Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν γνωστό τη νύχτα της Τρίτης προς σήμερα Τετάρτη ότι εξαπέλυσαν επιχείρηση στους τομείς της Τζενίν και της Τούλκαρεμ, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ενώ το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρθηκε σε δυο νεκρούς στην πρώτη πόλη (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Israel Defense Forces).

«Ανταλλαγές πυρών σημειώνονται στους καταυλισμούς Τζενίν, Νουρ Σαμς και αλ Φάρα»

«Οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Τζενίν και στην Τούλκαρεμ», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε από πλευράς του πως κατά τις πρώτες πληροφορίες δυο άνδρες, 25 και 39 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά «των δυνάμεων κατοχής» στην Τζενίν.

Το ισραηλινό YNet News μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει μια «μεγάλη επιχείρηση» στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη για «να συλλάβει καταζητούμενους και να καταστρέψει τρομοκρατικές υποδομές».

Στοχεύουν νοσοκομεία

Εκατοντάδες ισραηλινοί στρατιώτες, έχοντας «σημαντική αεροπορική υποστήριξη», εισέβαλαν σε τρεις καταυλισμούς προσφύγων – Τζενίν, Νουρ Σαμς και αλ Φάρα – στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στοχεύουν νοσοκομεία για να εμποδίσουν τους παλαιστίνιους μαχητές να φτάσουν σ’ αυτά, σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης.

Ανταλλαγές πυρών σημειώνονται και στους τρεις καταυλισμούς, προσθέτει το YNet News.

Ενόψει της «προσάρτησης»

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, κίνημα που χαρακτηρίζεται σύμμαχος της Χαμάς, κατήγγειλε «ευρείας κλίμακας επίθεση σε πόλεις και καταυλισμούς (προσφύγων) στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Οχθη», εκτιμώντας ότι το Ισραήλ επιδιώκει «να μεταφέρει τον πόλεμο» στην περιοχή αυτή, ενόψει της «προσάρτησής της».

Εκατοντάδες νεκροί

Μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ήδη τεταμένη, εκτραχύνθηκε περαιτέρω.

Τουλάχιστον 649 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε στη Δυτική Οχθη από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών ή εβραίων εποίκων, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πολλοί ήταν οπλισμένοι μαχητές παλαιστινιακών κινημάτων, άλλοι νεαροί που πέταγαν πέτρες, άλλοι πολίτες που δεν είχαν καμιά ανάμιξη σε επεισόδια.

Στην άλλη πλευρά, τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιώτες και μέλη της συνοριοφρουράς, έχουν σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά δεδομένα.