Ένα ατύχημα με απρόσμενες συνέπειες σημειώθηκε στο Μουσείο Χεχτ στη Χάιφα, στο Ισραήλ.

Ένα τετράχρονο αγόρι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο μουσείο, έριξε κατά λάθος ένα αγγείο ηλικίας 3.500 ετών, το οποίο και καταστράφηκε ολοσχερώς. Το σπάνιο εύρημα της Εποχής του Χαλκού -μεταξύ 2.200 και 1.500 π.Χ.- είχε βρεθεί άθικτο και εκτίθετο χωρίς προστατευτικό γυαλί, σύμφωνα με την πολιτική του μουσείου.

«Ήταν περίεργος για το τι υπήρχε μέσα»

Ο πατέρας του αγοριού, σύμφωνα με το BBC, δήλωσε ότι ο γιος του «τράβηξε ελαφρά το αγγείο» επειδή ήταν «περίεργος για το τι υπήρχε μέσα», με αποτέλεσμα αυτό να πέσει. Αν και αρχικά έπαθε σοκ βλέποντας τον 4χρονο να στέκεται δίπλα στο σπασμένο αγγείο και ευχήθηκε να μην είχε κάνει τη ζημιά ο γιος του, στη συνέχεια μίλησε με τον φύλακα του μουσείου.

Το αγγείο πιθανότατα προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά κρασιού και ελαιόλαδου

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκθέματα της έκθεσης καταστρέφονται σκόπιμα και τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλη σοβαρότητα, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής της αστυνομίας», δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου.

«Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Το βάζο καταστράφηκε κατά λάθος από ένα μικρό παιδί που επισκέφθηκε το μουσείο και η αντίδραση θα είναι ανάλογη», συμπλήρωσε.

Το αγγείο που έσπασε ο 4χρονος

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο 4χρονος έχει προσκληθεί ξανά στην έκθεση με την οικογένειά του για μια οργανωμένη ξενάγηση μετά το περιστατικό που συνέβη.

Έχει, επίσης, οριστεί ειδικός συντηρητής για την αποκατάσταση του βάζου, το οποίο θα επιστρέψει στη θέση του «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Θα νιώσουμε ανακούφιση όταν δούμε το βάζο να αποκαθίσταται. Λυπούμαστε όμως επειδή δεν θα είναι πλέον το ίδιο», δήλωσε ο πατέρας του μικρού αγοριού.

Το μουσείο, που πιστεύει ότι είναι ιδιαίτερο να εκτίθενται ευρήματα χωρίς προστασία προκειμένου να τα φέρνει πιο κοντά στο κοινό, ανέφερε ότι «παρά το σπάνιο περιστατικό» σκοπεύει να συνεχίσει αυτή την παράδοση.

Εντυπωσιακό εύρημα – Προοριζόταν για κρασί και ελαιόλαδο

Το αγγείο, που πιθανότατα προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά κρασιού και ελαιόλαδου, προηγήθηκε της εποχής του βιβλικού βασιλιά Δαβίδ και του βασιλιά Σολομώντα και είναι χαρακτηριστικό της περιοχής της Χαναάν.

Παρόμοια κεραμικά αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών είναι συνήθως σπασμένα ή ελλιπή όταν αποκαλύπτονται, καθιστώντας αυτό το άθικτο αγγείο «ένα εντυπωσιακό εύρημα» όταν ανακαλύφθηκε, πρόσθεσε το μουσείο.

Το Μουσείο Χεχτ βρίσκεται στους χώρους του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ και συλλέγει αντικείμενα αρχαιολογίας και τέχνης.