Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για ΔΕΘ, με όλα τα σενάρια ανοιχτά για την ΚΕ – Έτοιμος για όλα δηλώνει ο Κασσελάκης

Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για ΔΕΘ, με όλα τα σενάρια ανοιχτά για την ΚΕ – Έτοιμος για όλα δηλώνει ο Κασσελάκης

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα εσωκομματικά μέτωπα, αντί να κλείνουν, πολλαπλασιάζονται και παραμένουν ανοιχτά - «Ουδείς αναντικατάστατος», διαμηνύει ο Στέφανος Κασσελάκης

Με την κυβέρνηση σε φθορά και το ΠΑΣΟΚ στην κούρσα των εσωκομματικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται για μία ακόμη φορά στην εσωστρέφεια, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε διαδικτυακά την «καρατόμηση» του Σωκράτη Φάμελλου από τη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο. και την αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά.

Μία ημέρα αργότερα, άλλωστε, η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε περαιτέρω (σ.σ. μετά τη διαγραφή Πολάκη) και αριθμεί πλέον 34 βουλευτές, καθώς με απόφαση Κασσελάκη τέθηκε «για λόγους διαφάνειας» εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας η Αθηνά Λινού, η οποία, αν και της ζητήθηκε να παραδώσει την έδρα στο κόμμα, αρνείται να το πράξει, καθώς αποδίδει τη διαγραφή της σε επιλογή του προέδρου μεταξύ της ιδίας και του Παύλου Πολάκη.

Κασσελάκης: Ουδείς αναντικατάστατος – Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η βάση του

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης, από τα Χανιά όπου βρίσκεται για το τετραήμερο γλέντι του γάμου του, διαμηνύει εκ νέου σε όσους τον αμφισβητούν, με ένα πλατύ χαμόγελο, πως είναι ανοιχτός σε όποιον θέλει να τον προκαλέσει, εκπέμποντας σιγουριά για την εμπιστοσύνη της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του και την ηγεσία του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου Κασσελάκη στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ (15/9), όπως και η καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, το βράδυ του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η βάση του. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πολίτες, οι ψηφοφόροι που τον στηρίζουν. Ουδείς αναντικατάστατος. Δεν υπάρχει κανείς, ο οποίος είναι αναντικατάστατος για την Αριστερά ή του οποίου η απουσία θα είναι καταστροφική για την Αριστερά», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA.

Και προσέθεσε ότι «πρέπει να βάλουμε το ‘εγώ’ μας κάτω από το συλλογικό, όχι με ωραίες λέξεις, αλλά στην πράξη», επαναλαμβάνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η βάση του και η βάση του έχει δικαίωμα να δει τον εκλεγμένο πρόεδρό της να είναι πιο αποδοτικός στον ρόλο του, που είναι να κάνει αντιπολίτευση».

«Γιατί κάθε φορά που κάνουμε αντιπολίτευση», όπως σημείωσε, «και έχουμε αναδείξει πάρα πολλά μεγάλα ζητήματα, τα οποία έχουν ‘ροκανίσει’ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αυτή τη στιγμή είναι στο 20%, αυτή επισκιάζεται από εσωτερικά θέματα του παρελθόντος. Το κόμμα θα αλλάξει, θα γίνει ένα πολύ σύγχρονο κόμμα και τα μέλη, η βάση, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει επιτέλους φωνή και δύναμη. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε.

Ο Φάμελλος και ο «δισταγμός» των «87»

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Κασσελάκης αποκάλυψε πως ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν ενήμερος για την πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε αλλαγές στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που επιβεβαίωσαν και πηγές της Κουμουνδούρου, δίνοντας μάλιστα και ημερομηνία, καθώς υποστηρίζουν πως ο κ. Φάμελλος είχε ενημερωθεί από τις 24 Ιουλίου, την ώρα που ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. δηλώνει πως αιφνιδιάστηκε.

Όσο για την εσωκομματική αντιπολίτευση, το κρίσιμο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θεωρείται απίθανο να αμφισβητήσει επίσημα την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος, εξάλλου, έχει προκαλέσει τους «87» να καταθέσουν πρόταση μομφής, αλλά και «να αποκαλύψουν τις ειλικρινείς τους προθέσεις».

Γεγονός είναι, βέβαια, πως τα στελέχη της ομάδας των «87» είναι προφανές πως δεν επιθυμούν, μετά από μία νέα διάσπαση, να γίνουν άλλη μία «Νέα Αριστερά», την ώρα που ο Κασσελάκης θα συνεχίζει να απολαμβάνει την στήριξη της βάσης αλλά και της πλειοψηφίας στα κομματικά όργανα, κάτι που εξηγεί την μέχρι τώρα αμφίσημη στάση τους να καταγγέλλουν αλλά να μην παίρνουν αποφάσεις…

Χαρακτηριστική ήταν η «παραίνεση» της Όλγας Γεροβασίλη προς τον Στέφανο Κασσελάκη να πάει σε εκλογές για νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, λίγες ώρες μετά τη διαγραφή Λινού και μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την αποπομπή Φάμελλου – κινήσεις με τις οποίες διαφώνησε ανοιχτά.

Όπως είπε, μάλιστα, μια τέτοια απόφαση – προσφυγής στις κάλπες – θα ήταν «λυτρωτική».

Ο Πολάκης και η Λινού

Είχαν προηγηθεί, πάντως, δηλώσεις του Παύλου Πολάκη, με τις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του in.

Για αυτό, εξάλλου, η Αθηνά Λινού υποστηρίζει πως η διαγραφή της έγινε για να ικανοποιηθεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων και να μην φτάσει στα άκρα την οργή του για τη δική του διαγραφή, παρότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι για να τελεσφορήσει μια πρόταση μομφής, πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή, 151 από τις 300 ψήφους.

Όλα ανοιχτά για νέες εκλογές προέδρου

Σε κάθε περίπτωση, ανοιχτό ενδεχόμενο για εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ άφησε η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά, τονίζοντας πως «εάν κάποιοι θέσουν θέμα, τότε θα κινηθούν με βάση το καταστατικό οι σχετικές διαδικασίες».

Απαντώντας, μάλιστα, για το εάν ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έτοιμος για εσωκομματικές εκλογές, η κυρία Κεχαγιά επισήμανε πως «έχει πει στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν θέλει να ταλαιπωρήσει άλλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό όμως μπορεί να μην γίνεται να αποφευχθεί».

Θα πρέπει να επισημανθεί, τέλος, πως είναι προφανές πια ότι, πίσω από κάθε κύμα αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει «δάκτυλο» Τσίπρα, παρότι ο πρώην πρωθυπουργός, όπως διαμηνύεται από το περιβάλλον του, δεν αναμειγνύεται στις εσωκομματικές εξελίξεις.

Οι αιχμές Κασσελάκη, πάντως, ήταν ξεκάθαρες για τον προκάτοχό του, όταν δήλωσε, αναφερόμενος στην Αθηνά Λινού και τις καταγγελίες εις βάρος, «ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν διερευνηθεί, προφανώς πριν από την ενσωμάτωσή της στο ψηφοδέλτιο του κόμματος και αυτό είναι ένα μάθημα για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα».

Προς το παρόν, το επιτελείο Κασσελάκη ετοιμάζεται για την πρώτη παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, όπου θα αναλύσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, ενδεχομένως έχοντας προηγηθεί ανακοίνωση εσωκομματικών εκλογών για ανάδειξη ηγεσίας μία εβδομάδα πριν, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής…

Only in

Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μαγνησία - Περιβαλλοντική και οικονομική «βόμβα»

Η Μαγνησία εκπέμπει SOS. Τόνοι νεκρών ψαριών έφτασαν να επιπλέουν σε όλο τον Παγασητικό με το αποκρουστικό θέαμα να κάνει το γύρο του κόσμου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024