Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στο φορολογικό πλαίσιο

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στο φορολογικό πλαίσιο

Τι περιλαμβάνει το μικρό «λίφτινγκ» που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο στο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος

Ανοιγμα της «βεντάλιας» των ελεύθερων επαγγελματιών για τους οποίους το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα θα μειώνεται κατά 50%, διατήρηση της «κουρεμένης» κατά 50% προκαταβολής φόρου για άλλο ένα έτος, συνυπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος στην κάλυψη του τεκμαρτού εισοδήματος αλλά και «ψαλίδι» στην επιβάρυνση που προκαλείται από την αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού περιλαμβάνει το μικρό «λίφτινγκ» που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στο μικροσκόπιο του ΥΠΕΘΟ βρίσκονται τα στοιχεία της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Στίγμα των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται στο φορολογικό πλαίσιο των επαγγελματιών αναμένεται να δώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα αναφερθεί στην πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που εντάσσονται στο τεκμαρτό σύστημα ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο έτος το τέλος επιτηδεύματος να μειωθεί στο μισό για τους φορολογουμένους που αμείβονται με μπλοκάκι.

Τα στοιχεία

Τις τελευταίες ημέρες, στο μικροσκόπιο του ΥΠΕΘΟ βρίσκονται τα στοιχεία της ΑΑΔΕ με τα εισοδήματα που εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα ποσά του φόρου που βεβαιώθηκαν αλλά και οι αιτήσεις αμφισβήτησης που υπέβαλε ένας μικρός αριθμός φορολογουμένων, οι οποίοι θεωρούν ότι αδικούνται από το νέο σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματός τους.

Οπως έδειξαν τα στοιχεία, το 56% των ελεύθερων επαγγελματιών ή περίπου 402.000 φορολογούμενοι εμφανίστηκαν στην Εφορία με μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα 3.215 ευρώ και φορολογήθηκαν με το τεκμαρτό εισόδημα πληρώνοντας αυξημένα ποσά φόρου.

Οι αλλαγές

Με βάση τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί αλλά και τις παρεμβάσεις που εξετάζονται, οι αλλαγές στο φορολογικό τοπίο των επαγγελματιών για το 2025 περιλαμβάνουν:

1. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αυτό σημαίνει μείωση της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης τουλάχιστον κατά 325 ευρώ.

2. Μειωμένη κατά 50% προκαταβολή φόρου. Εξετάζεται η διατήρηση του μέτρου και για το 2025.

3. Διεύρυνση των περιπτώσεων που θα εφαρμόζεται η μείωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Σήμερα το μέτρο αφορά τους επαγγελματίες:

  • Που παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%.
  • Που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
  • Που είναι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
  • Που είναι γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
  • Που είναι γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

4. Συνυπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού.

5. Μείωση της επιβάρυνσης που προκύπτει από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Σημειώνεται ότι λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ το 2023 σε 830 ευρώ το 2024 ανεβαίνει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα στα 11.620 ευρώ από 10.920 ευρώ.

Οι όποιες αλλαγές θα νομοθετηθούν πριν από το τέλος του έτους, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για την ΑΑΔΕ να προσαρμόσει τα συστήματά της στα νέα δεδομένα, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του επόμενου έτους. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την 1η Μαρτίου 2025, με κλειδωμένο χρονοδιάγραμμα χωρίς παρατάσεις έως τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνο.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Only in

Η Ονδούρα κατήγγειλε διμερή συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ - Είχε συναφθεί πριν από πάνω από έναν αιώνα

Η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο κατήγγειλε τις ΗΠΑ για ανάμιξη και επεμβατισμό στα εσωτερικά της χώρας της Κεντρικής Αμερικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024