Η εποχή κατά την οποία η προσέλκυση ταλέντων πληρωνόταν αδρά γιατί τα αφεντικά είχαν ανάγκη να στελεχώσουν κατάλληλα τις επιχειρήσεις τους, φαίνεται ότι έχει παρέλθει. Τώρα τα αφεντικά προσπαθούν αθόρυβα να επαναφέρουν τα επίπεδα αμοιβών των εργαζομένων πιο κοντά στα επίπεδα που υπήρχαν πριν εκτοξευτούν από τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.

Ήδη, από σχετική ανάλυση που εκπόνησε η πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας ZipRecruiter, προκύπτει μια πρώτη μείωση της τάξης των 10.000 δολαρίων σε μισθούς στις ΗΠΑ που έναν χρόνο πριν ήταν 175.000 – 200.000 δολάρια στις καινούργιες αγγελίες.

Τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα αφεντικά

Ένα από τα «κόλπα» που εφαρμόζουν τα αφεντικά για να μειώσουν τους μισθούς είναι να μεταφέρουν θέσεις εργασίας σε άλλες πόλεις με χαμηλότερο κόστος ή να τις προσφέρουν με τη μορφή εργολαβίας – εξωτερικού συνεργάτη.

Το νέο τοπίο στις αποδοχές των εργαζομένων αντικατοπτρίζει τη μετατόπιση ισχύος. Τώρα τα αφεντικά ανακτούν -αν το είχαν χάσει ποτέ- το μαχαίρι και το πεπόνι. Έχει παρέλθει η εποχή που ακριβοπλήρωναν για να βρουν τον κατάλληλο εργαζόμενο για την κατάλληλη θέση. Καθώς έχουν περισσότερες επιλογές για το ποιον μπορούν να προσλάβουν και με τι μισθό, αναρωτιούνται εάν χρειάζονται πραγματικά προσλήψεις ταλέντων όταν την ίδια δουλειά μπορεί να την κάνει ένας εργάτης. Ακόμη και οι ωρομίσθιοι που δύσκολα έβρισκαν μέχρι πριν έναν χρόνο, διαφημίζονται τώρα με χαμηλότερη αμοιβή στις αγγελίες αναζήτησης εργασίας, επισημαίνει η WSJ.

Μεταξύ των καταχωρίσεων για περισσότερους από 20.000 διαφορετικούς τίτλους εργασίας στο ZipRecruiter.com φέτος, οι τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, η γεωργία, οι μεταφορές και η αποθήκευση, η μεταποίηση και τα τρόφιμα εμφανίζουν μειώσεις στη μέση καταγεγραμμένη αμοιβή. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στο λιανεμπόριο, όπου οι μέσοι μισθοί που διαφημίζονται για νέες προσλήψεις μειώθηκαν κατά 55,9%. Η γεωργία υποχωρεί κατά 24,5% και η μεταποίηση κατά 17,3%.

Ο Tom Locke, δικαιοδόχος του McDonald’s, ο οποίος έχει 56 εστιατόρια στο Οχάιο, την Πενσυλβάνια και τη Δυτική Βιρτζίνια, ξεκινά με ωρομίσθιους εργάτες με 13 δολ. την ώρα, αλλά τα μπόνους υπογραφής και άλλα κίνητρα προσλήψεων που πρόσφερε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν εξαφανιστεί, ενώ δεν κρύβει την πρόθεσή του με την πρώτη ευκαιρία να τα μειώσει επικαλούμενος πιέσεις λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους.

Γεωγραφικό αρμπιτράζ και «όχι άλλοι μονόκεροι»

Οι επαναφορές πληρωμών συνεχίζουν να κυματίζουν και στον κόσμο του λευκού γιακά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες επιδιώκουν να προσελκύσουν λιγότερο έμπειρα στελέχη, αλλά αρκετά νέα ώστε να μπορούν να αμείβονται λιγότερο από τους βετεράνους του κλάδου, λένε οι εταιρικοί σύμβουλοι.

Η Brooke Weddle, ανώτερος συνεργάτης της McKinsey, είπε ότι ένας πελάτης αποφάσισε πρόσφατα να σταματήσει να στρατολογεί αστέρια, θέτοντας σε εφαρμογή μια στρατηγική πρόσληψης «όχι άλλοι μονόκεροι», εν μέρει, για να μειώσει το κόστος. (Οι μονόκεροι είναι κορυφαίοι επιδόσεις με εξειδικευμένες δεξιότητες που μπορούν να κερδίσουν μεγάλους μισθούς).

Άλλες επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακινήσουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, δήλωσε ο Weddle, ηγέτης στον όμιλο της McKinsey που συμβουλεύει για θέματα προσωπικού. Αντί να προσλαμβάνουν αναλυτές δεδομένων στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι εταιρείες θέλουν να προσλάβουν άτομα στο Μεξικό και σε φθηνότερα μέρη της Ευρώπης, όπως η Πολωνία, για να εξοικονομήσουν κόστος εργασίας.

«Το γεωγραφικό αρμπιτράζ είναι πραγματικό», είπε.

Στις ΗΠΑ, ορισμένες εταιρείες του Fortune 1000 μεταφέρουν θέσεις εργασίας από ακριβές πόλεις όπως το Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο σε πόλεις με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, όπως το Σινσινάτι και το Σεντ Λούις, δήλωσε ο Keith Sims, πρόεδρος της εταιρείας προσλήψεων Integrity Resource Management.

Ο Sims, ο οποίος επί 25 χρόνια βοήθησε εταιρείες να προσλαμβάνουν επαγγελματίες που εργάζονται με συστήματα λογισμικού όπως η SAP και η Oracle, είπε ότι δεν έχει δει αφεντικά τόσο αποφασισμένα να περιορίσουν τους μισθούς από την ύφεση του 2009.

Οι μισθοί για θέσεις εργασίας τεχνολογίας που εργάζονται με επιχειρηματικό λογισμικό back-office και βασικών λειτουργιών που πληρώνονταν μεταξύ 110.000 και 130.000 δολ. πριν από έναν χρόνο τώρα προσανατολίζονται σε λιγότερο έμπειρες προσλήψεις για 85.000 – 100.000 δολάρια, είπε. Ορισμένες εταιρείες απολύουν ολόκληρες περιοχές εξυπηρέτησης, μετονομάζουν το τμήμα και το στελεχώνουν με νέες προσλήψεις με πολύ χαμηλότερους μισθούς.

Τον έλεγχο έχουν και πάλι οι διευθυντές

Αν και ορισμένοι ρόλοι τεχνολογίας που απαιτούν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλές αποδοχές, πολλές άλλες θέσεις εργασίας τεχνολογίας διαφημίζονται με χαμηλότερους μισθούς από ό,τι πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με υπεύθυνους προσλήψεων στη Silicon Valley τους οποίους επικαλείται η WSJ.

«Οι περισσότεροι [ενδιαφερόμενοι για δουλειά] από τους οποίους παίρνουμε συνέντευξη βλέπουν χαμηλότερους μισθούς», δήλωσε ο Jill Hernstat, διευθύνων σύμβουλος της Hernstat & Co., εταιρείας πρόσληψης τεχνολογίας που εδρεύει στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. «Οι διευθυντές προσλήψεων γνωρίζουν ότι έχουν περισσότερο τον έλεγχο τώρα».

Άλλα επαγγέλματα «λευκού κολάρου» -υψηλά αμειβόμενοι, καλά εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι και ενδιάμεσα στελέχη- με μείωση μισθών νέων προσλήψεων περιλαμβάνουν τα χρηματοοικονομικά, μειωμένα κατά 9,2% το περασμένο έτος, άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες με πτώση 2,4% και ασφάλειες με μείωση αποδοχών κατά 1,6%, σύμφωνα με τον Gusto, μια εταιρεία λογισμικού μισθοδοσίας και παροχών με περισσότερους από 300.000 μικρομεσαιες επιχειρήσεις ως πελάτες.

Ίδια δουλειά, μικρότερη αμοιβή

Η Kate Ball ήταν στην Amazon για οκτώ χρόνια, μερικά από αυτά ως ανώτερη υπεύθυνη προσλήψεων, πριν απολυθεί το 2023. Έκτοτε, εξωτερικοί συνεργάτες της Αmazon την έχουν καλέσει επανειλημμένα για μια συμβολική θέση εκεί ως ανώτερη υπάλληλο προσλήψεων. Η Ball λέει ότι η δουλειά είναι σχεδόν ίδια με αυτή που είχε κάποτε, αλλά με έως και 65% λιγότερη αμοιβή.

Ορισμένοι από τους πρώην συναδέλφους της που επίσης απολύθηκαν έχουν λάβει χαμηλότερα αμειβόμενα συμβόλαια για επιστροφή στην Amazon. «Δεν ξέρω κανέναν που επέστρεψε με το ίδιο πακέτο», λέει η Ball, 44 ετών, η οποία έχει ξεκινήσει τη δική της συμβουλευτική για το ανθρώπινο δυναμικό.

Έχοντας, ωστόσο, υποβάλει αίτηση για πρόσληψη και σε άλλες εταιρείες, η Ball διαπιστώνει, όπως λέει στη WSJ, ότι οι ίδιες θέσεις επαναδημοσιεύονται κάποιες εβδομάδες ή μήνες μετά, κάθε φορά με χαμηλότερους μισθούς.

«Οι άνθρωποι θα πιάσουν δουλειά τώρα γιατί τους πληρώνει και φοβούνται, αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα», λέει η ίδια.

Πηγή: ΟΤ