Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η μικροσκοπική παραθαλάσσια πόλη που κάποτε ήταν νησί – Καλό κρασί, ωραίες θάλασσες, γραφικά τοπία

Η μικροσκοπική παραθαλάσσια πόλη που κάποτε ήταν νησί – Καλό κρασί, ωραίες θάλασσες, γραφικά τοπία

Ανακηρύχθηκε ένα από τα «κορυφαία κρυμμένα στολίδια» της Ευρώπης από το European Best Destinations νωρίτερα φέτος.

Η Primošten, στην Κροατία βρίσκεται μεταξύ του Šibenik και του Trogir στη Δαλματική Ακτή, κατέλαβε την τρίτη θέση στη λίστα χάρη στην ύπαρξη μιας από τις μεγαλύτερες παραλίες της χώρας.

«Κελεπούρι για τους επισκέπτες»

Πριν από τον 16ο αιώνα, η Primošten ήταν μια χερσόνησος, η οποία ήταν αποκομμένη από την ηπειρωτική χώρα. Πιστεύεται ότι οι κάτοικοι έχτισαν ένα ανάχωμα για να συνδέσουν το Primošten με την ηπειρωτική χώρα.

Η Παλιά Πόλη είναι ένας λαβύρινθος από στενά δρομάκια, που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία λέγεται ότι είναι το ψηλότερο σημείο της πόλης. Χτισμένη στα τέλη του 15ου αιώνα, η εκκλησία λέγεται ότι είναι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της πόλης της Κροατίας

Λόγω του μοναδικού της σχήματος, η πόλη έχει χαρακτηριστεί ως «κρυμμένο στολίδι» για τους τουρίστες, με τον Οργανισμό Τουρισμού της Κροατίας να γράφει: «Εάν οδηγείτε αυτοκίνητο στον κροατικό δρόμο D8 μεταξύ Rogoznica και Sibenik, δύσκολα θα παραλείψετε να παρατηρήσετε μια μικρή χερσόνησο με μοναδικό σχήμα.

«Η Primosten είναι μια όμορφη και γοητευτική πόλη που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς σε έναν αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό της Κροατίας, είναι ένα κελεπούρι για τους επισκέπτες που αναζητούν ένα ήσυχο μέρος για να περάσουν τις διακοπές τους».

«Παρ’ όλα αυτά, η Primošten δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη ζωντάνια των μεγάλων προορισμών».

Ένα ποτήρι Babic;

Οι παραθεριστές που κατευθύνονται στην Primošten θα πρέπει να κάνουν μια βόλτα στην Παλιά Πόλη, με τις πύλες να αποτελούν μέρος των παλαιών αμυντικών τειχών. Η Παλιά Πόλη είναι ένας λαβύρινθος από στενά δρομάκια, που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία λέγεται ότι είναι το ψηλότερο σημείο της πόλης. Χτισμένη στα τέλη του 15ου αιώνα, η εκκλησία λέγεται ότι είναι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της πόλης της Κροατίας.

Ένα άλλο βασικό σημείο ενδιαφέροντος βρίσκεται στο λόφο Gaj, όπου οι παραθεριστές θα βρουν το άγαλμα της Παναγίας του Λορέτο. Το άγαλμα κατασκευάστηκε το 2017 και είναι ένα από τα υψηλότερα αγάλματα του είδους του στον κόσμο. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα γραφικά σημεία, όπως το άγαλμα ενός ψαρά με μια γάτα – που πιστεύεται ότι αποτελεί αναπαράσταση της καθημερινότητας στο Primošten.

Μακριά από τα αγάλματα και τις εντυπωσιακές τοποθεσίες με θέα, το Primošten είναι γνωστό για την παραλία του. Η κροατική πόλη διαθέτει περισσότερα από 12 μίλια παραλιών για να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένης της παραλίας Mala Raduča, η οποία φιλοξενεί μπαρ, εστιατόρια και θαλάσσια σπορ.

Η παραλία Mala Raduča είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της χώρας και στην πραγματικότητα βρίσκεται στη Raduca – μια άλλη χερσόνησο που εντάσσεται επίσης στα όρια της πόλης. Στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου, η Velika Rudača είναι μια άλλη από τις πιο γνωστές παραλίες της πόλης.

Το Primošten είναι επίσης γνωστό για το φαγητό και τα ποτά του, με σπεσιαλιτέ μεταξύ άλλων ένα κόκκινο κρασί που ονομάζεται Babic, το οποίο σερβιρίστηκε ακόμη και κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

Οι επισκέπτες της πόλη μπορούν να προμηθευτούν Babic μέσα σε παμπ, ταβέρνες και εστιατόρια της Κροατίας.

*Με πληροφορίες από:The Sun | Κεντρική φωτογραφία θέματος:  Niko Barbarić (Flickr)

Only in

Η γη ψιθυρίζει τα παράπονά της – Τι έδειξε πείραμα με μικρόφωνα στο έδαφος

Τα ηχητικά τοπία του υπεδάφους αποκαλύπτουν την κατάσταση των οικοσυστημάτων, λένε ερευνητές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024