνεται ως πολιτικά εσφαλμένη εναλλακτική λύση στο ChatGPT του OpenAI. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γενικά απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας για εκπαίδευση και επεξεργασία δεδομένων.

«Αυτό το εργοστάσιο απαιτεί τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας», επισημαίνουν οι οικολογικές οργανώσεις.

Ορισμένοι από τους 18 στρόβιλους είναι ορατοί από το δρόμο γύρω από την ιδιοκτησία και, σύμφωνα με την επιστολή των συνηγόρων, εκπέμπουν ατμοσφαιρικούς ρύπους που ονομάζονται οξείδια του αζώτου (NOx) που προσθέτουν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα αιθαλομίχλης στην περιοχή. Η κομητεία Shelby έλαβε τον βαθμό «F» από την Αμερικανική Ένωση Πνευμονολογίας για την αιθαλομίχλη της.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα οξειδίων του αζώτου στον αέρα μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες ενός ατόμου, προκαλώντας βήχα, δύσπνοια, κούραση και ναυτία. Η εισπνοή υψηλών επιπέδων οξειδίων του αζώτου μπορεί να προκαλέσει «ταχύ κάψιμο, σπασμούς και πρήξιμο των ιστών στο λαιμό και την ανώτερη αναπνευστική οδό» και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, λέει ο οργανισμός.

Οι επιχειρήσεις στο Τενεσί απαιτείται συνήθως να λάβουν άδειες για τη λειτουργία τέτοιων τύπων στροβίλων που χρησιμοποιούνται από την xAI. Οι άδειες θα καθορίζουν την επιτρεπόμενη συγκέντρωση των εκπομπών και θα καθορίζουν τις απαιτήσεις απόδοσης για τους κινητήρες.

«Σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον»

Μια άδεια θα απαιτούσε επίσης δοκιμές ποιότητας του αέρα για να διασφαλιστεί ότι ο χρήστης τέτοιων συστημάτων δεν ρυπαίνει περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματίσει την περιοχή λόγω ζητημάτων όπως η κακή συντήρηση του κινητήρα.

«Η γενική ανησυχία παραμένει ότι υπήρξε πολύ μικρή διαφάνεια και ευκαιρία για δημόσια συμβολή για το έργο xAI», δήλωσε στο CNBC η Amanda Garcia, ανώτερη δικηγόρος στο γραφείο του Τενεσί του Southern Environmental Law Center. Η πρόσθετη ανησυχία, είπε, είναι ότι «έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον στη γύρω κοινότητα».

Οι οργανώσεις που συνέταξαν την επιστολή ισχυρίζονται ότι οι τουρμπίνες της xAI που ήδη υπάρχουν έχουν την ικανότητα να εκπέμπουν περίπου 130 τόνους οξειδίων του αζώτου ετησίως, γεγονός που θα τους κατατάξει ως την ένατη μεγαλύτερη πηγή ρύπων στην κομητεία. Η συνδυασμένη ισχύς τους θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περίπου 50.000 σπίτια.

Το… αμαρτωλό παρελθόν των εταιρειών του Μασκ

Οι εταιρείες που ηγούνται του Mασκ έχουν ιστορικό κατασκευής εγκαταστάσεων ή λειτουργίας εξοπλισμού υψηλών εκπομπών χωρίς να έχουν λάβει πρώτα άδειες.

Το CNBC ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η SpaceX λειτούργησε σύστημα ψύξης νερού στις εγκαταστάσεις εκτόξευσης στη Μπόκα Τσίκα του Τέξας, εκκενώνοντας επανειλημμένα βιομηχανικά λύματα εκεί χωρίς άδεια, και παραβιάζοντας τον νόμο περί καθαρού νερού.

Η επιχείρηση κατασκευής σηράγγων του Mασκ, The Boring Co., τιμωρήθηκε επίσης με πρόστιμο από τις περιβαλλοντικές ρυθμιστικές αρχές του Τέξας για ένα παρόμοιο ζήτημα – την απόρριψη λυμάτων στον ποταμό Κολοράντο στο Bastrop του Τέξας, χωρίς να υποβάλει αίτηση για άδεια ή να εγκαταστήσει κατάλληλους ελέγχους ρύπανσης.

Πηγή ΟΤ

Only in

Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μαγνησία - Περιβαλλοντική και οικονομική «βόμβα»

Η Μαγνησία εκπέμπει SOS. Τόνοι νεκρών ψαριών έφτασαν να επιπλέουν σε όλο τον Παγασητικό με το αποκρουστικό θέαμα να κάνει το γύρο του κόσμου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024