Κακοκαιρία: Σάρωσε την Μεσσηνία το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» – Καταστροφές στις παραλιακές πόλεις
Το φαινόμενο προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις παραλιακές πόλεις
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Καταιγίδες, κεραυνοί αλλά και έντονες βροχοπτώσεις ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του φαινομένου της «ψυχρής λίμνης» που σάρωσε τις παραλιακές πόλεις της Μεσσηνίας.
Το απογευματινό μπουρίνι έπληξε χθες Τετάρτη τις περιοχές αυτές με έντονη βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους.
Πολλές ζημιές στις παραλιακές περιοχές
Το φαινόμενο ξεκίνησε απότομα με αποτέλεσμα κάτοικοι σε αρκετές περιοχές του νομού να μην προλάβουν να μαζέψουν να ασφαλίσουν αντικείμενα με αποτέλεσμα να προκληθούν αρκετές ζημιές.
Ειδικά στο Πεταλίδι, σύμφωνα με το best-tv το πέρασμα του ανέμου άφησε πίσω του αρκετές πληγές, ενώ στην Καλαμάτα η σφοδρότητά τους ήταν τέτοια που «ξηλώθηκαν» ακόμα και ναυαγοσωστικοί πύργοι.
Στην περιοχή του Κορδία στην Καλαμάτα, η σφοδρότητα του ανέμου ήταν τόσο μεγάλη που κατάφερε να … ξηλώσει ναυαγοσωστικούς πύργους και να προκαλέσει ζημιές μικρής έκτασης σε ορισμένα από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Ο ισχυρός άνεμος ξήλωσε δένδρα, ξεκόλλησαν λαμαρίνες από σπίτια, δημόσιες τουαλέτες ΑμεΑ ακόμα και κατασκευές από παραλιακά καταστήματα παρασύροντας ομπρέλες από την αμμουδιά μέχρι την πλατεία του χωριού του δήμου Μεσσήνης, ενώ είχαμε και πτώση δέντρου.
Τι είναι η Ψυχρή λίμνη
Σύμφωνα με το meteo.gr, ως «Ψυχρή Λίμνη» στη Μετεωρολογία ονομάζεται μια ψυχρή περιοχή της ατμόσφαιρας που περιβάλλεται από θερμές αέριες μάζες.
Η κατακόρυφη έκταση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της Τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική (αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού).
Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία «αστάθειας», δηλαδή μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας καθ’ύψος.
Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών. Αν λείπει έστω ένα από αυτά τα τρία στοιχεία, τότε η δημιουργία καταιγίδων είναι αδύνατη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις