Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Για 7η μέρα καίει η φωτιά στο Παγγαίο Όρος – Αποτέλεσμα της απόλυτης κυβερνητικής αποτυχίας

ΠΑΣΟΚ: Για 7η μέρα καίει η φωτιά στο Παγγαίο Όρος – Αποτέλεσμα της απόλυτης κυβερνητικής αποτυχίας

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού και αξιόμαχου προσωπικού και χρόνια αδιαφορία για τη διαχείριση των δασών

«Η κυβέρνηση απέδειξε για ακόμη μία φορά την ανικανότητά της να προστατεύσει τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «η τραγική κατάσταση στο Παγγαίο Όρος, όπου η φωτιά καίει ασταμάτητα για 7η ημέρα, είναι το αποτέλεσμα της απόλυτης αποτυχίας των κυβερνητικών πολιτικών στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Όπως αναφέρουν, με κοινή ανακοίνωση ο Ανδρέας Πουλάς, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο Μιχάλης Χάλαρης, γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ, για την πυρκαγιά στο Παγγαίο Όρος, «η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, με 30.000 στρέμματα γης να έχουν γίνει στάχτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συστήματος ‘Κοπέρνικος’» και ρωτούν «ποια είναι άραγε η δικαιολογία της κυβέρνησης αυτή τη φορά;».

«Η κυβέρνηση άφησε εκτεθειμένους και αβοήθητους πυροσβέστες και εθελοντές»

«Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, η έλλειψη επαρκούς σύγχρονου εξοπλισμού και αξιόμαχου προσωπικού, καθώς και η χρόνια αδιαφορία για τη διαχείριση των δασών, έχουν αφήσει τις δυνάμεις πυρόσβεσης και τους εθελοντές να παλεύουν μόνοι τους, χωρίς την αναγκαία υποστήριξη από το κράτος», προσθέτουν, επισημαίνοντας πως «η μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες, οι πιλότοι των εναέριων μέσων και οι εθελοντές είναι ηρωική, αλλά η κυβέρνηση τους έχει αφήσει εκτεθειμένους και αβοήθητους μπροστά σε αυτή την τεράστια οικολογική καταστροφή».

Παράλληλα, σημειώνουν πως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εκφράζει την αμέριστη ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι μάχονται για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί και τονίζουν πως «η αυθόρμητη αλληλεγγύη των κατοίκων του Παγγαίου είναι συγκινητική, όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη. Η φωτιά δεν πρόκειται να σβήσει σε 1-2 ημέρες και η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, αντί να κρύβεται πίσω από τους ήρωες αυτούς».

«Άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας»

«Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την αποτροπή μελλοντικών καταστροφών», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ και ζητάει τα εξής:

· «Ανεξαρτησία και αυτονομία της πολιτικής προστασίας από κυβερνητικές παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων.

· Άμεση διάνοιξη και καθαρισμός δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, καθώς και εξασφάλιση της λειτουργίας πυροσβεστικών κρουνών και δεξαμενών νερού στις δασικές περιοχές.

· Επείγουσα διεξαγωγή απαραίτητων μελετών και υλοποίηση έργων δασικής διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

· Πρόσληψη και εκπαίδευση επαρκούς και μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Δασική Υπηρεσία.

· Άμεση ενίσχυση του εξοπλισμού με σύγχρονα και επαρκή χερσαία και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

· Αύξηση της χρηματοδότησης αυτών των τομέων μέσω γενναίων έκτακτων και τακτικών κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Η προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των πολιτών δεν είναι επιλογή αλλά καθήκον. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες και θα τη βαραίνουν για πάντα», σημειώνουν καταληκτικά τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Only in

Η γη ψιθυρίζει τα παράπονά της – Τι έδειξε πείραμα με μικρόφωνα στο έδαφος

Τα ηχητικά τοπία του υπεδάφους αποκαλύπτουν την κατάσταση των οικοσυστημάτων, λένε ερευνητές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024