Η δυσκοιλιότητα μας έχει ενοχλήσει όλους κάποια στιγμή σε ταξίδι και δεν είναι και το πιο ευχάριστο συναίσθημα. Ενώ έχεις πάει κάπου να χαλαρώσεις, δεν μπορείς να αισθανθείς άνετα και ανάλαφρα για να εξερευνήσεις τον προορισμό.

Το φαινόμενο, που είναι γνωστό ως «δυσκοιλιότητα ταξιδιού», προκαλείται από την απότομη αλλαγή στη ρουτίνα μας, η οποία επηρεάζει και το έντερο. Δεν είναι τυχαίο, ότι συχνά στα ταξίδια αλλάζει η διατροφή μας, μπορεί να πίνουμε λιγότερο νερό ή διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός του οργανισμού μας από την αλλαγή της ώρας. Όλα αυτά ενοχλούν και το ευαίσθητο και ευάλωτο γαστρεντερικό μας σύστημα.

Ακολουθώντας όμως απλές συμβουλές, θα βοηθήσετε αρκετά το έντερό σας να επανέλθει και να απαλλαγείτε από την ενοχλητική δυσκοιλιότητα.

#1 Ενυδατωθείτε

Η επαρκής ενυδάτωση βοηθάει όλο το σώμα να λειτουργήσει σωστά, πόσο μάλλον το έντερο να κινηθεί για να αποβάλλει όσα δεν χρειάζεται. Καλό είναι, λοιπόν, να λειτουργήσετε προνοητικά πριν το ταξίδι σας. Βεβαιωθείτε ότι πριν φύγετε θα φροντίσετε ιδιαίτερα την ενυδάτωσή σας. Αν τα ούρα σας έχουν πιο σκούρο χρώμα, ίσως, πρέπει να ενυδατωθείτε παραπάνω. Μαζί με το νερό, στην ενυδάτωση θα βοηθήσουν πολύ τα λαχανικά και τα φρούτα, όπως σέλινο, καρπούζι, αγγούρι, μούρα κ.α. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μην ξεχνάτε να πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε δύο ώρες.

#2 Καταναλώστε αρκετές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες διευκολύνουν πολύ το έντερο να λειτουργήσει σωστά και να σας οδηγήσει ομαλά στην τουαλέτα. Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης πριν αναχωρήσετε αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Να είστε σταθεροί σε αυτό και να μην βάζετε απότομα τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας και σε μεγάλες ποσότητες, γιατί μπορεί να υπάρξουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας στο ταξίδι κάποιο σνακ, όπως μπανάνα και αμύγδαλα.

#3 Δυσκοιλιότητα και κίνηση

Μην ξεχνάτε να κινείστε. Ιδιαίτερα μετά από ένα πολύωρο ταξίδι θα έχει πιαστεί όλο το σώμα σας. Το έντερο χρειάζεται τη σωματική κίνηση για να ενεργοποιηθούν οι συσπάσεις του. Αν έχετε υπερατλαντικό ταξίδι με αεροπλάνο, για παράδειγμα, να σηκώνεστε κάθε μία ώρα και να κινείτε ελαφρώς το σώμα σας. Περπατήστε μέχρι την τουαλέτα, θα βοηθήσει. Και όταν φτάσετε στον προορισμό σας, κάντε μια μικρή βόλτα πριν μπείτε στο δωμάτιο ή αφήστε τις αποσκευές σας και βγείτε μια γρήγορη βόλτα να γνωρίσετε τη γειτονιά πριν ξεκινήστε το πρόγραμμά σας.

Αν έχετε δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και δεν μπορείτε να ανακουφιστείτε, μην χάσετε την ενέργεια και την καλή σας διάθεση. Σκεφτείτε να μιλήσετε με ένα γιατρό ή να επισκεφθείτε ένα φαρμακείο, ώστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο φάρμακο που θα σας βοηθήσει. Αν πάλι, γνωρίζετε ότι αυτό σας συμβαίνει πάντα, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν ταξιδέψετε, μήπως μια θεραπεία με προβιοτικά βοηθήσει το έντερό σας να λειτουργήσει καλύτερα τις μέρες που θα ακολουθησουν. Όσο πιο καλά προετοιμασμένοι είστε, τόσο πιο ομαλά θα λειτουργεί και το γαστρεντερικό σας σύστημα.

* Πηγή: Vita