Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Άδεια ταμεία για 6 στους 10 βιοτέχνες

Θεσσαλονίκη: Άδεια ταμεία για 6 στους 10 βιοτέχνες

Μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα δηλώνουν πώς έχουν στα ταμεία των επιχειρήσεών τους οι 6 στους 10 (58%) βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης

Με άδεια ταμεία πορεύονται οι 6 στους 10 βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης, που δηλώνουν ότι έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα.  Πρόκειται για το δεύτερο καμπανάκι που χτυπάνε σήμερα οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, μετά τους εμπόρους της Αθήνας, που δήλωσαν ότι ούτε οι εκπτώσεις κατάφεραν να τονώσουν τον πεσμένο τζίρο.

Ταμεία χωρίς αποθεματικό

Το 58% των βιοτεχνικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης δεν έχουν καθόλου αποθεματικό στα ταμεία τους,  σύμφωνα με το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Την έρευνα εκπόνησε για λογαριασμό του ΒΕΘ η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview», σε δείγμα 455 μελών του φορέα, στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου.  Την ίδια ώρα, για το 39% όσων δηλώνουν πως δεν έχουν εντελώς άδεια ταμεία, το αποθεματικό επαρκεί για ένα δίμηνο, για το 32% έναν μήνα, για το 17% ένα εξάμηνο και για το 12% έναν χρόνο.

Αύξηση κόστους λειτουργίας 20%-30% για 6 στους 10

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΒΕΘ, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων αυξήθηκε πάνω από 30% σε διάστημα ενός έτους, για το 25% των ερωτηθέντων. Η αντίστοιχη αύξηση ήταν 20% έως 30% για το 34% του δείγματος, από 10% έως 20% για το 25% κι από 5% έως 10% για το 15%. Μόλις το 1% απάντησε πως παρέμεινε το ίδιο.

Στην ερώτηση «ποιος λόγος οδήγησε στην αύξηση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης σας;», το 30% απάντησε «έδειξε» την ενέργεια. Το 28% απάντησε πως για τα αυξημένα λειτουργικά κόστη ευθυνόταν η αύξηση των υποχρεώσεων της επιχείρησης (αποπληρωμή δανείων, ρυθμίσεις προς ΕΦΚΑ, εφορία κλπ), το 25% επισήμανε πως στο αποτέλεσμα αυτό οδήγησε η τιμή των πρώτων υλών και το 17% έκρινε πως υπεύθυνο ήταν το μισθολογικό κόστος.

Τροχοπέδη η έλλειψη ρευστότητας

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, η έλλειψη ρευστότητας εμποδίζει για το 44% των συμμετεχόντων την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων τους, για το 26% την επέκτασή τους, για το 17% την υλοποίηση επενδύσεων ακόμη και μικρού ύψους, για το 6% την ενίσχυση της εξωστρέφειας τους (εξαγωγές), για το 19% την πρόσληψη προσωπικού, για το 4% την εκπαίδευση του προσωπικού τους, ενώ για το 11% την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων/ υπηρεσιών τους (στη σχετική ερώτηση υπήρχε η δυνατότητα δυο επιλογών).

Μείωση τζίρου για το 45%

Ικανοποιητική κρίνει την κατάσταση της επιχείρησης του το 41% των ερωτηθέντων, «καλή» το 29% και «κακή» το 30%. Για τους επόμενους έξι μήνες πάνω από τους μισούς βιοτέχνες (ποσοστό 53%) εκτιμούν πως η κατάσταση της επιχείρησής τους θα είναι ίδια, το 24% καλύτερη, ενώ το 23% χειρότερη. Το 87% απαντά σε σχετική ερώτηση πως για το επόμενο δίμηνο θα διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης του, το 8% πως θα προσλάβει προσωπικό και το 5% πως θα απολύσει. Το 41% των ερωτηθέντων απαντά πως ο τζίρος της επιχείρησης του παρέμεινε ίδιος, το 45% πως κατέγραψε μείωση, ενώ το 14% πως αυξήθηκε. Αναφορικά με το δείκτη οικονομικής συγκυρίας αυτός συνεχίζει να βρίσκεται σε θετική τροχιά, ήτοι στο 3,1%, οριακά ωστόσο μειωμένος σε σχέση με το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου, όποτε ήταν στο 3,3%.

Only in

Στριμωγμένη σε γκαράζ πλοίου η Μυρτώ - Τι καταγγέλλει η μητέρα της

Η Μυρτώ και η μητέρα της ταξίδεψαν με πλοίο στο οποίο δεν υπήρχε η απαραίτητη προσοχή για ΑμεΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024