Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Υποχώρηση έκπληξη για τον πληθωρισμό στην Γερμανία τον Αύγουστο

Υποχώρηση έκπληξη για τον πληθωρισμό στην Γερμανία τον Αύγουστο

Τα στοιχεία για την Γερμανία έρχονται μία ημέρα πριν από την δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ

Ο εναρμονισμένος γερμανικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2% τον Αύγουστο, χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis την Πέμπτη, όπως αναφέρει το CNBC.

Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωνόταν στο 2,3%. Τον Ιούλιο, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ ήταν 2,6% σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ υποχώρησε κατά 0,2%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί το κόστος ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 2,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, ελαφρώς χαμηλότερος από το 2,9% του Ιουλίου.

Τα στοιχεία της Destatis έδειξαν ετήσια πτώση 5,1% στο ενεργειακό κόστος τον Αύγουστο.

Αρκετά μεγάλα γερμανικά κρατίδια είχαν αναφέρει χαλάρωση του πληθωρισμού νωρίτερα την Πέμπτη. Τα στοιχεία έρχονται μία ημέρα πριν από την αναμενόμενη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρηματικές προσδοκίες της Γερμανίας διατηρήθηκαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο – αναδεικνύοντας την κατήφεια που κατακλύζει και πάλι τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μετά τη λήξη της ανάκαμψης στις αρχές του έτους.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στο 86,8 τον Αύγουστο από το αναθεωρημένο 87 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας το 85,8 που είδαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Ένα βαρόμετρο των τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε επίσης.

«Η γερμανική οικονομία πέφτει ολοένα και περισσότερο σε κρίση», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ, σε ανακοίνωσή του. Σημείωσε ότι οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν τόσο στη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες.

Μιλώντας αργότερα στην τηλεόραση του Bloomberg, είπε ότι η οικονομία «έχει κολλήσει σε στασιμότητα εδώ και αρκετό καιρό και αυτό χειροτερεύει – αυτό μας λένε τα στοιχεία».

Πάει περίπατο η όποια αισιοδοξία

Η αισιοδοξία ότι η Γερμανία θα ανακάμψει το 2024 από δύο χρόνια σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης έχει εξασθενήσει, καθώς το αναμενόμενο άλμα στις καταναλωτικές δαπάνες δεν πραγματοποιήθηκε και ο βιομηχανικός τομέας της χώρας συνεχίζει να δυσκολεύεται.

Το ΑΕΠ μειώθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο Παγκόσμιος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P παρέμεινε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Το ζοφερό κλίμα αντανακλάται στον δείκτη εμπιστοσύνης των επενδυτών του ινστιτούτου ZEW αυτόν τον μήνα, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Η Bundesbank προειδοποίησε για συνεχιζόμενη αδυναμία στη μεταποίηση, καθώς οι βιομηχανικές επιχειρήσεις κινούνται σε ένα δύσκολο» ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Πηγή: ΟΤ

Only in

Αναμένεται έκρηξη στις τιμές των ακινήτων - Το μεγάλο «αγκάθι»

Παράγοντες της αγοράς μιλούν στον ΟΤ για τις τιμές στα ακίνητα – Πώς εξηγείται η «καθίζηση» στην έκδοση νέων αδειών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024