Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την Αττική.

Υπό το φόβο πιθανών πλημμυρών τα συνεργεία της περιφέρειας Αττικής κατέβηκαν στον Κηφισό, με σκοπό να προχωρήσουν στον καθαρισμό του από τα μπάζα και τους τόνους σκουπιδιών που έχουν βρεθεί στα υπόγεια τμήματά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθαρισμός των υπόγειων τμημάτων του Κηφισού, συνολικού μήκους 8,6 χιλιομέτρων, έγινε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Σκουπίδια, φερτά υλικά και έπιπλα

Το εγχείρημα των συνεργείων της Περιφέρειας είχε σημαντικές δυσκολίες καθώς στα υπόγεια τμήματα του Κηφισού παρατηρείται έλλειψη αερισμού και φωτισμού, το υπόστρωμα είναι βουρκώδες, ενώ έχουν καταπέσει μεγάλα κομμάτια σκυροδέματος.

Στόχος είναι να απομακρυνθούν τόνοι από μπάζα και απορρίμματα, ώστε να απελευθερωθεί πλήρως η διατομή για να υπάρξει απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων.

Όπως σημειώνει η Περιφέρεια, η επιχείρηση δεν θα ολοκληρωθεί σήμερα, αλλά θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι τα σκεπασμένα σημεία του Κηφισού, καταλαμβάνουν 8,6 χιλιόμετρα, έχοντας αποτελέσει κατά καιρούς πηγή σημαντικών προβλημάτων, λόγω της χρόνιας συσσώρευσης φερτών υλικών σε αυτά.

Τα σκεπασμένα τμήματα του ποταμού, ξεκινώντας από τον Φαληρικό όρμο μέχρι τις παρυφές των ορεινών όγκων Πεντέλης και Πάρνηθας, περιλαμβάνουν τα παρακάτω τμήματα:

• από τον Φαληρικό όρμο (ανάντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι το ύψος της οδού Μπιζανίου στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου (μήκους 1,5 χλμ.),
• από οδό Αγίας Άννης στο δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 7,3 χλμ.),
• από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 0,15 χλμ.).

Χαρδαλιάς: Επικίνδυνη η κατάσταση, απαιτούσε άμεση δράση

«Η απόφαση να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού μετά από αρκετά χρόνια που είχαν αφεθεί χωρίς καμία συντήρηση, δεν ήταν μόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη από την ευθύνη που φέρουμε απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον» σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν αυτά τα τμήματα ήταν επικίνδυνη και απαιτούσε άμεσες δράσεις, ιδίως ενόψει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων».