Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
SpaceX: Καθηλώνεται λόγω ατυχήματος ο βασικός πύραυλος της εταιρείας – Στον αέρα δύο κρίσιμες αποστολές

SpaceX: Καθηλώνεται λόγω ατυχήματος ο βασικός πύραυλος της εταιρείας – Στον αέρα δύο κρίσιμες αποστολές

Τις επόμενες εβδομάδες ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί στον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο και τη μεταφορά δύο αστροναυτών που εγκλωβίστηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μηνών ο βασικός πύραυλος της SpaceX καθηλώνεται όσο εκκρεμεί έρευνα για αστοχία κατά την προσεδάφιση την Τετάρτη, χωρίς ακόμα να είναι σαφές αν επηρεάζεται η εκτόξευση δύο σημαντικών αποστολών τις επόμενες εβδομάδες.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης τοπική ώρα, πύραυλος Falcon 9 που εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα έθεσε με επιτυχία σε τροχιά δορυφόρους για την υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου Starlink της SpaceX.

Το επαναχρησιμοποιούμενο πρώτο στάδιο του πυραύλου επέστρεψε στη Γη και επιχείρησε να προσεδαφιστεί σε μη επανδρωμένο πλοίο, όμως αναποδογύρισε και έπεσε στον ωκεανό.

Ο Falcon 9, με τον οποίο η SpaceX εκτοξεύει κατά δεκάδες τους δορυφόρους της υπηρεσίας Starlink που παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί τις επόμενες μέρες για τη φιλόδοξη αποστολή Polaris Dawn , την πρώτη ιδιωτική αποστολή που περιλαμβάνει διαστημικό περίπατο.

Ο Falcon 9 με τον οποίο θα εκτοξευτεί η αποστολή Polaris Dawn περιμένει ήδη στην εξέδρα εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ (Reuters)

Ο Falcon 9 με τον οποίο θα εκτοξευτεί η αποστολή Polaris Dawn περιμένει ήδη στην εξέδρα εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ (Reuters)

Τον επόμενο μήνα προγραμματίζεται επίσης να μεταφέρει δύο αστροναύτες της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου θα παραμείνει μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε θα επιστρέψει στη Γη με δύο άλλους αστροναύτες που εγκλωβίστηκαν στον ISS λόγω βλάβης στο νέο σκάφος Starliner της Boeing.

Παραμένει ασαφές αν μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα που διέταξε για το τελευταίο περιστατικό η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA).

Τα περιστατικά αυτού του είδους είναι πάντως σπάνια. Το τελευταίο συνέβη τον Ιούλιο, όταν το δεύτερο στάδιο ενός Falcon 9 απέτυχε να θέσει σε σωστή τροχιά μια παρτίδα δορυφόρων του Starlink.

Σε αυτή την περίπτωση η SpaceX έλαβε άδεια επανέναρξης πτήσεων 15 ημέρες αργότερα.

Only in

Θεσσαλονίκη: 19χρονος κατήγγειλε πως τον βίασε 18χρονη Αμερικανίδα

Σύμφωνα με την καταγγελία, όλα έγιναν σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στην περιοχή του Πανοράματος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024