Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Παγασητικός: Πνίγεται στα νεκρά ψάρια – Απόκοσμες εικόνες, δυσοσμία και «ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών»

Παγασητικός: Πνίγεται στα νεκρά ψάρια – Απόκοσμες εικόνες, δυσοσμία και «ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών»

Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί έως και μία εβδομάδα για να καθαρίσουν οι θάλασσες κι ενώ έχει ήδη τοποθετηθεί προστατευτικό πλέγμα, για να διακοπεί η εισροή νεκρών ψαριών στον Παγασητικό

Τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό διέταξε το μεσημέρι της Πέμπτης (29/8) η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του in, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με έγγραφό της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την εφιαλτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προς κάθε κατεύθυνση.

Η οικολογική καταστροφή με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια, που προέρχονται από την λίμνη Κάρλα και καταλήγουν στον Παγασητικό, λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, με τα συνεργεία να έχουν μαζέψει μέχρι σήμερα περισσότερους από 100 τόνους νεκρών ψαριών, τα οποία θα πάνε για καύση στη συμβεβλημένη με την περιφέρεια εταιρεία στη Λάρισα.

Δείτε βίντεο με πλάνα από drone

Μεταξύ άλλων, η παραλία του Βόλου, ο Άναυρος, οι Αλυκές και η Νέα Αγχίαλος «πνίγονται» στα νεκρά ψάρια, με τη δυσοσμία να είναι έντονη, τις εικόνες απόκοσμες και τους επαγγελματίες της περιοχής να μιλούν για τη χαριστική βολή στον τουρισμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εφτά καΐκια μάζεψαν στις 27 και 28 Αυγούστου 95 τόνους νεκρών ψαριών από περιοχές κοντά στον Βόλο, 35 τόνοι συλλέχθηκαν από τον Ξηριά, 15 από τον Αγ. Κωνσταντίνο – Ξενία –Άναυρο, 10 τόνοι από τις Αλυκές και 5 τόνους μάζεψε το πλοιάριο τις interpollution από το λιμάνι του Βόλου, σύμφωνα με την ενημέρωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα.

«Η δικαιοσύνη θα διερευνήσει ποιος ευθύνεται»

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών για να αποφευχθεί το φαινόμενο και σήμερα η περισυλλογή γίνεται με ευθύνη της περιφέρειας που θα πληρώσει τους εργολάβους με κωδικό της πολιτικής προστασίας, γιατί δεν υπάρχει κάποιος που να έχει την ευθύνη διαχείρισης του Παγασητικού.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ και το τμήμα της Μαγνησίας (Παλιός φορέας διαχείρισης της λίμνης Κάρλας), δεν ήλθε σε επαφή με την περιφέρεια, «ούτε μας γνωστοποίησε ότι υπάρχουν αυτά τα εκατομμύρια των ψαριών», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Έχω απευθύνει αιτήματα στην τεχνική υπηρεσία της Λάρισας που είναι αρμόδια για τις εγκαταστάσεις εντός και εκτός της λίμνης και μου είπαν ρητά ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί δίκτυ ή κάτι άλλο γιατί η ορμή του νερού είναι πολύ μεγάλη στο θυρόφραγμα και όλα αυτά βρίσκονται κάτω από το νερό, και το δίχτυ κινδυνεύει να φύγει και να κινδυνεύσουν ζωές».

«Τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αποδίδεται σε θαλάσσιους μικροοργανισμούς και δεν έχει καταγραφεί»

Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί έως και μία εβδομάδα για να καθαρίσουν οι θάλασσες κι ενώ έχει ήδη τοποθετηθεί προστατευτικό πλέγμα, για να διακοπεί η εισροή νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.  Συγκεκριμένα, έχει κλείσει το θυρόφραγμα της Κάρλας και έχει τοποθετηθεί ειδικό δίχτυ στις εκβολές του Ξηριά ποταμού, ενώ πλέγμα ανάσχεσης νεκρών ψαριών έχει τοποθετηθεί και στο λιμάνι του Βόλου.

Το ειδικό δίκτυ, που τοποθετήθηκε στον Ξηριά, κατέστη δυνατό να τοποθετηθεί διότι μειώθηκε η ροή του αρδευτικού νερού, καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ποτισμάτων των αγροτικών εκτάσεων. Εκφράζονται όμως φόβοι ότι από τη στιγμή που το νερό δεν περνά ποια υπάρχει ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν εκτάσεις. Γι’ αυτό, τα συνεργεία εργάζονται για να επισκευαστεί το αντλιοστάσιο της Πέτρας για να οδηγήσει τα νερά πίσω στον ταμιευτήρα της Κάρλας.

«Είχαν δημιουργηθεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των ψαριών, καθώς είχαμε ήπιο χειμώνα, η στάθμη των νερών είχε πέσει και αυτά αναπτύχθηκαν σε τέτοιο βαθμό που δεν είχαν αρκετό οξυγόνο και πέθαναν και έρχονταν κάποια ζωντανά ή νεκρά στον Παγασητικό», εξήγησε ακόμη η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων.

«Ούτε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθηγητές ιχθυολόγοι πήγαν να δουν το φαινόμενο, ούτε από τον ΤΟΕΒ στη Λάρισα, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μεταξύ αρμοδίων. Η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα διερευνήσει ποιος ευθύνεται και σε ποιο κομμάτι», συμπλήρωσε.

Τι λένε οι ειδικοί

«Τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αποδίδεται σε θαλάσσιους μικροοργανισμούς και δεν έχει καταγραφεί» δήλωσε στο EΡΤΝews ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποκαλύπτοντας ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο Καλοχώρι.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βουδούρης το φαινόμενο αυτό «σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, με την θερμοκρασία των θαλασσών». Και όπως ανέφερε, «κάτι δεν έχει γίνει σωστά και για αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα».

Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Κλαουδάτος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, εκτίμησε πως «η συνδυασμένη αυτή προσπάθεια και η κινητοποίηση αυτή των αρχών, τοπικών και περιφερειακών, θα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και ότι σε λίγες μέρες ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος θα έχει εκλείψει».

Νεκρά ψάρια και στη λίμνη Κάρλα

Σημειώνοντας ότι μια οργανική ύλη η οποία βρίσκεται σε αποσύνθεση, δυνητικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για τη δημόσια υγεία, ο κ. Κλαουδάτος ανέφερε ότι με τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί η εικόνα είναι ήδη καλύτερη.

«Υπάρχει έντονη δυσοσμία σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Αυτό είναι δεδομένο. Η εικόνα όμως με τα ψάρια που επιπλέουν είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με προηγούμενες μέρες. Είδα συνεργεία που μέχρι το βράδυ συνέλεγαν ψάρια και αυτή τη στιγμή γνωρίζω ότι και οι τοπικοί φορείς αλλά και η περιφέρεια αντέδρασαν μπορεί λίγο αργά, αλλά αντέδρασαν και μάλιστα τα μέτρα που έχουν πάρει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή αυτή τη στιγμή απομακρύνονται ψάρια από τον λιμένα Βόλου, ένας αριθμός αλιευτικών σκαφών σε συνδυασμό με κάποια ειδικά σκάφη περισυλλογής περισυλλέγουν ψάρια μέσα στον Παγασητικό και κοντά στις ακτές. Τοποθετήθηκε δίχτυ στις εκβολές του χειμάρρου Ξηριά, στον οποίο καταλήγουν ουσιαστικά τα ψάρια στην έξοδο της Μπουρμπουλήθρας, προχωράνε σε καθαρισμό των εκβολών του χειμάρρου του Ξηριά και μάθαμε ότι έκλεισε και το θυρόφραγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η γενεσιουργός αιτία του φαινομένου, εξήγησε, ήταν τα πλημμυρικά φαινόμενα του Daniel και του Elias πέρσι το φθινόπωρο στην Μαγνησία, τα οποία ουσιαστικά πλημμύρισαν μια περιοχή περίπου διακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων εκατέρωθεν του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας.

«Εγώ αυτό που έχω ενημερωθεί είναι ότι οι αρχές γνώριζαν ότι υπήρχαν εκεί ψάρια. Γνώριζαν ότι αυτό το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν παρακάτω. Θεωρώ όμως ότι πιάστηκαν εξαπίνης γιατί κανένας δεν περίμενε αυτό τον όγκο και αυτή την βιομάζα να έρθει τόσο γρήγορα», σημείωσε ο ίδιος.

ΣΥΡΙΖΑ: Μπαλάκι ευθυνών για τους τόνους νεκρών ψαριών στον Παγασητικό

Εδώ και μέρες ο κόλπος του Παγασητικού έχει κατακλυστεί από νεκρά ψάρια με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα τόσο για τους κατοίκους και τη δημόσια υγεία, όσο και για το θαλάσσιο περιβάλλον, σημειώνουν με κοινή δήλωση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Ζαμπάρας, και ο βουλευτής Μαγνησίας του κόμματος Αλ. Μεϊκόπουλος.

«Η κυβέρνηση με καθυστέρηση, μετά την αντίδραση των κατοίκων, ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών από τον ένα φορέα στον άλλον. Ο Οργανισμός Λιμένα Βόλου (που έχει την αρμοδιότητα για το λιμάνι) δεν προέβη άμεσα στην τοποθέτηση προστατευτικού διχτύου στην εκβολή της σήραγγας του χείμαρρου Ξηριάς, με αποτέλεσμα να γεμίσει ο Παγασητικός κόλπος με νεκρά ψάρια. Ενάμιση μήνα αργότερα δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρόλο που είναι διαθέσιμα τα κατάλληλα εργαλεία για την περισυλλογή των ψαριών», επισημαίνει.

Προσθέτει ότι «ανησυχία προκαλείται, επίσης, από τον τρόπο της καταστροφής του όγκου των ψαριών, για τα οποία πρέπει να ακολουθηθεί η ορθή επιστημονική πρακτική, διαφορετικά θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, να εξασφαλίσει την προστασία των υδάτων και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθαρίσουν την περιοχή και να εξασφαλίσουν την μη επανάληψη τέτοιων γεγονότων», τονίζουν τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. ​

Ερώτηση ΚΚΕ στην Κομισιόν για τα νεκρά ψάρια

Το θέμα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΚΚΕ, μέσω των ευρωβουλευτών του, καταθέτοντας σχετική ερώτηση.

Η ευρωομάδα του ΚΚΕ ζητά από την Κομισιόν να τοποθετηθεί:

– «Σχετικά με τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ που απορρέουν από τις ίδιες της κατευθύνσεις της και που έχουν οδηγήσει στην τραγική έλλειψη των απαραίτητων  υποδομών, οι οποίες ούτε καν στη φάση της αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias δεν χρηματοδοτούνται στη βάση των λαϊκών αναγκών, ούτε κατά προτεραιότητα λόγω του απαράδεκτου κριτηρίου κόστους οφέλους;

– »Στο γεγονός ότι τα χρήματα από το λεγόμενο ‘Ταμείο Αλληλεγγύης’ της ΕΕ που αυτές τις μέρες εξαγγέλθηκαν συνολικά για την Ελλάδα και τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2023 μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 101.5 εκ ευρώ κι αυτά μόνο για την αποκατάσταση ελάχιστων υποδομών. Ταυτόχρονα αυτά αποδεικνύονται ψίχουλα, μόλις το 4,06%, σε σχέση με το ύψος των ζημιών που στη Θεσσαλία ξεπερνά τα 2,5 δις όσο και με τις κατεπείγουσες ανάγκες των πλημμυροπαθών για 100% αποζημιώσεις αλλά και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή του Βόλου, του Παγασητικού Κόλπου και συνολικά της Θεσσαλίας».

Only in

Διάσημος Ισπανός σεφ κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία πλαστικού χειρουργού στην Ταϊλάνδη - «Τον τεμάχισε»

Ο Ισπανός σεφ από οικογένεια διάσημων ηθοποιών κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία πλαστικού χειρουργού στην Ταϊλάνδη τον Αύγουστο του 2023

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024