Το in φέρνει στο φως το περιεχόμενο της επιστολής δημάρχου της περιφέρειας Αττικής προς τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης και είναι ενδεικτικό της αγωνίας που διακατέχει τις δημοτικές Αρχές της χώρας, αναφορικά με την διαχρονική υποστελέχωση των υπηρεσιών τους υποδεικύοντας την αναγκαιότητα να εφαρομοστεί άμεσα το πρόγραμμα 55-67 που αφορά προσλήψεις ανέργων στους Δήμους. 

Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή με σκοπό να σας υπενθυμίσω, τα πολύ σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και λειτουργικότητας που απαιτούν επιτακτική και άμεση διευθέτηση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το πρώτο αφορά την λήξη του προγράμματος της ΔΥΠΑ (55-67). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του φορέα (https://www.dypa.gov.gr/liksi-ton-aitiseon-toy-proghrammatos-epikhorishisisghia–tin–apaskholisi–anerghon–ilikias–55–etwn–kai–anose–foris–toy- dimosioy–tomea) το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2/8, ενώ έπειτα από επικοινωνία μου με τη διοίκηση του οργανισμού ενημερώθηκα ότι η κάλυψη των εκκρεμών αιτήσεων από τους ΟΤΑ απαιτεί την έγκριση του ΓΛΚ και του ΥΠ.ΟΙΚ. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τόσο ο Δήμος ………, όπως επίσης και δεκάδες ακόμα Δήμοι της επικράτειας είχαν εμπρόθεσμα (πριν από την λήξη του προγράμματος) υποβάλλει αίτηση η οποία ΔΕΝ θα γίνει δεκτή, με αποτέλεσμα χιλιάδες  αιτούμενες θέσεις να μην καλυφθούν. 

Σημειώνω ότι έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός προσλήψεων, με αποτέλεσμα οι ΟΤΑ των οποίων οι αιτούμενες θέσεις να μην καλύπτονται, έχουν αυτομάτως ουσιαστικό πρόβλημα στις υπηρεσίες που θα κάλυπταν από το πρόγραμμα 55-67. 

Με δεδομένο ότι έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης και κάθε άλλο επιδοτούμενο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, αυτό σημαίνει ότι οι ΟΤΑ δεν έχουν κανένα εργαλείο στελέχωσης των υπηρεσιών τους, εκτός από τα ΣΟΧ – ΙΔΟΧ.

Οι προτεινόμενες λύσεις

Στην ίδια επιστολή, αναφέρονται επίσης και οι προτάσεις του συγκεκριμένου δημάρχου για το πως θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα:

«Οι λύσεις που προτείνονται είναι οι εξής. 

Αναφορικά με το θέμα του προγράμματος 55-67, το ΓΛΚ και το ΥΠ.ΟΙΚ πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις επιπλέον θέσεις τουλάχιστον των ΟΤΑ που εγκαίρως κατέθεσαν αίτηση στο πρόγραμμα. Αυτές οι θέσεις σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΥΠΑ ανέρχονται σε 2.000 το μέγιστο. Στη συνέχεια το Δ.Σ της ΔΥΠΑ θα λάβει απόφαση για επέκταση του προγράμματος, και θα υπογραφεί η ΚΥΑ (Οικονομικών, Εργασίας, Εσωτερικών). Αναφορικά με το δεύτερο θέμα του κόστους δανεισμού από το ΤΠΔ, θα πρέπει σε τροπολογία να οριστεί ανώτατο επιτόκιο δανεισμού των ΟΤΑ (έστω 5%) για τα δάνεια που έχουν αναχρηματοδοτηθεί. Επίσης, μια ουσιαστική λύση θα ήταν η δυνατότητα αναχρηματοδότησης των ήδη αναχρηματοδοτηθέντων δανείων από το ΤΠΔ (αυτή η δυνατότητα ΔΕΝ παρέχεται ως στιγμής σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του ΤΠΔ)».

Η ΚΕΔΕ έχει κινηθεί από νωρίς για το θέμα

Η ΚΕΔΕ επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά έχει από νωρίς επισημάνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος. Το in αποκαλύπτει την επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία και τον πρόεδρο της ΔΥΠΑ:

Θέμα: Συνέχιση του προγράμματος για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κι ενίσχυση του με επιπλέον 10.000 θέσεις 

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικά  προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία τους, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού  όσον αφορά τη στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών για την καθημερινότητα των πολιτών των  τοπικών τους κοινωνιών.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών έχει λάβει πλέον δραματικές διαστάσεις, αφενός λόγω του περιορισμένου αριθμού προσλήψεων νέου μόνιμου προσωπικού αλλά και των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται, ακόμη και για τις ελάχιστες που γίνονται, αφετέρου λόγω της συνταξιοδότησης δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων στους Δήμους τα προηγούμενα χρόνια αλλά και του μέτρου της κινητικότητας, που έχει αποψιλώσει περαιτέρω τους Δήμους μας. 

Το ειδικά σχεδιασμένο από το Υπουργείο Απασχόλησης και τη ΔΥΠΑ πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55-67 ετών στους Δήμους, υπήρξε μια πολύ σωστή πρωτοβουλία με την οποία και οι Δήμοι μας μπόρεσαν να καλύψουν μέρος των κενών τους σε προσωπικό κρίσιμων υπηρεσιών (καθαριότητα, πράσινο, πολιτική προστασία, κλπ).

Αλλά και άνεργοι συμπολίτες μας, σε ηλικία κοντά στη συνταξιοδότηση τους, είχαν τη δυνατότητα μέσω του προγράμματος να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες και να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για τη λήψη σύνταξης. 

Με βάση τα παραπάνω η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος κρίνει απαραίτητη όχι απλά τη συνέχιση του προγράμματος, αλλά και την ενίσχυση του με επιπλέον 10.000 θέσεις, πέραν όσων έχουν εγκριθεί.

Επιπλέον, θεωρούμε πολιτικά απαράδεκτη και κοινωνικά ανάλγητη κάθε σκέψη που έχει διατυπωθεί στο παρελθόν από οποιαδήποτε πλευρά για κατάργηση της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος, αφενός γιατί θα δημιουργήσει τεράστια κενά στη λειτουργία βασικών υπηρεσιών των Δήμων, αφετέρου γιατί θα στερήσει τη δυνατότητα σε ανέργους μεγάλης ηλικίας να απασχοληθούν και να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τους. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αλλά και τη δεδηλωμένη δέσμευση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για στοχευμένες παρεμβάσεις που αναδεικνύουν σε κυβερνητική προτεραιότητα την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η ΚΕΔΕ ζητά για μια σειρά από λειτουργικούς και κοινωνικούς λόγους :

  • τη διασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για τη συνέχιση του προγράμματος

καθώς και

  • την έκδοση νέας ΚΥΑ, που θα προβλέπει την ενίσχυση του με επιπλέον 10.000 νέες θέσεις ανέργων συμπολιτών μας ηλικίας 55 ετών και άνω.»

Ως δικό μας σχόλιο, είναι, πως οι Δήμοι είναι η καρδιά και ο πυρήνας της κοινωνίας και κανείς δεν πρέπει να λησμονεί τον ρόλο των δήμων στην πανδημία, την ενεργειακή κρίση και σε τόσα ακόμη. Τότε που οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και το προσωπικό των δήμων κράτησαν τις τοπικές τους κοινωνίες όρθιες.