Υπόμνημα με όλα τα σοβαρά θέματα της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού έστειλε στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Το in πληροφορήθηκε το περιεχόμενο του υπομνήματος που εστάλλη στον Πρωθυπουργό, ενώ επίκεται μετά την ΔΕΘ και συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ μαζί του.

Στο υπόμνημα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθιξε μια σειρά από ζητήματα που πιέζουν την Αυτοδιοίκηση με πρώτο και κύριο τα οικονομικά των Δήμων.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, παρά την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η αύξηση του μισθολογικού κόστους(που καλώς έγινε όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ), η μη αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και η αδίκως επιβολή του τέλους ταφής έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας.

Το ενημερωτικό υπόμνημα αναφέρεται στο προσωπικό. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητάει την πρόσληψη δημοτικής αστυνομίας για πολλούς και ευνόητους λόγους όπως αναφέρει. Ενώ για τις προσλήψεις προσωπικού στους Δήμους, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει πως το προσωπικό στους δήμους λόγω συνταξιοδοτήσεων, της κινητικότητας και των μη προσλήψεων εδώ και πολλά χρόνια έχει μειωθεί. «Πρέπει επιτέλους να γίνει, έστω και μερική άρση της αναστολής προσλήψεων στους Δήμους, αλλά και άμεση συνέχιση εφαρμογής και λειτουργίας του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55-67 και για κοινωνικούς λόγους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαχείριση υδάτινων πόρων

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρεται και στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ενημερώνοντας τον Πρωθυπουργό ότι η ΚΕΔΕ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση – μελέτη προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένει να δει το σχέδιο νόμου για να τοποθετηθεί επί αυτού.

Θέμα που επίσης ανέφερε στο Υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αφορούσε την αντιπυρική περίοδος. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προτείνει να γίνει μια ευρεία σύσκεψη για εκτίμηση της κατάστασης και οργάνωσης του αντιπυρικού αγώνα της επόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Τέλος, ο Λάζαρος Κυρίζογλου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις αναφορικά στον νέο κώδικα της Αυτοδιοίκησης και την προσπάθεια σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ να κωδικοποιηθούν σε ένα νόμο περίπου 500 διαφορετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Μάλιστα ζητήθηκε συνάντηση μεταξύ της ΚΕΔΕ και του Πρωθυπουργού η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέτα την ΔΕΘ.