Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Θέλει να διευρύνει τον μύθο του

Θέλει να διευρύνει τον μύθο του

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης θα πάρει μέρος για έκτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στο Παρίσι και οι 40 αθλητές και αθλήτριές μας (37+3 συνοδοί) μπαίνουν στη μάχη της διάκρισης από την Πέμπτη το πρωί.

Ένας εξ αυτών είναι ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, που έχει ήδη γράψει τη δική του χρυσή ιστορία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Πολυχρονίδης είναι θρύλος στο Μπότσια

Όμως στο Παρίσι έχει στόχο να διευρύνει το δικό του μύθο και να μείνει (ακόμα περισσότερο) στην ιστορία.

Ο σκακιστής της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (καθώς το Μπότσια είναι ένα παιχνίδι μυαλού και στρατηγικής πάνω απ’ όλα) αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μορφές των Παραολυμπιακών Αγώνων όλων των εποχών!

Κάτοχος έξι μεταλλίων

Έχοντας ήδη στην κατοχή του έξι μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Μπότσια, με ξεχωριστό το χρυσό μετάλλιο του 2012 στο Λονδίνο θα συμμετάσχει για 6η φορά στη διοργάνωση ισοφαρίζοντας σε παρουσίες τον αείμνηστο Χρήστο Αγγουράκη (των 6 συμμετοχών και των 4 παραολυμπιακών μεταλλίων). Και οι φιλοδοξίες του είναι να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη συγκομιδή του στα μετάλλια στην κορυφαία διοργάνωση.

Το 2004 είχε δώσει έναν αγώνα δρόμου από 37ος στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα να καταφέρει να φτάσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στην πατρίδα του όπου μάλιστα ήρθε 6ος, σε μια ξεχωριστή επιτυχία αγωνιζόμενος με ramp operator (o συνοδός του) τον πατέρα του και αργότερα και τον νονό του, μέχρι να βρει το έτερον του ήμισυ όχι μόνο στους αγώνες, αλλά το κυριότερο στη ζωή, τη σύζυγό του Κατερίνα Πατρώνη με την οποία από το 2012 είναι αχώριστοι.

Η γνωριμία τους μετά τους αγώνες του Λονδίνου ήταν καρμική (άρχισε από ένα απλό συγχαρητήριο μήνυμα της Κατερίνας και εξελίχθηκε στο πρώτο ραντεβού). Από το 2013 πάνε μαζί στους αγώνες, ενώ εκτός από την πρόταση γάμου ο Γρηγόρης της έκανε και την πρόταση να αγωνίζονται παρέα και από το 2015 είναι η Κατερίνα η συνοδός του ακολουθώντας πιστά (βάση και των κανονισμών του παιχνιδιού) τις εντολές του.

Όπως έχει πει χαριτολογώντας ο Παραολυμπιονίκης μας: «Πρέπει να είμαστε από τα ελάχιστα ζευγάρια, όπου ο άνδρας μιλάει περισσότερο»!

Από το 2021, η ζωή τους άλλαξε προς το καλύτερο καθώς έφεραν στον κόσμο τον καρπό του έρωτά τους την Βαλεντίνα, που σύντομα τους ακολουθούσε σε κάθε πόλη, σε κάθε χώρα, σε κάθε αγώνα με την ευτυχισμένη οικογένεια να είναι μαζί σε κάθε προσπάθεια του Γρηγόρη Πολυχρονίδη.

Χρωστάει ένα δώρο ακόμα στον εαυτό του

Ο 43χρονος πρωταθλητής μας (που πρόσφατα στις 13 Αυγούστου γιόρτασε τα γενέθλιά του) χρωστάει ένα δώρο ακόμα στον εαυτό του και στο Παρίσι θα διεκδικήσει το 7ο Παραολυμπιακό Μετάλλιο.

Πάσχοντας από νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA III), αγωνίζεται στην κατηγορία του αθλήματος όπου την μπάλα μπορεί να τη σπρώξει μόνο με το κεφάλι, μέσω ενός ειδικού μηχανισμού καθώς δεν μπορεί να κινήσει σε τέτοιο βαθμό τα χέρια του και τα πόδια του. Όμως πρέπει κάθε στιγμή να μελετάει την επόμενη κίνησή του – σε ένα παιχνίδι απόλυτης στρατηγικής – για να είναι σε πλεονεκτική θέση και εκεί η Κατερίνα είναι βράχος δίπλα του και εκτελεί με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού τις εντολές του.

Το ζευγάρι που μας έχει χαρίσει τόσες και τόσες διακρίσεις και δεκάδες μετάλλια σε κορυφαίες διοργανώσεις θα επιχειρήσουν και στο Παρίσι να επιστρέψουν μεταλλιούχοι.

Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής) είναι ο μέτρ του αθλήματος του Μπότσια, και καταφέρνει εδώ και 20 χρόνια να βρίσκεται στην ελίτ, ξοδεύοντας ατελείωτες ώρες σε προπόνηση και εξάσκηση. Δεν είναι εύκολο να παραμένει κάποιος τόσα χρόνια σε κορυφαίο επίπεδο, αλλά ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης με ότι ασχολείται θέλει να το κάνει τέλεια και σε αυτό έχει ταιριάξει γάντι και με την Κατερίνα Πατρώνη με την οποία έχουν πετύχει πολλούς αγωνιστικούς άθλους ίσως με κορυφαία στιγμή τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή το 2018 στο Λίβερπουλ.

Αξέχαστος τελικός

Σε έναν αξέχαστο τελικό, παρότι βρέθηκε στο τρίτο σετ να χάνει με 5-2, ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης νίκησε 6-5 τον Νοτιοκορεάτη Βον-Χο Γεόνγκ και στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο ατομικό BC3, με Sport Assistant την σύζυγό του, Κατερίνα Πατρώνη.

O Πολυχρονίδης, προκρίθηκε στον τελικό μετά τη νίκη 8-0 επί του Αυστραλού Ντάνιελ Μίκελ στα ημιτελικά. Στον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, έχασε το πρώτο σετ με 2-0, ισοφάρισε στο δεύτερο σε 2-2, για να βρεθεί με την… πλάτη στον τοίχο στο τρίτο σετ το οποίο και τον έφερε πίσω στο σκορ με τρεις πόντους διαφορά (5-2). Όμως δεν το έβαλε κάτω και με τρομερό τελευταίο σέτ όπου αγωνιστικά ρίσκαρε τα πάντα, με επιμέρους σκορ 4-0, έφτασε στη νίκη με 6-5 με την Αγγλία να του ταιριάζει ιδιαίτερα καθώς και στο Λονδίνο το 2012 είχε πάρει το μοναδικό του χρυσό μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς (στο ομαδικό).

Αναλυτικά τα μετάλλια που έχει κατακτήσει σε Παραολυμπιακούς Αγώνες ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης:

Λονδίνο 2012 – χρυσό, μεικτό ομαδικό BC3.

Με παρτενέρ τον Νίκο Πανανό και τη Μαρία-Ελένη Κορδαλή μετά από εξαιρετική πορεία επικράτησαν στον μεγάλο τελικό της Πορτογαλίας με σκορ 4-1.

Πεκίνο 2008 – αργυρό, μεικτό ατομικό BC3

Ρίο 2016 – αργυρό, μεικτό ατομικό BC3

Τόκιο 2021 – αργυρό, μεικτό ατομικό BC3

Ρίο 2016 – χάλκινο, μεικτό ομαδικό BC3

Οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανανός και Άννα Ντέντα νίκησαν 8-1 τη ομάδα της Σινγκαπούρης στον «μικρό» τελικό του αγωνίσματος και πανηγύρισαν την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου.

Τόκιο 2021 – χάλκινο, μεικτό ομαδικό BC3

Η μεικτή ομάδα μπότσια, η οποία αποτελείτο απ’ τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη, την Άννα Ντέντα και την Αναστασία Πυργιώτη, χάρισε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία BC3 στην Ελλάδα, με τη νίκη τους με 7-0 επί του Χόνγκ Κόνγκ στον αγώνα της 3ης θέσης.

Only in

Έμεινε παράλυτη κάνοντας acro yoga - Πάνω από 160.000 δολάρια δωρεές για να την βοηθήσουν

Η Άμπι έπεσε και τραυμάτισε τη σπονδυλική της στήλη ενώ έκανε acro yoga, ένα άθλημα που συνδυάζει τη γιόγκα και τα ακροβατικά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024