Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν: Influencer φωτογραφίζεται με Ταλιμπάν ενώ γυναίκες καταδικάζονται σε θάνατο δια λιθοβολισμού

Αφγανιστάν: Influencer φωτογραφίζεται με Ταλιμπάν ενώ γυναίκες καταδικάζονται σε θάνατο δια λιθοβολισμού

«Η πράξη αυτή αψηφά τα βάσανα και τον πόνο εκατομμυρίων Αφγανών γυναικών που καταπιέζονται και διώκονται υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν» δήλωσε η ακτιβίστρια Niloofar Naeim.

Μια travel influencer δέχτηκε επικρίσεις επειδή «φλέρταρε» μαχητές των Ταλιμπάν σε φωτογραφίσεις σε ένα ταξίδι στο Αφγανιστάν που συνέπεσε με την καταδίκη μιας γυναίκας σε θάνατο με λιθοβολισμό – και ενώ εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στη χώρα στερούνται βασικά δικαιώματα.

«Ενώ η επίσκεψή της στο Αφγανιστάν και η δημιουργία περιεχομένου σχετικά με τη χώρα και τον πολιτισμό μας είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, αυτό που δεν είναι ευπρόσδεκτο και, στην πραγματικότητα, αποκρουστικό, είναι η εικόνα που δημιουργεί για τους Ταλιμπάν!»

Η Σομαλή-Αμερικανίδα influencer Marian Abdi, η οποία χρησιμοποιεί το όνομα Geenyada Madow στο διαδίκτυο, δέχθηκε εκατοντάδες αρνητικά σχόλια στο Instagram για το γεγονός ότι έγραψε πώς η επίσκεψη στο εμπόλεμο έθνος ήταν ένα «όνειρο που έγινε πραγματικότητα», σύμφωνα με την αφγανική εφημερίδα 8AM Media.

«Αυτή η χώρα ανακάμπτει από σαράντα χρόνια πολέμου και αναταραχής. Τις επόμενες ημέρες, θα μοιραστώ τις εμπειρίες μου εδώ στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των γνώσεων για τους ανθρώπους, το φαγητό και τη γενικότερη κουλτούρα», έγραψε στην ανάρτησή της στις 13 Αυγούστου μαζί με μια φωτογραφία της μπροστά από μια πινακίδα “I heart Afghanistan”.

Δέχτηκε επίσης κριτική για διάφορες φωτογραφίες και βίντεο που την απεικονίζουν σε αφγανικές πόλεις, τα οποία αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα του Αφγανιστάν υπό καθεστώς Ταλιμπάν, καθώς οι μόνοι που κυκλοφορούσαν ήταν άνδρες.

«Η Miss Madow φλερτάρει με τους Ταλιμπάν»

Τα επικριτικά σχόλια κορυφώθηκαν όταν η Abdi μοιράστηκε με το «Χ» μια εικόνα της, στην οποία ποζάρει και χαμογελάει δίπλα σε μέλη των Ταλιμπάν που κρατούν καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα οι Αφγανές γυναίκες και οι ακτιβιστριες να αναρωτηθούν αν η Abdi ρώτησε τους Ταλιμπάν γιατί λιθοβολούν τις γυναίκες και τους απαγορεύουν να μορφωθούν.

«Σε μια εποχή που τα κορίτσια και οι γυναίκες του Αφγανιστάν στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, είναι βαθιά ανησυχητικό και απαράδεκτο να βλέπουμε κάποιον όπως η Geenyada Madow, η οποία έχει πάει στο Αφγανιστάν και υποστηρίζει τους Ταλιμπάν», δήλωσε η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, Niloofar Naeim.

«Τελικά ζήτησα μια φωτογραφία και όντως έβγαλα μια φωτογραφία μαζί τους και την ανέβασα στο Twitter και είναι απλά εξοργιστικό – σαν να τρελαίνονται οι άνθρωποι, [λέγοντας] “Ντροπή σου, είσαι ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών, την εκπαίδευση των γυναικών, τις δουλειές των γυναικών”»

«Η πράξη αυτή αψηφά τα βάσανα και τον πόνο εκατομμυρίων Αφγανών γυναικών που καταπιέζονται και διώκονται υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν» πρόσθεσε.

Μια άλλη ακτιβίστρια, η Nilofar Ayoubi, πρώην επικεφαλής του Κινήματος Γυναικών, κατήγγειλε τις ενέργειες της influencer, γράφοντας στο άρθρο του 8AM: «Μια Αφγανή γυναίκα καταδικάστηκε σε εκτέλεση με θάνατο δια λιθοβολισμού, ενώ η Miss Madow φλερτάρει με τους Ταλιμπάν».

«Ενώ η επίσκεψή της στο Αφγανιστάν και η δημιουργία περιεχομένου σχετικά με τη χώρα και τον πολιτισμό μας είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, αυτό που δεν είναι ευπρόσδεκτο και, στην πραγματικότητα, αποκρουστικό, είναι η εικόνα που δημιουργεί για τους Ταλιμπάν!», συνέχισε.

«Είμαι υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών»

Σε ένα από τα βίντεό της που μοιράστηκε στο YouTube, η Abdi περιέγραψε την αλληλεπίδρασή της με τους μαχητές Ταλιμπάν, τους οποίους, όπως είπε, είχε «πολύ αγωνία» να συναντήσει. Σημείωσε επίσης ότι δεν της επιτράπηκε να καταγράψει την επικοινωνία τους.

«Ήμουν σούπερ νευρική, είμαι μπερδεμένη … το γεγονός ότι μου επέτρεψαν ακόμη και να τους μιλήσω. Δεν μπόρεσα να καταγράψω τη συνομιλία μας επειδή δεν μου το επέτρεψαν και η μπαταρία μου τελείωσε. Με ρώτησαν από πού είμαι καθώς βλέπουν ότι είμαι αλλοδαπή», ανέφερε στο βίντεο της.

«Τους είπα ότι είμαι Σομαλή, μου είπαν εντάξει είσαι από τη Δύση. Είπα ναι, είμαι από την Αμερική και είπαν εντάξει καλώς ήρθατε», είπε.

Η influencer ισχυρίστηκε επίσης ότι ρώτησε τους Ταλιμπάν γιατί τα κορίτσια και οι γυναίκες του Αφγανιστάν δεν επιτρέπεται να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους πέρα από την έκτη τάξη και αντιμετώπισε διαφορετικές «αντιδράσεις» και απαντήσεις.

«Η μόνη λογική απάντηση που βγήκε από το στόμα ενός από αυτούς ήταν ότι είμαστε μια νέα χώρα … νέα κυβέρνηση και τα πράγματα θα αλλάξουν … όλα χρειάζονται χρόνο», είπε στο βίντεο.

Η Abdi υπεραμύνθηκε επίσης της φωτογραφίας της με τους Ταλιμπάν στο X, γράφοντας: «Τελικά ζήτησα μια φωτογραφία και όντως έβγαλα μια φωτογραφία μαζί τους και την ανέβασα στο Twitter και είναι απλά εξοργιστικό – σαν να τρελαίνονται οι άνθρωποι, [λέγοντας] “Ντροπή σου, είσαι ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών, την εκπαίδευση των γυναικών, τις δουλειές των γυναικών”».

«Δεν είναι έτσι – αυτή η φωτογραφία ήταν μόνο για να δείξω την εμπειρία μου, αυτό που είδα, το πώς μου φέρθηκαν», είπε.

Η influencer συνέχισε: «Είμαι υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και θα ήθελα πολύ να δω μια μέρα τις γυναίκες να μορφώνονται και να εργάζονται και τα πάντα και καταλαβαίνω τα προνόμιά μου».

«Δημοσιεύω τόσα όμορφα πράγματα για το Αφγανιστάν, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους – μην με κρίνετε για μία φωτογραφία», κατέληξε.

*Mε πληροφορίες από: New York Post

Only in

Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μαγνησία - Περιβαλλοντική και οικονομική «βόμβα»

Η Μαγνησία εκπέμπει SOS. Τόνοι νεκρών ψαριών έφτασαν να επιπλέουν σε όλο τον Παγασητικό με το αποκρουστικό θέαμα να κάνει το γύρο του κόσμου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024