Kneecap: Οι ράπερ από την Ιρλανδία με τις καυτές ρίμες – «Απόβρασμα, αυτό λένε για μένα»
Οι Kneecap αντιπροσωπεύουν τη γενιά που θέλει να ακούει το «Get Your Brits Out» από τους ράπερ που κριτικάρουν το Ηνωμένο Βασιλείο ενώ συγκεντρώνουν χρήματα για Παλαιστίνιους, πουλώντας μπύρες.
- Ποιος φοβάται τον Τραμπ - Σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες τους οι εταιρείες πριν την έλευσή του
- The Lancet: Υποτιμημένος κατά 41% ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα
- Κοιτούσε τα κορίτσια στο στήθος και τους έταζε καλούς βαθμούς -Τι λέει στο in πρώην μαθητής του 52χρονου καθηγητή
- The Jerusalem Post: H Χαμάς κάνει comeback – Αναγεννήθηκε ή είχε περισσότερους μαχητές;
Οι Kneecap δεν αστειεύονται. «Είμαι Η.Ο.Ο.D. Απόβρασμα αυτό λένε για μένα» ακούμε να βροντοφωνάζουν με πυγμή καθώς ραπάρουν οι Móglaí Bop και Mo Chara από το Μπέλφαστ που έχουν φέρει τα πάνω κάτω με τις ιρλανδικές – αγγλικές ρίμες τους.
Οι MCs Mo Chara, Móglaí Bap και DJ Provaí (ξέρετε, ο τύπος με την πολύχρωμη μπαλακλάβα που συμβολίζει τα χρώματα της σημαίας της Ιρλάνδίας), αποτελούν την τριάδα που κάθισε πάνω σε ένα βαν της αστυνομίας, έκανε γκράφιτι, και άνοιξε καπνογόνα ενώ παράλληλα κατηγόρησε τις 0μάδες που επιτέθηκαν σε μαγαζιά μεταναστών στο Μπέλφαστ και έπειτα συγκρούστηκαν με την αστυνομία για «βραχεία μνήμη».
«Είναι φυσικό για εμάς να ραπάρουμε στα ιρλανδικά»
«Στρέφουν την οργή τους σε λάθος ανθρώπους», δήλωσε ο Móglaí Bap στον Observer. Ο στόχος τους θα έπρεπε να ήταν το κράτος που στερεί από τις κοινότητες χρηματοδότηση, συμπλήρωσε. «Θα έπρεπε να στοχεύουν προς τα πάνω … και όχι σε αυτούς τους μετανάστες. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι Ιρλανδοί αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάθε φορά που πηγαίναμε στην Αγγλία και σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι άνθρωποι έχουν βραχεία μνήμη».
Οι Ιρλανδοί, οι οποίοι πάλεψαν για την ανεξαρτησία τους από τους Βρετανούς, κρατούν με νύχια και με δόντια την γλώσσα και την κουλτούρα τους ζωντανή. Τα ιρλανδικά verse τους μεταφράζονται περισσότερο σαν διατήρηση της μνήμης και λιγότερο ως «δεν γνωρίζω ξένες γλώσσες».
Aπό την μια έχουμε τον Arlo (Michael Fassbender), πατέρα του Naoise Kneecap, ο οποίος όντας μέλος της αντίστασης – φέρει πολλά κοινά στοιχεία με τον Μπόμπι Σαντς, μαχητή του ΙRΑ που η Θάτσερ άφησε να πεθάνει έπειτα από 66 μέρες απεργίας πείνας σε ηλικία 27 ετών
«Είναι φυσικό για εμάς να ραπάρουμε στα ιρλανδικά, αλλά αναμειγνύουμε τις γλώσσες επειδή ζούμε σε ένα μέρος όπου οι δύο γλώσσες χρησιμοποιούνται εξίσου. Πάντα λέμε ότι αυτό σημαίνει απλώς ότι έχουμε διπλάσιες ρίμες από οποιονδήποτε ραπάρει σε μία γλώσσα», ανέφερε ο Mo Chora σε συνέντευξη του στους LA Times.
«C.E.A.R.T.A»
Το 2017, όταν κυκλοφόρησαν το πρώτο τους track με τίτλο «C.E.A.R.T.A» (που σημαίνει δικαιώματα) ράπαραν στα γαελικά, με την RTÉ, τον ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, να απαγορεύει το κομμάτι, γιατί μιλούσαν για ναρκωτικά, σεξ και αστυνομία.
Και ενώ δεν φαντάζει παράλογο η δημόσια τηλεόραση μιας χώρας να μην θέλει να μεταδίδει ρίμες για κοκαΐνη ή snaoisín όπως την έχουν βαφτίσει οι Kneecap ή για MDMA, λαμβάνοντας υπόψη και τους νομικούς παράγοντες, μιλώντας σε ένα γενικότερο πλαίσιο, πολλές φορές τα μίντια της Δύσης, κλείνουν τα μάτια στη φτώχεια, την κουλτούρα των υποβαθμισμένων γειτονιών και την «από τα πάνω» βία και τα ανοίγουν μονάχα για να καταδικάσουν ή για να απορρίψουν. Ειρωνικό;
«Ναι, η ταινία έχει πολλή βία, αλλά υπάρχει επίσης πολλή τρυφερότητα»
Όμως η νέα γενιά, δεν αναμασάει την καραμέλα. Τα show τους σε Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι συνεχώς sold out -όπως ακριβώς εκείνα των Sex Pistols ή αλλιώς των πιο αμφιλεγόμενων πάνκιδων της δεκαετίας του 1970, από το Χάμερσμιθ του Λονδίνου-.
Πηγαίνοντας κόντρα σε κάθε κοινωνικό μύθο, κανόνα του σαβουάρ βιβρ και προσταγής για πολιτική ουδετερότητα στην εποχή του «ή αυτοί ή εμείς», αντιπροσωπεύουν τη γενιά που θέλει να ακούει το «Get Your Brits Out» από τους ράπερ που κριτικάρουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συνενοχή της στον πόλεμο του Ισράηλ στη Γάζα – όπως ακριβώς έκαναν κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο Φεστιβάλ Reading τον Αύγουστο- ενώ συγκεντρώνουν χρήματα για μια οικογένεια από την Παλαιστίνη, πουλώντας μπύρες.
We’d like to thank everyone who attended our Palestine mural unveiling, especially the hawthorn bar & @mochara lager 🙏
We managed to raise £1300 that will go towards food parcels for families in Palestine.
We also recently donated £5,000 to a family escaping Gaza and will… pic.twitter.com/WuUjmatINB
— KNEECAP (@KNEECAPCEOL) August 14, 2024
Όπως θα πήρε το μάτι σας, οι Kneecap δεν έμειναν μόνο στις ρίμες. Στις 8 Αυγούστου κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους της Ιρλανδίας (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2024 στο Sundance Film Festival), η ταινία τους «Kneecap» στην οποία πρωταγωνιστούν οι ίδιοι και παράλληλα ενσαρκώνουν τους ευατούς τους ενώ την σκηνοθετική σκυτάλη κρατάει ο Rich Peppiatt.
Η ταινία είναι τόσο ρηξικέλευθη όσο και η μουσική τους. Aπό την μια έχουμε τον Arlo (Michael Fassbender), πατέρα του Naoise Kneecap, ο οποίος όντας μέλος της αντίστασης – φέρει πολλά κοινά στοιχεία με τον Μπόμπι Σαντς, μαχητή του ΙRΑ που η Θάτσερ άφησε να πεθάνει έπειτα από 66 μέρες απεργίας πείνας σε ηλικία 27 ετών- , αναγκάζεται να ζει στη σκιά από τότε που σκηνοθέτησε τον θάνατό του μια δεκαετία νωρίτερα. Και το κυριότερο; Έχει συμβουλέψει τους νεαρούς Ιρλανδούς το εξής: «Κάθε λέξη της ιρλανδικής γλώσσας είναι μια σφαίρα για την ιρλανδική ελευθερία».
Από την άλλη έχουμε τον Liam, ο οποίος ερωτεύεται μια προτεστάντισσα ενώ συλλαμβάνεται σε ένα ναρκο-πάρτι -αν δεν σας αρέσουν τα αστεία με την κεταμίνη, καλύτερα να μην δείτε την ταινία-. Ο νεαρός εξοργίζει την αστυνομία λόγω της άρνησής του να μιλήσει αγγλικά, επιμένοντας ότι μπορεί να επικοινωνήσει μόνο στα ιρλανδικά -καθώς η αναβίωση και η εκπροσώπηση της γλώσσας του είναι μια μορφή αντίστασης-.
«Ναι, η ταινία έχει πολλή βία, αλλά υπάρχει επίσης πολλή τρυφερότητα και κατανόηση στους χαρακτήρες μας. Νομίζω ότι τα ναρκωτικά, παρόλο που δαιμονοποιούνται(…)παίζουν τεράστιο ρόλο στο να φέρνουν κοντά τους ανθρώπους, ειδικά τους άνδρες. Αυτή είναι η προέλευση του MDMA: από την ψυχοθεραπεία και το PTSD. Όλοι παίρναμε χάπια τη δεκαετία του ’90, καθολικοί και προτεστάντες. Γκρέμιζε τα εμπόδια. Μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να διασκεδάσουν. Έτσι τα ναρκωτικά μπορούν να έχουν θετικές συνέπειες(…) Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για τα ναρκωτικά με τον σωστό τρόπο [λόγω της σοβαρότητας τους]- όχι απλώς να τα αποφεύγουμε και να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν. Οι άνθρωποι πρέπει να αποδεχτούν ότι οι νέοι παίρνουν ναρκωτικά και να τους βοηθήσουν να παίρνουν ναρκωτικά με υπευθυνότητα. Οι αναπόφευκτοι θάνατοι οφείλονται στο γεγονός ότι οι νέοι δεν είναι σε θέση να πάρουν σωστά τα ναρκωτικά» απάντησε ο Móglaí Bap σε ερώτηση Solomon Pace-McCarrick του περιοδικού Dazed, σχετικά με την φράση «τα ναρκωτικά φέρνουν τους ανθρώπους κοντά» που ακούγεται στην αρχή της ταινίας.
View this post on Instagram
Παρόλο που η απάντηση ενδέχεται να προκαλεί βουητό στα αυτιά των ανθρώπων που εναντιώνονται στη ναρκοκουλτούρα, όσοι είστε έτοιμοι να κρίνετε σκληρά ενώ σκέφτεστε ποια θα ήταν η αντίδραση των μελών του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού αν τους άκουγε, πάρτε μια βαθιά ανάσα. Ωραιοποιούν τα ναρκωτικά, ή δεν εθελοτυφλούν μπροστά στις καταστροφικές συνήθειες των νέων;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις