Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στη Γαύδο: «Νωρίς να αποφανθούμε αν ήταν ο κύριος» – Κλειστά τα φαράγγια, κίνδυνος για κατολισθήσεις

Σεισμός στη Γαύδο: «Νωρίς να αποφανθούμε αν ήταν ο κύριος» – Κλειστά τα φαράγγια, κίνδυνος για κατολισθήσεις

Οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,2 Ρίχτερ κοντά στη Γαύδο

Οι σεισμολόγοι δεν είναι σίγουροι αν ο σεισμός που σημειώθηκε κοντά στη Γαύδο το απόγευμα της Τετάρτης ήταν ο κύριος.

Ο σεισμός ήταν της τάξης των 5,2 Ρίχτερ και έγινε αισθητός σε μια σειρά περιοχές στη Γαύδο και την Κρήτη

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του επισήμανε αμέσως ότι: «Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν είναι ο κύριος. Αυτό θέλει δουλειά για να απαντηθεί. Αναμένονται μετασεισμοί. Πάντως ο σεισμός έγινε σε σημαντική απόσταση από την Κρήτη».

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

Η εκτίμηση Λέκκα

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ. Ευθύμιος Λέκκας, είπε πως ο σεισμός «ήταν έντονα αισθητός σε όλη την Κρήτη».

«Δεν υπάρχουν ζημιές. Ουσιαστικά είναι ένα ρήγμα που οριοθετεί την Γαύδο από την Κρήτη. Ρήγμα εγκάρσιο στην Γαύδο. Την χωρίζει από την Κρήτη. Παρακολουθούμε την εξέλιξη πρέπει να περάσουν μια δυο ώρες για να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι», σημείωσε χθες ο κ. Λέκκας.

Δεν υπήρξαν ζημιές

Δηλώσεις για τον σεισμό έκανε και η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη. «Κουνηθήκαμε αρκετά, κάποιοι φοβήθηκαν, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές μόνο για οικιακά σκεύη και ποτήρια που έπεσαν σε κουζίνες και καταστήματα», σημείωσε η ίδια.

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στο Ρέθυμνο, Μιχάλης Σαρρής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, γίνονται οι σχετικές επικοινωνίες με χωριά και οικισμούς και αρμόδιους. Νιώσαμε πολύ έντονα το φαινόμενο. Ταρακουνηθήκαμε σοβαρά».

Ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, δήλωσε ότι υπήρξε μεγάλη αναστάτωση. «Ενημερώθηκα για κάποιες ρωγμές στο δημαρχείο, έστειλα μηχανικό να αξιολογήσει και θα ενημερώσω σχετικά», σημείωσε ο ίδιος.

Έκλεισαν τα φαράγγια υπό τον κίνδυνο κατολισθήσεων

Σύμφωνα με οδηγία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα φαράγγια εντός των διοικητικών ορίων της ΠΕ Ρεθύμνου θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Πέμπτη 29 Αυγούστου, λόγω του κινδύνου κατολισθήσεων εξαιτίας πιθανών μετασεισμών, όπως ανακοινώθηκε από την Π.Ε. Ρεθύμνου.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), ανακοίνωσε ότι «λόγω του σημερινού (σ.σ. χθεσινού) σεισμού που έπληξε την Κρήτη και λόγω της αναμενόμενης σεισμικής ακολουθίας, για την ανάγκη επίτευξης του βέλτιστου δυνατού επιπέδου ασφαλείας για τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους και το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, αύριο Πέμπτη 29-08-2024, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστός και από τις δύο εισόδους, μέχρι νεότερης ενημέρωσης».

Only in

Επεσε σε κακοκαιρία το αεροπλάνο και επέστρεψε στην Αθήνα

Δεκάδες επιβάτες δεν κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους καθώς το αεροσκάφος της βραδινής πτήσης προς τα Ιωάννινα έπεσε σε κακοκαιρία και επέστρεψε στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024