Ιός του Δυτικού Νείλου: 62 δήμοι υψηλού κινδύνου
Η φετινή έξαρση στην Ελλάδα και παγκοσμίως αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή που ευνοεί την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
«Πραγματικά ένιωσα σαν να με χτύπησε φορτηγό. Πρέπει να σας πω ότι δεν έχω αρρωστήσει ποτέ στη ζωή μου τόσο πολύ. Ποτέ. Μακράν, αυτή είναι η χειρότερη ασθένεια που έχω περάσει». Η περιγραφή του δρος Αντονι Φάουτσι το περασμένο Σάββατο και ενόσω αναρρώνει στο σπίτι του από τον ιό του Δυτικού Νείλου, είναι αποκαλυπτική για όσα δύναται να επιφυλάσσει – με έμφαση στους πλέον ευάλωτους – ένα τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι.
Για την ιστορία, δε, ο 83χρονος σήμερα κορυφαίος ανοσολόγος σε θύματα μολυσματικών ασθενειών, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός ως συντονιστής των ΗΠΑ για τη διαχείριση της Covid-19, είχε προσβληθεί το 2022 και από τον πανδημικό ιό χωρίς όμως τότε να εξιστορεί την περιπέτεια υγείας του με τα ίδια… μελανά χρώματα.
Παρότι, μάλιστα, τα συμπτώματα επανεμφανίστηκαν λίγες ημέρες μετά το αρνητικό τεστ (το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως rebound), κρατώντας τον μακριά από την καθημερινότητά του και επιμηκύνοντας την ταλαιπωρία του.
«Λίγα άτομα εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα – κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα»
Ο ιός του Δυτικού Νείλου από την άλλη, είχε ως συνέπεια τη νοσηλεία του επί έξι ημέρες. Εν τω μεταξύ, αν και δεν εμφάνισε τις πιο σοβαρές μορφές της νόσου (όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία παράλυση), ο ίδιος δήλωσε πως θα χρειαστούν «πολλές εβδομάδες για να επανέλθω στο φυσιολογικό».
Συμπτώματα
Είναι εντούτοις σημαντικό να υπογραμμιστεί πως, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τους επίσημους υγειονομικούς φορείς στο εξωτερικό, η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, για τον οποίο σημειωτέον δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο ή δεν αρρωσταίνουν καθόλου. «Λίγα όμως άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας(άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα».
Για παράδειγμα στις ΗΠΑ περίπου 1.000 ασθενείς κάθε χρόνο νοσηλεύονται λόγω επιπλοκών της λοίμωξης ενώ περίπου 100 χάνουν τη ζωή τους. Στη χώρα μας, πάλι τα μολυσμένα κουνούπια δείχνουν επεκτατικές τάσεις εφέτος το καλοκαίρι, δεδομένου πως σύμφωνα με τη νέα καταγραφή του ΕΟΔΥ 62 δήμοι χαρτογραφούνται ως επηρεαζόμενοι ή υψηλού κινδύνου. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η αμέσως προηγούμενη έκθεση αριθμούσε 53… κόκκινες ζώνες στον ελλαδικό χάρτη.
Ετσι, κρούσματα έχουν καταγραφεί από τις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης έως τις περιφερειακές ενότητες Θάσου, Βοιωτίας, Αιτωλοακαρνανίας και Ανατολικής Αττικής, με την εφετινή έξαρση να αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή που ευνοεί την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.
Υπενθυμίζεται δε, πως πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) είχε επισημάνει ότι αν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί φέτος είναι εντός του αναμενόμενου εύρους, στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι υψηλότερος εν συγκρίσει με τα περασμένα έτη.
Κρούσματα
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, συνολικά έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 100 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εντός των συνόρων, εκ των οποίων τα 76 κρούσματα εμφάνισαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Επίσης, έως και την περασμένη εβδομάδα 12 άνθρωποι είχαν χάσει τη μάχη για τη ζωή τους. Πέρυσι πάλι, η επιδημημιολογική επιτήρηση «έκλεισε» με 160 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 23 θανάτους.
Οπως πάντως, επισημαίνουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις