Οι πέντε εμπορικές εταιρείες στην Berkshire Hathaway, ιδιοκτησίας Μπάφετ, Itochu Corp, Marubeni Corp, Mitsubishi Corp, Mitsui & Σια Ο.Ε. και Sumitomo Corp, έχουν δει τις μετοχές τους να αυξάνονται κατά 33,3%, 29,8%, 14,6%, 9% και 10,9% το 2024, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, που επικαλείται το CNBC.

Αυτά τα πέντε ονόματα είναι επίσης  οι μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες, στις οποίες η Berkshire έβαλε μεγάλα στοιχήματα το 2020 και στη συνέχεια αύξησε τα μερίδιά της τα επόμενα χρόνια.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας

Οι εμπορικοί οίκοι της Ιαπωνίας, οι οποίοι εμπορεύονται ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υλικών, διαδραμάτισαν μεγάλο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας.

Και λειτουργούν όλο και περισσότερο ως παγκόσμιες επιχειρήσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων – οι οποίες, για τον Buffett, αυτές οι διαφοροποιημένες δραστηριότητες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της κλήρωσης.

Η Berkshire έφτασε σε κεφαλαιοποίηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων την Τετάρτη, η πρώτη μη τεχνολογική εταιρεία στις ΗΠΑ που πέτυχε το ορόσημο.

Από το πρωί της Πέμπτης, η εταιρεία άξιζε 994,58 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές του ομίλου με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα αυξήθηκαν κατά 30,3% το 2024, πολύ πάνω από το κέρδος 17,24% του S&P 500.

Η Berkshire αύξησε τα μερίδιά της σε αυτές τις πέντε κορυφαίες εμπορικές εταιρείες σε περίπου 9%

Αν και κατέχει ιαπωνικές και κινεζικές μετοχές, επενδύει κυρίως σε αμερικανικές εταιρείες, με την Apple, την American Express, την Bank of America Corp. και την Coca-Cola Co να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, η Berkshire αύξησε τα μερίδιά της σε αυτές τις πέντε κορυφαίες εμπορικές εταιρείες σε περίπου 9%, ανέφερε η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της για το 2023, από 6-7% το 2022.

«Η Berkshire συνεχίζει να διατηρεί το παθητικό και μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον της σε πέντε πολύ μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες, καθεμία από τις οποίες λειτουργεί με εξαιρετικά διαφοροποιημένο τρόπο, κάπως παρόμοιο με τον τρόπο που διοικείται η ίδια η Berkshire», έγραψε η εταιρεία.

Η Berkshire σημείωσε ότι και οι πέντε εταιρείες «ακολουθούν φιλικές προς τους μετόχους πολιτικές που είναι πολύ ανώτερες από αυτές που εφαρμόζονται συνήθως στις ΗΠΑ». «Κάθε μία από τις πέντε έχει μειώσει τον αριθμό των μετοχών της σε ελκυστικές τιμές».

Γιατί μείωσε το μερίδιο στην BYD

Η Berkshire ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές στην κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων BYD, έχοντας αγοράσει για πρώτη φορά περίπου 225 εκατομμύρια μετοχές το 2008 για περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό το στοίχημα αποδείχθηκε εξαιρετικά προσοδοφόρο, καθώς η αγορά EV σημείωσε εκρηκτική ανάπτυξη στην Κίνα και αλλού.

Οι μετοχές της BYD που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ έχουν αυξηθεί περίπου 6% φέτος, ενώ οι εισηγμένες στο Shenzhen αυξήθηκαν σχεδόν 19%.

Ωστόσο, η επενδυτική εταιρεία έχει μειώσει το μερίδιό της στην BYD και τώρα κατέχει μόλις το 4,94%, σύμφωνα με την LSEG. Ο αναλυτής της Nomura Joel Ying τον Ιούλιο σημείωσε τον έντονο ανταγωνισμό στην κινεζική αγορά EV ως έναν από τους πιθανούς λόγους που επηρέασαν την απόφαση της Berkshire.