Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Χρήστος Ζαφείρης: Το wonderkid της Σλάβια Πράγας συστήνεται στο ελληνικό κοινό

Χρήστος Ζαφείρης: Το wonderkid της Σλάβια Πράγας συστήνεται στο ελληνικό κοινό

Ο Χρήστος Ζαφείρης, με το αστείρευτο ταλέντο, είναι έτοιμος να φορέσει τα γαλανόλευκα και να δείξει σε εθνικό επίπεδο τις μπορεί να κάνει.

Το τελευταίο διάστημα, στον ελληνικό ποδοσφαιρικό κόσμο έχει «ξεπεταχθεί» ένα όνομα, Χρήστος Ζαφείρης. Ένα παιδί που σε λίγο καιρό θα φορέσει τα γαλανόλευκα και το εθνόσημο, κάνοντας ντεμπούτο με την Εθνική μας σε ηλικία 21 ετών.

Ο Χρήστος Ζαφείρης έχει εντυπωσιάσει με τη φανέλα της Σλάβια Πράγας

Η ΕΠΟ κατάφερε να πείσει τον μέσο της Σλάβια Πράγας, που μεγάλωσε στη Νορβηγία, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να τον έχει στη διάθεσή του από τον Οκτώβρη για τα ματς με Αγγλία και Ιρλανδία. Όσοι είναι μυημένοι σε βιντεοπαιχνίδια όπως το Football Manager ή το ποδοσφαιράκι της «EA» τότε είναι πολύ πιθανό το εν λόγω όνομα να τους φαίνεται οικείο.

Άλλοι πάλι μπορεί να τον ακούν πρώτη φορά. Όπως κι αν έχει ο Χρήστος Ζαφείρης αποτελεί ένα μικρό «διαμαντάκι» που θα έχει την ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει και πέραν της Τσεχίας. Σε εθνικό επίπεδο. Ένα παιδί με αστείρευτο ταλέντο που θα βάλει τα γαλανόλευκα και θα προσπαθήσει να μας συστηθεί για τα καλά.

Η οικονομική κρίση που του άλλαξε τη ζωή και τα πρώτα βήματα

Ο Χρήστος γεννήθηκε 23 Φεβρουαρίου του 2003. Οι γονείς του τον έστειλαν σε μια ακαδημία που άνηκε στο δίκτυο του Παναθηναϊκού το 2011. Δεν έμεινε όμως πολύ αφού η οικονομική κρίση που «χτυπούσε» τη χώρα ανάγκασε τους γονείς του να μεταναστεύσουν στη Νορβηγία, όντας μόλις 9 ετών. Το ποδόσφαιρο πάντως δεν θα το άφηνε έτσι και αμέσως γράφτηκε στην ακαδημία της Φορνέμπου.

Το ταλέντο του δεν άργησε να «λάμψει» με μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας την Βαλερένγκα να τον εντάσσει στις ακαδημίες της. Εκεί έμεινε για 3,5 χρόνια δείχνοντας πολύ καλά στοιχεία. Όμως η υπεροπλία που υπήρχε στα χαφ δεν έδινε χώρο σε ένα 6αρο/8αρι να δράσει, και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκε να παίξει πως αριστερό μπακ.

Γεγονός που τον οδήγησε στην πόρτα της εξόδου, με την Γκρόρουντ (δεύτερη κατηγορία) να αποτελεί τον επόμενο ποδοσφαιρικό σταθμό του. Εκεί βρήκε τον πολυπόθητο χώρο και σε 50 συμμετοχές σε όλες διοργανώσεις, είχε απολογισμό τρία γκολ και πέντε ασίστ, ανεβάζοντας έτσι κατακόρυφα τις ποδοσφαιρικές του μετοχές.

Το… τουρ στην Αγγλία, η Χάουγκεσουντ και η Ελλάδα

Όσο περνούσε ο καιρός, ο… μύθος του μεγάλωνε. Σε σημείο που κλήθηκε στην Αγγλία για να δουλέψει με Τσέλσι, Λέστερ και Γουέστ Χαμ. Κάπου εκεί ήρθε η Χάουγκεσουτ που τον απέκτησε τον Αύγουστο του 2021, αφήνοντάς τον δανεικό μέχρι το τέλος της σεζόν στην Γκρόρουντ. Έτσι τον Γενάρη του 2022 ενσωματώθηκε στη νέα του ομάδα. Μάλιστα πρόλαβε να κάνει αμέσως την απόλυτη διαφορά στη μεγάλη κατηγορία, μετρώντας 20 συμμετοχές με δύο γκολ και τέσσερις ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Χάρη σε όλα αυτά κέρδισε και την θέση του στην Εθνική Νορβηγίας Κ19, της οποίας μάλιστα έχει υπάρξει και αρχηγός, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έχει αγωνιστεί και με τα χρώματα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το 2019, ο Νίκος Κεχαγιάς τον είχε καλέσει στην Κ16 της χώρας μας, πραγματοποιώντας δύο συμμετοχές στα φιλικά με Κολομβία και Πολωνία.

Η Σλάβια που «έσπασε» τα ταμεία της και η αναγνώριση

Η περιπέτεια του Ζαφείρη στη Χάουγκεσουτ κράτησε μόλις έναν χρόνο. Τον Γενάρη του 2023 η Σλάβια Πράγας κατέβαλε 3,2 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Μετατρέποντάς τον έτσι στην τρίτη ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της.

Με τη φανέλα των Τσέχων πρόλαβε να καταγράψει 20 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις μέχρι το τέλος της σεζόν, σημειώνοντας ένα γκολ, ενώ «σέρβιρε» και τέσσερις ασίστ. Όλα τα παραπάνω τον έφεραν στην 47η θέση στη λίστα για το Golden Boy.

Πέρσι, σε συνολικά 39 εμφανίσεις μέτρησε τέσσερα γκολ και τρεις ασίστ, κάνοντας αίσθηση και στο Europa League όπου είχε τις τρεις του τελικές πάσες, ενώ σημείωσε και ένα τέρμα σε 7 ματς.

Έτοιμος να ενισχύσει την Ελλάδα

Ένα τέτοιο ταλέντο δεν θα μπορούσε να πάει… χαμένο και η Ελλάδα φρόντισε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τον πείσει να επιλέξει τη χώρα όπου γεννήθηκε για να την εκπροσωπήσει στο διεθνές στερέωμα. Κάτι που επιβεβαίωσε και η Νορβηγική Ομοσπονδία με σχετική της ανακοίνωση.

Αν και οι δύο Ομοσπονδίες έχουν ανταλλάξει τα απαραίτητα έγγραφα και όλα είναι σωστά η UEFA δεν άναψε το «πράσινο φως» ώστε να φορέσει τα γαλανόλευκα από τον Σεπτέμβρη. Όμως το ντεμπούτο του δεν θα αργήσει ιδιαίτερα αφού μοιάζει δεδομένο πως θα είναι στις κλήσεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για τα ματς του Οκτώβρη.

Και πως να μην είναι άλλωστε όταν πρόκειται για έναν τόσο ποιοτικό χαφ που αν μη τι άλλο θα ανεβάσει σίγουρα επίπεδο το κέντρο της Ελλάδας. Εκείνος είναι έτοιμος, πλέον χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή ώστε να συστηθεί για τα καλά στο ελληνικό κοινό με κάθε επισημότητα.

Only in

Έμεινε παράλυτη κάνοντας acro yoga - Πάνω από 160.000 δολάρια δωρεές για να την βοηθήσουν

Η Άμπι έπεσε και τραυμάτισε τη σπονδυλική της στήλη ενώ έκανε acro yoga, ένα άθλημα που συνδυάζει τη γιόγκα και τα ακροβατικά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024