Γερμανία: Αυξήθηκαν οι απελάσεις το 2024 εν μέσω πολιτικών αντεγκλήσεων
Μετά τον θάνατο αστυνομικού για τον οποίο κατηγορήθηκε αφγανός πρόσφυγας τον Μάιο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία απαίτησαν αλλαγή της ισχύουσας πολιτικής.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Ο αριθμός των απελάσεων μεταναστών από τις αρχές της Γερμανίας αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024, αποκαλύπτουν δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τρίτη, μερικές ημέρες μετά τη φονική επίθεση νεαρού φερόμενου ως τζιχαντιστή με μαχαίρι στη Ζόλινγκεν, που αναζωπύρωσε για ακόμη μια φορά τον πολιτικό διάλογο και τις αλληλοκατηγορίες στη χώρα για τη μεταναστευτική της πολιτική (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Kai Pfaffenbach).
Απαντώντας σε ερώτηση στο κοινοβούλιο από το κόμμα Die Linke («Η Αριστερά»), το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο απελάθηκαν 9.465 μετανάστες, έναντι 7.861 την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
«Οι απαιτήσεις ν’ αυξηθούν οι απελάσεις δεν έχουν καμιά σχέση με το πρόβλημα της τρομοκρατίας»
Συνολικά το 2023 απελάθηκαν 16.430 άνθρωποι, αριθμός αυξημένος από το 2022, όταν είχαν γίνει περίπου 13.000 απελάσεις.
Από τους ανθρώπους που απελάθηκαν μέχρι στιγμής φέτος οι περισσότεροι ήταν υπήκοοι Τουρκίας (915), Γεωργίας (839), Βόρειας Μακεδονίας (774), Αφγανιστάν (675), Αλβανίας (586) και Συρίας (534), πάντα σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών.
Το τρέχον διάστημα, δεν γίνονται απελάσεις στο Αφγανιστάν και στη Συρία. Κόμματα της αντιπολίτευσης απαίτησαν όμως αλλαγή της ισχύουσας πολιτικής, μετά τον θάνατο αστυνομικού για τον οποίο κατηγορήθηκε αφγανός πρόσφυγας τον Μάιο.
Την επίθεση με μαχαίρι στη Ζόλινγκεν την Παρασκευή, η οποία είχε απολογισμό τρεις νεκρούς, διέπραξε πρόσφυγας από τη Συρία που φέρεται να είναι οπαδός της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Χονδρικά το ένα τρίτο των απελάσεων είχε προορισμό άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με βάση τους τρέχοντες κανονισμούς της ΕΕ για το άσυλο, οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται στη χώρα όπου οι πρόσφυγες κάνουν την αρχική είσοδο στην επικράτεια κράτους μέλους.
Αποτυχημένες προσπάθειες
Ο αριθμός των απελάσεων το πρώτο εξάμηνο ήταν εντυπωσιακά μικρότερος από αυτόν των αποτυχημένων προσπαθειών ν’ απελαθούν πρόσφυγες και μετανάστες: οι τελευταίες ήταν περίπου 14.500.
Οι λόγοι για την αποτυχία των διαδικασιών απέλασης ήταν διάφοροι, από ακυρώσεις πτήσεων ως δικαστικές διαδικασίες, από ασθένεια ως αδυναμία εντοπισμού των ενδιαφερομένων.
Η Κλάρα Μπούνγκερ, βουλευτής του Die Linke, τόνισε ότι οι απαιτήσεις ν’ αυξηθούν οι απελάσεις δεν έχουν καμιά σχέση με το πρόβλημα της τρομοκρατίας.
«Οι απελάσεις δεν είναι μέτρο πρόληψης του εγκλήματος. Δεν θα περιορίσουν τον ισλαμισμό», ανέφερε, καλώντας να προωθηθούν πολιτικές πρόληψης του εγκλήματος και κοινωνικής ένταξης, ιδίως των νέων.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις