Έλλειψη καθηγητών και υποδομών καταγγέλλουν ΟΛΜΕ και Ομοσπονδία Γονέων Αττικής
Τονίζεται ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών αλλά και για μέριμνα για τα προβληματικά σχολικά κτίρια
Καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, στις 11 Σεπτεμβρίου, η κατάσταση στην εκπαίδευση φαντάζει πολύ δύσκολη, με ελλείψεις εκπαιδευτικών και έλλειμμα σχολικών υποδομών, σε συνδυασμό με τα υψηλά ενοίκια και την αδυναμία των νεοδιορισθέντων να βρουν στέγη.
Η οργανωτική γραμματέας Δ.Σ. Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής κ. Χαιρικάκη μίλησε στο MEGA για τις τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία τονίζοντας ότι δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις καθηγητών από την αρχή του έτους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκινήσει άμεσα το πλήρες πρόγραμμα του σχολείου.
«Κάθε χρόνο δυστυχώς είναι μία πραγματικότητα ότι λείπουν πολλοί εκπαιδευτικοί από τις θέσεις τους. Σχεδόν ποτέ τα σχολεία δεν ξεκινούν με το πλήρες πρόγραμμά τους. Θα περάσει η γνωστή πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, δεύτερη φάση προσλήψεων, για να φτάσει Οκτώβριος ώστε κάποια βασικά μαθήματα να έχουν καλυφθεί».
Η κ. Χαιρικάκη τόνισε χαρακτηριστικά ότι ειδικά για τα γυμνάσια, το παιδί μπορεί να σχολάει 12:30 η ώρα και όλον τον Οκτώβρη. «Το ζήτημα είναι πώς θα εξοικονομηθούν οι μισθοί των εκπαιδευτικών. Ένας μήνας λιγότερος είναι ένας μήνας λιγότερος. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν μαθήματα που μπορεί να μην διδαχθούν ποτέ. Μπορεί να είναι τα ‘δήθεν’ δευτερεύοντα μαθήματα, η ζωγραφική, το θέατρο, η γυμναστική που όμως εμείς θέλουμε το παιδί μας να τα διδαχθεί» σημειώνει.
Και προσθέτει: «Πέρσι στην Ομοσπονδία είχαμε και κινητοποιήσεις ακόμα και για μαθήματα Χημείας και Βιολογίας, που ερχόταν ο εκπαιδευτικός ακόμη και Δεκέμβριο μήνα σε εξεταζόμενο μάθημα. Αυτό είναι μια τεράστια αδικία».
«Τα παιδιά ακόμα και όλον τον Οκτώβριο μπορεί να σχολούν στις 12:30 λόγω έλλειψης καθηγητών», λέει η Χαιρικάκη
Αλλαγή σχολείου για να μη σπάσει το τμήμα
Προσπαθούν να συγχωνεύσουν τμήματα, επισημαίνει η κ. Χαιρικάκη, εις βάρος των παιδιών: «Αυτό που θα θέλαμε να επισημάνουμε και είναι σε πολύ μεγάλη έξαρση είναι αυτό που έγινε με το υπουργείο κατακαλόκαιρο, η οδηγία, η εγκύκλιος του ΓΓ η οποία οδήγησε σε αναστολή διαχωρισμών τάξεων, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να συγχωνεύσουν εκατοντάδες τμήματα στην Αττική με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Στην ερώτηση για τα όρια σε κάθε τάξη, η κ. Χαιρικάκη είπε ότι «σε κάθε τάξη ορίζεται να υπάρχουν τουλάχιστον 25 παιδιά έως και 30. Αν υπάρχει παιδί που έχει διαπιστωμένη μαθησιακή δυσκολία, είτε αυτό χρήζει παράλληλη στήριξη είτε πρέπει να ενταχθεί σε τμήμα ένταξης, αν έχει κάποιου είδους διάγνωση, τότε θα έπρεπε αυτός ο αριθμός να είναι μειωμένος κατά τρία».
Τώρα πάνε να το «τεντώσουν», όπως λέει, και η παράλληλη στήριξη να μη θεωρείται διάγνωση και να κάνουν 25άρια, 28άρια τμήματα με παιδιά που χρήζουν πρόσθετης βοήθειας. «Είναι δεκάδες αυτά τα τμήματα στην Αττική. Μόνο στον Πειραιά, είναι 27. Οι γονείς είναι πολύ αναστατωμένοι γιατί δεν μπορεί να γίνει μάθημα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει τμήμα με τόσα παιδιά και διαγνώσεις μέσα».
Σύμφωνα με την ίδια, «προσπαθούν εντελώς αντιπαιδαγωγικά να στριμώξουν τα παιδιά σαν σαρδέλες». Στη συνέχεια αναφέρεται σε καταγγελία για περίπτωση όπου έχει ζητηθεί από παιδιά να αλλάξουν σχολείο προκειμένου να μην πιαστεί το όριο και να μην σπάσει το τμήμα. «Προκειμένου να γίνει οικονομία στους εκπαιδευτικούς έχουν βάλει στο στόχαστρο τους πιο ευάλωτους, τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», τονίζει.
Τεράστια ανάγκη για μόνιμους διορισμούς
Με τη σειρά του το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και οι ελλείψεις πολλές. «Ενδεικτικά, μόνο πέρσι προσλήφθηκαν 55.000 αναπληρωτές και πάλι στο τέλος έκλεισε η χρονιά με 3.000 κενά. Χρειαζόμαστε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, γιατί για μία 10ετία είχαμε πάρα πολλά κενά και πολλές συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών».
Από το 2020 έως το 2024, προσθέτει ο κ. Κωνσταντίνου, έχουν διοριστεί μόνιμοι 40.000 εκπαιδευτικοί. Παρόλα αυτά βλέπετε ότι ο αριθμός των αναπληρωτών είναι τεράστιος. «Το καλοκαίρι όντως έγινε μια τεράστια περικοπή τμημάτων. Δεν έχουμε δει ακόμα τον αριθμό των αναπληρωτών που θα ανακοινωθεί αυτές τις ημέρες, ίσως μέχρι αύριο, για την Α/θμια και τη Β/θμια εκπαίδευση. Από 1η Σεπτεμβρίου θα αναλάβουν υπηρεσία, αλλά δεν γνωρίζουμε τον αριθμό τους».
Ο κ. Κωνσταντίνου επανέλαβε ότι έχουν γίνει περικοπές σε πολλά τμήματα τονίζοντας ότι «μάλιστα δεν έχουν προσμετρηθεί οι μετεξεταστέοι, αλλά το 90% αυτών θα είναι σ’ αυτά τα τμήματα».
«Εμείς πιέζουμε ώστε να μην έχουμε ούτε υπεράριθμα τμήματα ούτε περικοπές τους, ειδικά στα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης. Από τους 55.000 αναπληρωτές, οι 25.000 αναπληρωτές πήγαν στην ειδική αγωγή. Η ανάγκη γι’ αυτά τα τμήματα είναι τεράστια. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κράτους, να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη στην εκπαίδευση, να δώσει χρήματα, γιατί χωρίς χρήματα εκπαίδευση δεν μπορούμε να κάνουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ακατάλληλα κτίρια, καθηγητές που ζουν σε Ι.Χ. και σκηνές
Εκτός από την έλλειψη καθηγητών, εξαιρετικά προβληματικές είναι και οι σχολικές υποδομές με κτίρια που είναι σε τραγική κατάσταση, όπως σημειώνει η κ. Χαιρικάκη.
«Εμείς ως ομοσπονδία γονέων έχουμε προειδοποιήσει για το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα με την σχολική στέγη στην Αττική. Έχουμε πρόβλημα με τη στατική επάρκεια, γυμνά καλώδια κ.τλ. Θεωρούμε ότι είμαστε στο όριο κάποιος ατυχήματος εξαιτίας της κατάστασης στα σχολικά κτίρια, ειδικά σε δήμο Αθήνας, Ηρακλείου, Αιγάλεω», τονίζει προσθέτοντας ότι «η κατάσταση είναι οριακή στην Αττική».
Για το θέμα των καθηγητών που δεν μπορούν να βρουν ένα σπίτι να νοικιάσουν και καταλήγουν να μένουν σε σκηνές ή σε αυτοκίνητα, ο κ. Κωνσταντίνου σχολίασε ότι «υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, γι’ αυτό πολλοί αναγκάζονται να αρνηθούν τη θέση, κάτι που έχει τεράστια ποινή για τους ίδιους, καθώς βγαίνουν από τους πίνακες για δύο χρόνια. Πλέον οι παραιτήσεις έχουν φτάσει στο 30% διότι και τα χρήματα είναι πολύ λίγα αλλά κυρίως οι υποδομές».
Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, έχουν ζητήσει τη βοήθεια και των δήμων και των περιφερειών, αλλά ελάχιστοι δήμοι σε όλη την Ελλάδα ανταποκρίνονται και βοηθούν στο κομμάτι αυτό. «Θα πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη εθνική καμπάνια, ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να βρίσκουν άμεσα μια κατοικία», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ανοίγει τους ιστορικούς χώρους του στο κοινό για μια ξεχωριστή δράση
- Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Athens Kallithea στο ΟΑΚΑ
- Ισραήλ: Κατηγορεί τον Πάπα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» μετά τη δήλωση για βαρβαρότητα στη Γάζα
- Τέλη κυκλοφορίας: Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
- Πρωτοφανές περιστατικό: Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Στην Τούμπα κλείνουν τη χρονιά ΠΑΟΚ και Ατρόμητος