«Χθες είχαμε άλλη μια λυπηρή εξέλιξη στα εσωτερικά του κόμματός μας», υπογράμμισε η τομεάρχισσα Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Όπως είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, «η κοινοβουλευτική ομάδα δεν λειτουργεί εν κενώ. Η λειτουργία της επηρεάζεται προφανώς και από τον σφοδρό κύκλο εσωστρέφειας που έχει ανοίξει με ευθύνη της ηγεσίας, με ευθύνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του Στέφανου Κασσελάκη».

Έβαλλε κατά του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας πως μεθόδευσε την αλλαγή του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Όλους αυτούς τους μήνες η Κοινοβουλευτική Ομάδα, σας διαβεβαιώ γι’ αυτό, εργάστηκε, εργαστήκαμε πολύ σκληρά. Όμως η παραγωγή του πολιτικού έργου επισκιαζόταν διαρκώς από αυτή την παραγωγή εσωστρέφειας, από την τροφοδότηση από την ηγεσία της επικαιρότητας με όρους παραπολιτικής. Χθες είχαμε προγραμματισμένες συνεδριάσεις για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και για την προετοιμασία του κόμματός μας. Αντί γι’ αυτό, εκτάκτως, χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς καμία εισήγηση με υποτιμητικούς όρους για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, συγκλήθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δηλαδή εμείς τρέξαμε να βρεθούμε αφήνοντας υποχρεώσεις από τις περιφέρειές μας. Ο πρόεδρος τελικά δεν παρέστη, αλλά μεθόδευσε την αλλαγή του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ένα προεδρείο που νομίζω και κατά κοινή ομολογία αντεπεξήλθε πάρα πολύ καλά σε όλο το προηγούμενο δύσκολο διάστημα. Ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν απολύτως αξιοπρεπής για τη θέση του. Και ο Διονύσης Καλαματιανός ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο κ. Ξανθόπουλος και πάει λέγοντας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Ο πρόεδρος δεν πήρε πίσω την πρότασή του, αλλά επέμενε στο να διχάσει και την κοινοβουλευτική ομάδα»

Γνωστοποίησε ότι ζήτησε να μην αλλάξει το προεδρείο, τόσο από τον νέο πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκο Παππά, όσο και από τους νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, καθώς, έτσι, τραυματίζεται η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Ζήτησα να μην αλλάξει το προεδρείο. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν το μόνο επίπεδο του κόμματος που λειτουργούσε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Τα καταφέραμε με απόλυτη συνοχή και με παραγωγή πολιτικού έργου να αποδομούμε την κυβέρνηση κάθε μέρα, παρά τα όσα συνέβαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη της ηγεσίας. Ζήτησα λοιπόν από τους πολύ αγαπημένους μου συντρόφους, τους οποίους εκτιμώ και σέβομαι απεριόριστα, και τον Νίκο Παππά και τους ανθρώπους που προτάθηκαν για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι να μην δεχτούν. Κατανοώ ότι υπήρχαν πολλοί αξιοπρεπείς λόγοι για να δεχτούν την πρόταση του Προέδρου, αλλά υπήρχε ένας λόγος για να μην δεχτούν. Να μην τραυματίσουμε τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δυστυχώς δεν έγινε αυτό. Ο πρόεδρος δεν πήρε πίσω την πρότασή του, αλλά επέμενε στο να διχάσει και την κοινοβουλευτική ομάδα και μάλιστα στην έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου» τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Εμείς θέτουμε εδώ και μήνες ζητήματα λειτουργίας και προσπαθούμε να κρατήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ερωτηθείσα κατά πόσο είναι αναστρέψιμη η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, είπε ότι ο κύκλος εσωστρέφειας έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαι πάντα αισιόδοξη και πιστεύω πάντα βαθιά στη δυναμική των πραγμάτων. Πράγματι αυτός ο κύκλος εσωστρέφειας έχει τραυματίσει, θεωρώ και εγώ ανεπανόρθωτα τον ΣΥΡΙΖΑ και ξαναλέω με απόλυτη ευθύνη της ηγεσίας. Δεν ανήκω στους αντιδρώντες, όπως προσπαθούν να παρουσιάσουν το τελευταίο διάστημα είτε τα τρολ με άθλιους και κατάπτυστους όρους, είτε τα μέλη που μπορεί να αγωνιούν κι είναι υποστηρικτές του Κασσελάκη, όμως κάποιοι έχουν χάσει και κάθε όριο σεβασμού στον συνομιλητή. Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει τραυματιστεί. Πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλες μάχες για να κερδηθεί. Υπάρχει αμφισβήτηση ευθεία του προέδρου. Έχει τεθεί θέμα ηγεσίας από τον Παύλο Πολάκη. Εμείς θέτουμε εδώ και μήνες ζητήματα λειτουργίας και προσπαθούμε να κρατήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να σώσουμε ό,τι σώζεται. Ο ίδιος ο πρόεδρος, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, βάζει μονίμως θέμα ηγεσίας. Όταν βάζεις θέμα ηγεσίας είναι προφανές ότι προσφεύγεις και στη βάση» επισήμανε η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας στο ότι στελέχη προσκείμενα στην ηγεσία του κόμματος, όπως ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, δείχνουν τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα ως υποκινητή της αμφισβήτησης στη σημερινή ηγεσία, η Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε ότι «πραγματικά αρνούμαι να σχολιάσω τις δηλώσεις του κυρίου Πέτρου Παππά. Όμως σας θυμίζω ότι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης σε μεταμεσονύκτια ανάρτησή του ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει να τον υπονομεύει, μετά το πήρε πίσω. Είναι προφανές πως επιδιώκει διαρκώς ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης μια σύγκρουση με τη σκιά του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό όμως δεν αφορά κανέναν άλλον, παρά μόνο τον ίδιο του τον εαυτό και τα δικά του προσωπικά θέματα».

«Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι»

Συνέχισε τονίζοντας πως «από την ιστορία κρινόμαστε όλοι. Το ερώτημα δεν είναι τι κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς πρωτίστως. Ο καθένας έχει την ευθύνη του λόγου του. Είναι αστείο, είναι πραγματικά αστείο κάποιος να λέει ότι βουλευτές, πρώην υπουργοί και στελέχη του κόμματος με μακρά πορεία και αγώνες για την κοινωνία, καθοδηγούνται από τον Αλέξη Τσίπρα, τον πιο έντιμο πρωθυπουργό που πέρασε από τη χώρα, στον οποίο οφείλουμε και την πολιτική μας ύπαρξη ως πολιτικός χώρος».

Συμπλήρωσε ότι «το ερώτημα είναι πώς θα συγκροτηθεί ο προοδευτικός χώρος για να δώσει προοδευτική διέξοδο. Αυτό το ερώτημα είναι κοινωνικό αίτημα. Νομίζω ότι για τους λόγους που είπατε, δηλαδή για την κρίση δημοκρατίας που βιώνουμε, από τη στιγμή που δεν υπάρχει εναλλακτικός πόλος, στην πραγματικότητα ίσως και πρώτη φορά στα χρονικά της μεταπολίτευσης είναι αναγκαία η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. Όταν αυτό το λαϊκό αίτημα βαφτίζεται σχέδιο της διαπλοκής είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να το ακολουθήσουμε».

Καταληκτικά η Κατερίνα Νοτοπούλου υποστήριξε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει ο ίδιος να πάρει τις αποφάσεις του. «Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Κανείς από εμάς όλους αυτούς τους μήνες ούτε στο συνέδριο έβαλε θέμα ηγεσίας. Ο ίδιος έβαζε μονίμως θέμα ηγεσίας, χωρίς όμως να προσφεύγει και στη βάση την οποία επικαλείται», είπε και πρόσθεσε πως «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το να λες ότι κάτι δεν πάει καλά και να δείχνεις και μία πρόταση για το πώς θα πάει καλύτερα, δεν είναι υπονόμευση. Αυτό είναι μία βασική αρχή και μία έξυπνη ηγεσία θα το αντιλαμβανόταν αυτό».