Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καλεί τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν να προμηθεύουν με στρατιωτικό υλικό το Ισραήλ, με επιστολή της προς τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου σήμερα.

Η Διεθνής Αμνηστία στήριξε την επιστολή της στην τελευταία γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παροτρύνει επίσης την ΕΕ να μην επενδύει και να μην προχωρά σε εμπορικές ανταλλαγές με ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που πρόσφατα κρίθηκαν για ακόμη μια φορά παράνομοι σε γνωμοδότηση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης.

Η έκκληση της Αμνηστίας να υιοθετηθεί πιο αυστηρή πολιτική από πλευράς ΕΕ καταγράφεται ενόψει συνεδρίασης του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στο οποίο αναμένεται να συζητηθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που προσεχώς συμπληρώνει 11 μήνες, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

«Να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν»

Τον Ιούλιο, το ΔΔ τόνισε πως η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ για σχεδόν εξήντα χρόνια παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν. Η ιστορική γνωμοδότηση, παρότι νομικά μη δεσμευτική, τονίζει ακόμη πως η πολιτική του Ισραήλ ως προς τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ισοδυναμεί με παράνομη προσάρτηση.

Το Διεθνές Δικαστήριο υπενθύμισε πως τα κράτη μέλη του —στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι 27— έχουν υποχρέωση να μην υποστηρίζουν την κατοχή, ούτε να αποδέχονται το status quo που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ.

Για τη Διεθνή Αμνηστία, τα κράτη μέλη της ΕΕ, προμηθεύοντας «όπλα, τεχνολογία και εξοπλισμό» στο Ισραήλ, παραβιάζουν αυτές τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με την επιστολή που απηύθυνε στον Ύπατο Εκπρόσωπό της, Τζοζέπ Μπορέλ.

Η ΜΚΟ παρότρυνε ακόμη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, για να διαπιστώσει κατά πόσον το Ισραήλ συμμορφώνεται προς διεθνείς υποχρεώσεις του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρακτικά το ίδιο αίτημα έχουν υποβάλει ήδη στην Κομισιόν η Ιρλανδία και η Ισπανία, με την υποστήριξη της Σλοβενίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ