Τα βλέμματα επικεντρώνονται στην Βενετία και συγκεκριμένα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της πόλης, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει να καταφθάνουν διάσημοι celebrities, όπως η Angelina Jolie. Σήμερα 28 Αυγούστου σηκώνεται η αυλαία με το “Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης” του Tim Burton, ενώ θα ακολουθήσουν δυνατές συμμετοχές όπως το «Joker, Folie a Deux», το «Maria» και άλλες παραγωγές που θα δούμε παρακάτω.

Όσα δεν έγιναν πέρσι εξαιτίας της απεργίας των ηθοποιών στο Χόλιγουντ, αναμένεται να γίνουν φέτος και στην κεντρική αίθουσα της διοργάνωσης θα λάμψουν αστέρες -νέοι και μη-, και φυσικά θα ξεχωρίσουν παραγωγές που θα δώσουν τον παλμό και για τα Όσκαρ.

Οι ελληνικές συμμετοχές στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για τις ταινίες «Quiet life» του Αλέξανδρου Αβρανά και το «The harvest» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Όσον αφορά την πρώτη ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά, το σενάριο ακολουθεί την ιστορία του Σεργκέι και της Ναταλία, ένα ζευγάρι προσφύγων, οι οποίοι μαζί με τις δύο κόρες τους αναζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Σουηδία, ελπίζοντας για μία ασφαλέστερη, ευτυχισμένη ζωή. Όμως οι αιτήσεις τους δεν έγιναν δεκτές και το μέλλον είναι αβέβαιο. Η κόρη τους Κάτια τραυματίστηκε τόσο από την όλη εμπειρία και ξαφνικά κατέρρευσε – έπεσε σε βαθύ ύπνο από το οποίο δεν μπορεί κανείς να την ξυπνήσει. Αυτό ονομάζεται «Σύνδρομο Παραίτησης» (ή «Απάθεια» που ήταν κι ο αρχικός τίτλος της ταινίας) και εμφανίζεται συχνά σε άτομα που τους παραλύει ο φόβος. Τα τελευταία χρόνια, μόνο η Σουηδία, είχε να αντιμετωπίσει 700 τέτοια περιστατικά παιδιών με «Σύνδρομο Παραίτησης».

Όσο αφορά το «The harvest» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη αποτελεί διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Τζιμ Κρέις, το οποίο θεωρείται μεταξύ των καλύτερων του 21ου αιώνα, που διαδραματίζεται στο πέρας επτά ημερών. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη: «Σε μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο, ξαφνικά ένα χωριό δίχως όνομα εξαφανίζεται. Τότε ο ντόπιος αγρότης Γουόλτερ Θιρσκ σε συνεργασία με τον παιδικό φίλο και καλοκάγαθο τοπικό άρχοντα Τσαρλς Κεντ, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή απειλή από τον έξω κόσμο».

Να θυμίσουμε ότι και οι δύο σκηνοθέτες έχουν διακριθεί στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, ο μεν Αβρανάς με την ταινία «Miss Violence» το 2013 (Αργυρός Λέοντας καλύτερης σκηνοθεσίας και Copa Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας – Θέμης Πάνου), η δε κυρία Τσαγγάρη με την ταινία «Attenberg» τo 2010 (Copa Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας – Αριάν Λαμπέντ).

Μια γρήγορη ματιά στις 5 must ταινίες του φετινού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας

Η Αντζελία Τζολί ως Μαρία Κάλλας.

1. Maria

Συνεχίζουμε με την ταινία που φέρνει την Angelina Jolie στο Κινηματογραφικό φεστιβάλ και αφορά την θρυλική προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας. Η ταινία περιγράφει τη ζωή της θρυλικής σοπράνο και συγκεκριμένα αφηγείται την «ταραχώδη, όμορφη και τραγική ιστορία της ζωής της μεγαλύτερης τραγουδίστριας της όπερας στον κόσμο, που έζησε τις τελευταίες της μέρες στο Παρίσι της δεκαετίας του 1970». Έχει γυρίσματα από την Γαλλική πρωτεύουσα, την Ελλάδα, αλλά και το Μιλάνο. Ο σκηνοθέτης Pablo Larraín γνωρίζει καλά την τέχνη της βιογραφικής ταινίας, αφού στο παρελθόν έχει σκηνοθετήσει βιογραφικές ταινίες για τη ζωή του Πάμπλο Νερούδα, της Τζάκι Κένεντι και της Πριγκίπισσας Νταϊάνα. Τώρα, αναμένουμε να δούμε την πολυτάραχη και περίφημη ζωή της σοπράνο Μαρίας Κάλλας μέσα από την Jolie.

2. Joker, Folie a Deux

Γνωρίζουμε από το teaser πως πρόκειται για μια ταινία προσηλωμένη στο πώς γεννήθηκε η σχέση του Τζόκερ και της Χάρλεϊ Κουίν, με τους Lady Gaga και Joaquin Phoenix να πρωταγωνιστούν. Να θυμίσουμε εδώ πως ο τίτλος «Folie à Deux», αντιστοιχεί στον ιατρικό όρο που χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας ψυχολογικής διαταραχής που επηρεάζει δύο ή περισσότερα άτομα, συνήθως συγγενείς. Το εν λόγω σίκουελ πρόκειται να έχει τη μορφή μιούζικαλ και εκτός από τους Phoenix και Lady Gaga, στη διανομή των ρόλων βρίσκουμε τους Ζάζι Μπιτς, Μπρένταν Γκλίσον και Κάθριν Κίνερ.

«Ο ρόλος με άφησε “κουρελιασμένη”» είπε η Νικόλ Κίντμαν.

3. Babygirl

«Ένιωσα πολύ εκτεθειμένη, ως ηθοποιός, ως γυναίκα και ως άνθρωπος σε αυτή την ταινία» δήλωνε η πρωταγωνίστρια Nicole Kidman σχετικά με τον ρόλο της στην ταινία Babygirl. «Ο ρόλος με άφησε “κουρελιασμένη”. Κάποια στιγμή ένιωσα σαν να μην θέλω να με αγγίζουν και να μην θέλω να το κάνω, αλλά έπρεπε να το κάνω. Σκεφτόμουν, τώρα το κάνω αυτό και θα το δει όλος ο κόσμος, αλλά ένιωθα ότι αυτό είναι κάτι που το κάνεις και το κρύβεις στα βίντεο που έχεις στο σπίτι σου» εξήγησε. Η Nicole Kidman, που συμπρωταγωνιστεί με Antonio Banderas και τον Harris Dickinson, υποδύεται ένα στέλεχος επιχείρησης που ξεκινά μια σχέση με έναν ασκούμενο στην εταιρεία της. Τον σύζυγό της, τον υποδύεται ο Banderas. «Έχω κάνει αποκαλυπτικές ταινίες, αλλά καμία με τόσο γυμνό. Δεν την έχω δει ακόμα και ούτε ξέρω αν πρόκειται να την δω στην πρεμιέρα της», συμπλήρωσε η ίδια σε δηλώσεις σχετικά με την ταινία.

Το γυναικείο δράμα του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

4. The Room Next Door

Γυναικείο δράμα με πρωταγωνίστριες τις Julianne Mooreκαι Tilda Swinton. Ο Πέδρο Αδμοδόβαρ, πάντα πιστός κινηματογραφικά στη γενέτειρά του Ισπανία, κάνει τώρα το πρώτο μεγάλο αγγλόφωνο βήμα του. Γνωστός επίσης για την θεματολογία του επιλέγει ένα γυναικείο δράμα, αναδεικνύοντας τα προβλήματα των οικογενειακών σχέσεων. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε Μαδρίτη και Νέα Υόρκη, με το σενάριο να ακολουθεί την Ινγκριντ, μια διάσημη συγγραφέα η οποία προσπαθεί να αναζωπυρώσει τη σχέση της με την Μάρτα, μια πολεμική ανταποκρίτρια. Δυο γυναίκες που αντιλαμβάνονται διαφορετικά τη φιλία και τη σεξουαλικότητα, επηρεασμένες από τη βία της αστικής καθημερινότητας και του πολέμου. Δυο γυναίκες οι οποίες είναι βυθισμένες στο παρελθόν τους, ώσπου μια αναπάντεχη αλλαγή θα έρθει να δοκιμάσει αποφασιστικά τη δυναμικότητα της σχέσης τους.

Η ζωή του László Tóth, ενός Ουγγρικής καταγωγής Εβραίο αρχιτέκτονα που επέζησε του Ολοκαυτώματος.

5. The Brutalist

Από τον σκηνοθέτη Brady Corbet. Πρόκειται για μια ιστορική δραματική ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν ονόματα όπως Adrien Brody, Felicity Jones, Joe Alwyn, Alessandro Nivola, Jonathan Hyde και Guy Pearce. Εξιστορεί 30 χρόνια στη ζωή του László Tóth, ενός Ουγγρικής καταγωγής Εβραίο αρχιτέκτονα που επέζησε του Ολοκαυτώματος. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη σύζυγό του, Erzsébet, για να ζήσει το «αμερικάνικο όνειρο». Ο László υπομένει αρχικά τη φτώχεια και την αναξιοπρέπεια, αλλά σύντομα κλείνει ένα συμβόλαιο με έναν μυστηριώδη και πλούσιο πελάτη, τον Harrison Lee Van Buren, που θα αλλάξει την πορεία της ζωής του.

* Πηγή: Grace