Ενηλικίωση: Μήπως μεγάλωσες απότομα;
Τρία βασικά σημάδια που φανερώνουν ότι η ενηλικίωση σε ένα παιδί ήρθε πολύ νωρίτερα...
Η πρόωρη ενηλικίωση μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς ένα άτομο και συμβαίνει όταν πιέζεται να αναλάβει σε νεαρή ακόμα ηλικία ευθύνες, είτε οικογενειακές είτε για την ίδια του την ανατροφή και επιβίωση.
Ενώ το να είναι κανείς ώριμος και υπεύθυνος από νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε εντυπωσιακά επιτεύγματα βραχυπρόθεσμα, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να είναι επιζήμιες.
Καθώς τα παιδιά αυτά μεταβαίνουν στην ενήλικη ζωή, οι πιέσεις και οι προσδοκίες που αντιμετώπισαν μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους. Οι επιπτώσεις συχνά μεταλλάσσονται στην ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας τις συμπεριφορές, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τη συνολική ευημερία με τρόπους που δεν είναι άμεσα ορατοί αλλά παραμένουν σημαντικοί.
Μερικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ότι κάποιος μεγάλωσε απότομα, περιλαμβάνουν:
1. Φοβάται πολύ την αποτυχία
Πολλές φορές τα παιδιά που αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν απότομα τείνουν να γίνονται τελειομανείς ως ενήλικες. Σύμφωνα με μια έρευνα αυτή η τελειομανία πηγάζει από την πίεση να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες και την κριτική από εξωτερικές πηγές. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά θέτουν υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους, επηρεασμένα από τα πρότυπα των ενηλίκων. Όταν η απόδοσή τους δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα τους ή όταν αντιμετωπίζουν εξωτερική κρίση, μπορεί επίσης να αξιολογούν αρνητικά τον εαυτό τους. Αυτή η συνεχής πίεση για απόδοση μπορεί να οδηγήσει σε φόβο αποτυχίας στην ενήλικη ζωή.
2. Δυσκολεύεται να απολαύσει χρόνο ηρεμίας
Τα παιδιά που χάνουν το παιχνίδι κατά την παιδική ηλικία, συχνά δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να απολαύσουν δραστηριότητες αναψυχής ως ενήλικες. Η αδυναμία να χαλαρώσουν και να επωφεληθούν από τον χρόνο ηρεμίας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, μπορεί να εκδηλωθεί στην ενήλικη ζωή με διάφορους τρόπους, όπως ενοχές όταν παίρνουν χρόνο να ξεκουραστούν, δυσκολία να απολαύσουν κάποιο χόμπι, δυσκολία να “βρίσκονται στο παρόν”.
3. Δεν είναι συνδεδεμένος με το παιδί μέσα του
Ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και το παιχνίδι. Όταν τα παιδιά στερούνται αυτήν την ελευθερία, χάνουν κρίσιμες ευκαιρίες να αναπτύξουν και να ακονίσουν τις δημιουργικές τους δεξιότητες.
Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι βίωσαν σημαντική ώθηση στη δημιουργικότητα μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές, υπογραμμίζοντας τη σημασία του χρόνου ξεκούρασης για την ενίσχυση της δημιουργικής σκέψης. Αυτή η σύνδεση αναδεικνύει γιατί, χωρίς αυτές τις διαμορφωτικές εμπειρίες παιχνιδιού κατά την παιδική ηλικία, οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν πλήρως τις δημιουργικές τους ικανότητες κατά την ενηλικίωση.
Όταν ένας ενήλικας δεν είναι συνδεδεμένος με το παιδί μέσα του μπορεί να μην παίρνει μέρος σε διασκεδαστικές δραστηριότητες και να έχει έλλειψη δημιουργικότητας.
* Πηγή: Vita
- Στη φυλακή ο 19χρονος που σκότωσε το 5χρονο παιδί στο Μαρκόπουλο
- Τασούλας για εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι στενάχωρο, πρώτη φορά δεν ισχύει η ψήφος του εκλογικού σώματος
- Πλατεία Εξαρχείων: Ξηλώνονται οι παράνομες λαμαρίνες του Μετρό μετά από δικαστική απόφαση
- Τα κοστούμια της ταινίας «Wicked» – Το νέο υλικό των παραμυθιών
- Παναθηναϊκός: Στην τελική ευθεία για Παναιτωλικό – Επέστρεψαν οι διεθνείς εκτός του Πελίστρι
- Νεκρός 30χρονος από ρίψη ρουκέτας στην πόλη Ναχαρίγια του Ισραήλ