Ο στρατηγός Μάικλ Λάνγκλι, που υπηρετεί στο μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), και ο Τζέρεμι Μπεντ, επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Τρίπολη, συναντήθηκαν χθες Τρίτη στη Βεγγάζη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) και βασικού υποστηρικτή μιας από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της Λιβύης, ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ μέσω X (φωτογραφία, επάνω, από Libyan National Army via Reuters).

Η Ουάσιγκτον παροτρύνει «όλα» τα μέρη στη Λιβύη να συμμετάσχουν «μ’ εποικοδομητικό τρόπο σε διάλογο» για να «διατηρηθεί η σταθερότητα» και ν’ αποφευχθεί περαιτέρω «κλιμάκωση των τρεχουσών εντάσεων», με τη συμβολή της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL στα αγγλικά, MANUL στα γαλλικά), ανέφερε η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία.

ΟΗΕ και ΗΠΑ κάλεσαν τα μέρη να διεξαγάγουν διάλογο για να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της κρίσης

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με φόντο τη διακοπή μεγάλου μέρους των εξαγωγών πετρελαίου και αερίου της χώρας, έπειτα από την απόφαση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) να καθαιρέσει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης.

Ο Αγκίλα Σάλεχ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, με έδρα το ανατολικό της τμήμα, διεμήνυσε χθες Τρίτη πως οι εξαγωγές πετρελαίου και αερίου της χώρας δεν θα ξαναρχίσουν προτού αποκατασταθεί στο αξίωμά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών υποδομών της χώρας βρίσκεται στο ανατολικό της τμήμα και η κυβέρνηση που εδρεύει εκεί, ανταγωνιστική της ΚΕΕ, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ροές πετρελαίου και αερίου αναστέλλονται, μετά την απόφαση απομάκρυνσης του διοικητή της ΚΤΛ Σαντίκ ελ Κεμπίρ, στη θέση από το 2012.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη έχει δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, την ΚΕΕ του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και ανταγωνιστική στο ανατολικό της τμήμα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Κίνδυνος «κατάρρευσης»

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες «όλα» τα μέρη στη Λιβύη να διεξαγάγουν «επειγόντως» διάλογο για να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της κρίσης που έχει προκαλέσει η απομάκρυνση του διοικητή.

Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά επέκρινε τον διοικητή του λιβυκού κεντρικού πιστωτικού θεσμού — που διαχειρίζεται τα δημόσια έσοδα — πως επεδείκνυε εύνοια στο στρατόπεδο του στρατάρχη Χάφταρ.

Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL στα αγγλικά, MANUL στα γαλλικά) χαρακτήρισε τις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης «ανάγκη», προειδοποιώντας εναντίον του «κινδύνου χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάρρευσης της χώρας» της βόρειας Αφρικής.

Πηγή: ΑΠΕ