Σοκ προκάλεσε στην κοινωνία της Σαλαμίνας, αλλά και όλης της χώρας, το περιστατικό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο νησί, με έναν 35χρονο να προσπαθεί να βιάσει μια 20χρονη κοπέλα στην παραλία.

Η κοπέλα σώθηκε από την έγκαιρη παρέμβαση ενός φίλου της, ο οποίος έσπευσε στην παραλία, μέχρι να φτάσουν οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γνώριμος των Αρχών ο δράστης

Όπως διαπιστώθηκε ο δράστης της επίθεσης εναντίον της κοπέλας ήταν γνώριμος των Αρχών, καθώς έχει συλληφθεί και στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2023 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού και σεξουαλική παρενόχληση σε δύο ανήλικες κοπέλες στη Σαλαμίνα, ενώ συνολικά είχε συλληφθεί 15 φορές και έχει φυλακιστεί για υποθέσεις ναρκωτικών και κλοπές.

«Ο άνθρωπος είναι ανώμαλος γιατί τον έχει ξαναπιάσει η Αστυνομία πριν έναν χρόνο στη Σαλαμίνα. Είχε ξανασυλληφθεί γιατί μέσα σε ένα λεωφορείο παρενόχλησε σεξουαλικά κάποιες ανήλικες. Είχε γίνει η ποινική διαδικασία τότε και είχε και άλλες υποθέσεις για ναρκωτικά και κλοπές» τόνισε μιλώντας στο MEGA ο επίτιμος πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

«Δεν είχε μαχαίρι, αλλά πήγε να κάνει πράξη. Δεν είναι απλά ο ανώμαλος που κάθεται και βλέπει. Αυτός ο άνθρωπος πήγε εκεί για να βιάσει γι’ αυτό και η κοπέλα όταν μπήκε μέσα στη θάλασσα για να γλιτώσει, μπήκε και αυτός», πρόσθεσε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, υπογραμμίζοντας ότι «η επιθετικότητα έχει περάσει στο στάδιο των σεξουαλικών εγκλημάτων».

Αντιπαράθεση για τον τρόπο δράσης του 39χρονου

Ωστόσο, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο που έδρασε ο φίλος της 20χρονης κοπέλας, ο οποίος χτύπησε τον 35χρονο, προκειμένου να παραδεχθεί τις πράξεις του.

«Ο τρόπος με τον οποίο καταγράφηκε σε βίντεο η «ομολογία» του 35χρονου, δεν μπορεί να είναι ομολογία όταν έχει αποσπαστεί με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με σφαλιάρες και κλωτσιές» συμπλήρωσε ο κ. Καλλιακμάνης, τονίζοντας ότι «οφείλει ο πολίτης να ενημερώνει τις Αρχές και έχει το δικαίωμα της σύλληψης. Απαγορεύεται να σηκώνεις χέρι».

Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρονος ισχυρίστηκε ότι αν δεν είχε παρέμβει, «την επόμενη μέρα οι γονείς της θα την έβρισκαν ή βιασμένη η πνιγμένη».

«Καλούσα την αστυνομία και δεν ερχόταν»

Από την παραλία ο 39χρονος Αχιλλέας καλούσε συνεχώς την Ελληνική Αστυνομία να έρθει να συλλάβει τον άντρα που απειλούσε να βιάσει την κοπέλα στην παραλία, ωστόσο όπως καταγγέλει, όχι μόνο άργησε να έρθει το ένα και μοναδικό διαθέσιμο περιπολικό, αλλά τον ειρωνεύτηκαν.

«Η σύλληψη έγινε αφού τους πήρα 6-7 φορές τηλέφωνο. Έκαναν 1 ώρα και 10 λεπτά να έρθουν. Μάλιστα ένας αστυνομικός μου είπε με ειρωνεία «τι θέλεις ρε φίλε να πετάξω;» Εμένα μου είπαν ότι δεν υπήρχε άλλο περιπολικό, γιατί είχε πάει για καύσιμα και ήταν ένα περιπολικό στο Αστυνομικό Τμήμα Σαλαμίνας» υποστήριξε.

«Θέλει όρια»

Στη συμπεριφορά του 39χρονου στάθηκε και ο δικηγόρος Θοδωρής Καραγιάννης, ο οποίος τόνισε πως συμπεριφορές όπως αυτή, κρύβουν άλλους κινδύνους.

«Γίνεται αντιληπτό, σε επίπεδο ανθρώπινης συμπεριφοράς, αν πραγματικά έγιναν έτσι όπως περιγράφηκαν τα πράγματα, και η βία μερικές φορές και να ξεφύγει κάποιος» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι σε νομικό επίπεδο δεν είναι νόμιμη απόλυτα αυτή η συμπεριφορά.

«Αυτό που στα social media επαινούμε τόσο εύκολα, νομίζω θέλει λίγο όρια γιατί σε μια περίπτωση συμβαίνει κάτι, καταγγέλλει ένα θύμα κάτι και ισχύει, σε μια άλλη περίπτωση καταγγέλλει ένα θύμα κάτι που μπορεί να μην ισχύει είτε εκ προθέσεως είτε γιατί μπορεί να έγινε παρεξήγηση είτε γιατί είναι κάποια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων» πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Ειδικότερα, για το περιστατικό της Σαλαμίνας ο κ. Καραγιάννης πρόσθεσε ότι τα όσα καταγράφονται στο βίντεο συμβαίνουν αφού «έχει τελειώσει ο κίνδυνος της επίθεσης στην κοπέλα, άρα δεν είμαστε σε επίπεδο άμυνας».

«Δεν είναι δουλειά των πολιτών να εκμαιεύουν ομολογίες. Δε θα κρίνω τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου ανθρώπου γιατί αντιλαμβάνομαι ότι εκείνη την στιγμή εν θερμώ ο καθένας μπορεί να αντιδράσει χωρίς να ελέγξει τη συμπεριφορά του» σημειώσε ο Θοδωρής Καραγιάννης.

«Γενικά αυτή η συμπεριφορά και η επαίνεση αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι η λύση. Τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ χειρότερα και στο τέλος να πούμε ‘και τι κέρδισε;’» συμπλήρωσε.

«Οποιαδήποτε πράξη έκανε για να διακόψει τον βιασμό ήταν στα πλαίσια της άμυνας οπότε δεν ήταν άδικη καν. Από την στιγμή που διακόπηκε η οποιαδήποτε πράξη προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε για να τον κρατήσει μέχρι να έρθει η Ελληνική Αστυνομία και να γίνει η σύλληψη. Εκεί είναι τα όρια», κατέληξε ο δικηγόρος.