Χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια, που εκτοπίστηκαν εξαιτίας της βίας των συμμοριών που αποτελεί γάγγραινα στην Αϊτή, απειλούνται από την «απογείωση» της σεξουαλικής βίας στη χώρα, προειδοποίησε χθες Τρίτη ο ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τις φοβερές συνθήκες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς υποδοχής, ειδικά στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

«Ο κίνδυνος σεξουαλικής βίας για τις γυναίκες και τα κορίτσια που ζουν σε εγκαταστάσεις υποδοχής εκτοπισμένων στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς αυξάνεται με ταχύτητα, εν μέρει εξαιτίας των αξιοθρήνητων συνθηκών διαβίωσης», τόνισε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Πληθυσμό (UNFPA) σε ανακοίνωσή του.

Από τους περίπου 185.0000 ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Πορτ-ο-Πρενς, πολλοί ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς που επισκέφθηκε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Σε 14 από τους καταυλισμούς όπου πήγε, οι μισές και πλέον από τις τουαλέτες και πολλά ντους δεν διαχωρίζονται για τους άνδρες και για τις γυναίκες, πολλά ντους δεν κλειδώνουν και δεν υπάρχει φωτισμός τη νύχτα.

Από τους περίπου 185.0000 ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Πορτ-ο-Πρενς, πολλοί ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς

Αστυνομικοί περιπολούν στην Πορτ-ο-Πρενς έπειτα από εμπρηστική επίθεση συμμοριών

Αποτέλεσμα είναι πως «πολλές γυναίκες και κορίτσια κινδυνεύουν να υποστούν σεξουαλική επίθεση κάθε φορά που πάνε στην τουαλέτα ή κάνουν ντους», τόνισε η UNFPA.

Φόβος και τρόμος οι συμμορίες

Αναφερόμενη στην εμπειρία που βίωσε μητέρα επτά παιδιών, είπε «θα προτιμούσα να πεθάνω». Υπέστη σεξουαλική επίθεση ενώ κοιμόταν σε πάρκο, αφού έφυγε για να σωθεί από τις συμμορίες. «Όταν είδα πως δεν είχα άνδρα μαζί μου, μου επιτέθηκαν ενώ ήμουν τεσσάρων μηνών έγκυος. Ζω πονώντας, δυσκολεύομαι να αναπνεύσω, φοβάμαι για την 11χρονη κόρη μου».

Αυτού του είδους οι επιθέσεις «απογειώνονται» στη χώρα.

«Μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου του 2024 αριθμός των περιπτώσεων σεξουαλικής βίας και έμφυλης βίας που κατέγραψαν η UNFPA και φορείς με τους οποίους συνεργάζεται αυξήθηκαν κατά 40% και πλέον, όμως οι υποθέσεις που δηλώνονται είναι μόνο μικρό μέρος του συνόλου», τονίζεται.

Σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ, οι υποθέσεις αυτής της φύσης αυξήθηκαν από τις 250 τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο στις 1.500 και πλέον τον Μάρτιο και στις 2.000 και πλέον τον Απρίλιο-Μάιο.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2024, καταγράφτηκαν 3.949 υποθέσεις βίας συνδεόμενης με το φύλο· το 65% ήταν βιασμοί και το 7% άλλες σεξουαλικές επιθέσεις. Διαπράχθηκαν κατά κύριο λόγο από μέλη συμμοριών.

Ένα στα πέντε ανήλικα κορίτσια πέφτουν θύματα βίαιων επιθέσεων

Τα βίαια επεισόδια αυτά είχαν θύματα κατά το 75% ενήλικες, κατά το 20% ανήλικα κορίτσια, κατά το 61% πρόσωπα που έχουν εκτοπιστεί.

Με αυτό το φόντο, το UNFPA έχει καλέσει να συγκεντρωθεί ποσό 28 εκατομμυρίων δολαρίων για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας και των υπηρεσιών στα θύματα σεξουαλικής βίας το 2024. Μέχρι τώρα, το ποσό δεν έχει καλυφθεί παρά κατά το 19%.

Η Αϊτή υπονομεύεται για δεκαετίες από κρίσεις, πολιτικές, ανθρωπιστικές, ασφαλείας. Η δράση των βίαιων συμμοριών είναι το πιο πιεστικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια και η κατάσταση χειροτέρεψε ραγδαία φέτος, όταν οι κακοποιοί ένωσαν τις δυνάμεις τους κι άρχισαν να εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του de facto πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.

Αφού παραιτήθηκε ο Ανρί, σχηματίστηκαν μεταβατικές αρχές με βαριά και δύσκολα καθήκοντα, να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και να οργανώσουν εκλογές, ώστε η χώρα να ορθοποδήσει, με την υποστήριξη πολυεθνικής οπλισμένης δύναμης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ